3. února 2016 • 13:30

Stříbrné Samkové ukápla slza, ale je vděčná. Kde udělala chybu?

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

O pár centimetrů jí uniklo zlato z prestižních X Games. Bezprostředně po závodě to snowboardkrosařka Eva Samková lehce oplakala, ale teď už je prý čím dál spokojenější. Po příletu z Ameriky také vykládala, kde udělala osudnou chybu.



„Odstupem času jsem spokojená čím dál víc,“ uvedla Samková na tiskové konferenci. Přímo po závodě, kde prohrála ve finiši s Lindsey Jacobellisovou, ale byla smutná. „Ukápla slza, ale míň než minulý rok. Uvědomila jsem si, že musím být vděčná,“ prohlásila česká závodnice, která vloni spadla a byla šestá.

Samkové nad stříbrem ukápla slza, ale je vděčná. Kde udělala chybu?
Video se připravuje ...

Ta si ale nemyslí, že by jí zlato stála odlišná stopa v jedné ze zatáček, kde jí zkušená Jacobellisová předjela. „Chyba přišla až na cílové rovince před skokem, kde jsem měla vyjet mimo ní a šlapat už boule sama vedle ní. Měla jsem větší rychlost a vrátila se myškou za ní, to mě asi zpomalilo,“ přemítala Samková.

"Dojela jí moc brzy. Už se za ní neměla zavěšovat a měla jet svoji stopu. A asi by vyhrála. Cílová čára byla brzy, hned za skokem a Evka se z toho pytle za ní dostala až těsně před skokem. Pak už to nešlo," vysvětlil kouč Marek Jelínek. V daný moment se podle něj projevilo, že Samková trénuje většinou sama a není zvyklá závodit ve skupinách. "Navíc Lindsey už je třicet a má hodně zkušeností. Ale pracujeme na tom, aby se to u mě zlepšilo," řekla Samková.

Přes bouli se vytáhni, břicho natáhni! Samková jezdí podle básní
Video se připravuje ...

Celkový triumf v SP je daleko

Start na X Games si ale Samková hodně užila. I proto, že to byl pro ni jeden z hlavních vrcholů sezony, ve které nejsou olympijské hry ani mistrovství světa. "Se Světovým pohárem to nejde srovnávat. Tam jde o celkový výsledek, o dlouhodobou výkonnost. X Games je největší závod, na který musí být člověk pozvaný. Je to pohoda a show. Navíc zde byl snowboarding dříve než na olympiádě," uvedla Samková.

Nyní se bude rodačka z Vrchlabí dva týdny připravovat v Česku, kde absolvuje i domácí mistrovství - klasické i akademické. "Poté odletíme na Svěťáky do Ruska a do Koreji," řekla Samková, které patří v průběžném pořadí SP páté místo.

Dotazník Evy Samkové před X Games
Video se připravuje ...

"Vyhrát celkově bude hodně těžké, protože Francouzka Nelly (Moenneová-Loccozová) hodně odskočila. A já byla jednou třináctá, což se blbě dohání. Třetí Lindsey je ale přede mnou o 50 bodů, což by ještě šlo," věří Samková.

Radost jí dělá i skutečnost, že ramena, se kterými má dlouhodobé problémy, vcelku drží. I když závodí se speciální ortézou a s tejpy. "Po začátku sezony jsme ortézu předělali a ramena zatím drží. Navíc jsme trochu změnili start, abych měla od začátku zapojené všechny svaly. Když totiž cuknu, tak rameno vypadne," uvedla.

Případnou operaci bude řešit až po sezoně. "Problémem ale je, že je to vrozené. Mám hypermobilitu a mám mělké kloubní jamky, takže stažení vazů to tolik nevyřeší," dodala Samková.

Eva Samková prohrála s Lindsey Jacobellisovou ve finále X Games neuvěřitelně těsně
Eva Samková prohrála s Lindsey Jacobellisovou ve finále X Games neuvěřitelně těsně

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud