Martin Hašek
26. října 2023 • 17:00

Johaugová v Praze představila svoji značku: Kdo je slavnější? Haaland. Ne, já

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Legendární běžkyně na lyžích Therese Johaugová přiletěla do Prahy a u Karlova mostu se potkala s českou hrdinkou bílé stopy Kateřinou Neumannovou, aby představila svou sportovní značku. Obě dámy se během kariér stihly potkat. „Katka byla můj idol, byla to velká hvězda,“ řekla Johaugová.



Dodnes je to vtipná historka z posledního závodu Neumannové. V roce 2007 ve Falunu během skiatlonu obdivovala kuráž norské teenagerky Therese Johaugové.

„Ta mladičká Johaugová, jak jí Norové říkají králík Duracell, za to vzala. Je úžasná. Mastila si to tam dvacet metrů před námi! Musela jsem se i v průběhu závodu smát,“ líčila Neumannová.

Johaugová tehdy s Neumannovou těsně prohrála, ale poprvé v kariéře se dostala na stupně vítězů ve Světovém poháru a rozjela se k fantastické kariéře. Vloni na jaře ji končila jako běžkařská královna olympiády v Pekingu, kde získala tři zlaté medaile. Stala se také čtrnáctinásobnou mistryní světa.

„Tehdy jsem se s Katkou poprvé potkala. Bylo smutné, že skončila svou kariéru ve stejném roce,“ vzpomínala Johaugová.

„Therese jsem porazila, pak jsem radši skončila kariéru,“ komentovala to s úsměvem Neumannová.

Po letech se obě potkaly v centru Prahy, kam přijela Johaugová představit svou sportovní značku, které dala jméno.

„S tou myšlenkou jsem si pohrávala déle. Moje značka vznikla už v roce 2012. Bylo mi čtyřiadvacet, nebyla jsem si jistá, jestli je správný čas. Moje kariéra se teprve rozjížděla. Ale začala jsem doma šít a dělat oblečení,“ líčila Johaugová.

S kariérou se rozloučila po loňských olympijských hrách v Pekingu, kde si konečně splnila sen vyhrát olympiádu v individuální disciplíně.

„Cítila jsem, že byl správný čas. Dosáhla jsem na všechny moje cíle, stát se mistryní světa, olympijskou šampionkou, vyhrát celkové pořadí Světového poháru. Ve třiačtyřiceti letech jsem cítila, že je čas pustit se do jiných věcí. A chtěla jsem mít rodinu,“ řekla Johaugová.

Dcera se jí narodila 17. května, v den norského národního svátku. V Norsku stále patří k nejpopulárnějším sportovkyním. Kdo je ale v její zemi slavnější, ona, nebo Erling Haaland, hvězdný fotbalista Manchesteru City?

„Haaland,“ odvětila na otázku Johaugová. Pak se ale rozesmála a opravila: „Jsem to já!“

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud