Martin Hašek
28. března 2023 • 12:00

Králové zimních sportů bořili rekordy: dvakrát Johannes či švýcarský klenot

Autor: Martin Hašek, inf
Vstoupit do diskuse
0
  • Johannes Thingnes Bö, Halvor Egner Granerud, Mikaela ShiffrinováJohannes Thingnes Bö, Halvor Egner Granerud, Mikaela ShiffrinováFOTO: koláž iSport.cz

    Jako by si odskočili ze Supermanovy Pevnosti osamění. Letošní zima přinesla několik přelomových výkonů výjimečných osobností napříč sportovními disciplínami. Mikaela Shiffrinová překonala legendární rekord Ingemara Stenmarka, na sněhových svazích bylo ale hned několik vládců, kteří posunovali historické hranice.

  • MIKAELA SHIFFRINOVÁ (USA, alpské lyžování)

    Na konci své historické sezony se Mikaela Shiffrinová nemohla přestat smát. Po posledním závodě v andorském středisku Grandvalira na ni s mikrofonem vybafnul její norský životní partner Alexander Aamodt Kilde.

    „88 vítězství a pořád jedeš dál. Máš něco, v čem se chceš pro příští rok zlepšit?“ zeptal se jí a Shiffrinová nezaváhala: „To pak probereme v soukromí…“

    Byl to unikátní konec unikátní sezony. Shiffrinová v ní vyhrála čtrnáct závodů Světového poháru a celkový počet svých triumfů posunula na 88, čímž překonala dosavadní rekord Švéda Ingemara Stenmarka (86). Rekord mohla vyrovnat ve Špindlerově Mlýně, ale špatné druhé kolo jí tam šanci vzalo. Posunula taky ženské rekordy v celkovém počtu vítězných obřích slalomů (21) a umístění na stupních vítězů v SP (138). Popáté taky vyhrála velký křišťálový globus. K tomu má z MS v Meribelu zlato z obřího slalomu a stříbro ze slalomu a super-G.

  • MARCO ODERMATT (Švýc., alpské lyžování)

    Kdyby hrál fotbal, za tahle čísla by ho bral i Pep Guardiola. Odermatt se prosadil už v minulé sezoně, kdy vyhrál sedm závodů Světového poháru a získal velký křišťálový globus a malý za obří slalom, v němž bral i olympijské zlato. Ale nad tím, co předvedl letos, i odborníci žasnou.

    Ve Světovém poháru se byl dvaadvacetkrát podívat na stupních vítězů, třináctkrát zvítězil. A nasbíral neuvěřitelných 2042 bodů, čím překonal dávný rekord Hermanna Maiera, který dal v sezoně 1999/2000 dohromady 2000 bodů. Logicky obhájil velký křišťálový globus.

    Odermattovou doménou zůstává obří slalom, kde je téměř nepřekonatelný, ať v čistých liniích nebo techničtějších tratích. Výrazně se ale zlepšil i v rychlostních disciplínách, v super-G vyhrál hned šest závodů. A ve sjezdu byl ve hře každý závod, v SP v něm sice nevyhrál, ale na MS v Courchevelu už ano a k obligátnímu zlatu z obřího slalomu přidal tak ještě jedno.

  • HALVOR EGNER GRANERUD (Nor., skoky na lyžích)

    Deset let stalé záběry z můstku Midstubakken na Holmenkolenu, kde skočil Granerud úplně nahý, a které můžete dodnes najít na youtube, získávají na peprnosti každou zimou. Dnes už to není neznámý mladíček, po téhle sezoně je na cestě stát se jedním z nejlepších skokanů historie.

    Ve Světovém poháru vyhrál dvanáct závodů, velký křišťálový globus si pojistil už dva týdny před koncem sezony. A pořád ještě může nějaké zářezy přidat v tradičním leteckém svátku na závěr sezony v Planici.

    Granerud v posledním závodě v Lahti doplatil na špatné podmínky a v Planici se potřebuje ještě párkrát rozletět, aby před Rakušanem Kraftem uhájil první místo na mamutích můstcích. Kromě velkého globu už má doma taky vítězství na Turné čtyř můstků a taky na severském Raw Air turné. Jen z MS v Planici mu musela stačit dvě stříbra ze závodů družstev.

  • JOHANNES THINGNES BÖ (Nor., biatlon)

    Po čtyřech zlatých z olympiády v Pekingu Bö před rokem zabalil sezonu. „Řekl jsem si, že si dám přestávku a vrátím se ještě silnější. Opravdu jsem tomu věřil. A víra hory přenáší,“ řekl Bö.

    Už tenkrát z jeho slov mrazilo a po konci dalšího ročníku je jasné, že nemluvil jen tak. Tuhle zimu se v biatlonu většinou jezdilo jenom o druhé místo. Vítězství si Bö v závodech Světového poháru zabral hned devatenáctkrát, o tři výhry tak překonal svůj vlastní rekord ze sezony 2018/2019.

    „Vyhrát devatenáctkrát je hodně. Je to docela crazy,“ smál se Bö. „Nemůžu říct, že příští sezonu vyhraju devatenáctkrát zase. Ale můžu se v létě zase vrhnout do práce, abych byl na každý další závod připravený.“

    Zase z toho trochu mrazí. Bö navíc letos přirozeně vyhrál i velký křišťálový globus, počtvrté za pět let. A na mistrovství světa v Oberhofu nasbíral sedm medailí, včetně pěti zlatých.

  • JOHANNES HÖSFLOT KLAEBO (Nor., běh na lyžích)

    Na běžkách to byl další parádní rok růžového kavalíra. Ale ještě nikdy nebyly růžové hůlky, rukavice a brýle Johannese Klaeba tak v popředí jako tentokrát. Nedělním vítězstvím na klasické dvacítce v Lahti symbolicky získal dvacáté vítězství sezony a vyrovnal tak rekord své krajanky Therese Johaugové ze sezony 2019/2020.

    Klaebova dominance dosud fungovala především ve sprintech, tentokrát už ale naplno zářil i v distančních závodech. Dvacítku vítězství si rozdělil na půlku, desetkrát vyhrál ve sprintech, desetkrát v distancích. A to měl silného soupeře v Paalu Golbergovi, který mu dokonce uzmul malý křišťálový globus za distanční závody. Velký křišťálový globus patří Klaebovi už počtvrté. Na mistrovství světa v Planici získal tři zlaté a dvě stříbrné medaile.

    Na místě je otázka, nakolik by jeho suverenitu narušili Rusové v čele s Alexandrem Bolšunovem. Ale není Kläebovou chybou, že Putinovy hordy na Ukrajině vraždí nevinné a ruští běžkaři mají tak stále od mezinárodní federace FIS zákaz.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud