Romana Barboříková
9. ledna 2024 • 11:31

Bobista Dvořák končí úspěšnou kariéru. Operované koleno ho nepustí dál

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Absolvoval úspěšnou kariéru ve sportu, který v Česku není až tak obvyklý. Dominik Dvořák, trojnásobný účastník olympijských her, ale kvůli zdravotním důvodům musí se svým milovaným zaměstnáním skončit. „Mé hlavní oznámení je konec kariéry,“ zahájil svou tiskovou konferenci. Muž, který jako junior získal na mistrovstvích světa dva bronzy a v dospělé kategorii pak 6. místo, by rád pokračoval jako trenér kolegů, kteří jeho konec takřka oplakali.



Boby jsou sportem, ke kterému se česká veřejnost zase tak často nedostane, ale když už jej může sledovat třeba na olympijských hrách, přináší spoustu vzrušení a zajímavých výkonů. Pro sportovce jde ale o poměrně náročné zaměstnání, což nyní poznal i Dominik Dvořák. V závěru minulé sezony si poranil koleno, musel na operaci a pak absolvoval náročný návrat. Během stávajícího ročníku závodů ale zjistil, že to dál nepůjde. 

„Po zranění levého kolene to není, co bývalo, takže jsem se rozhodl ukončit sportovní kariéru,“ oznámil v úterý na tiskové konferenci jednatřicetiletý sportovec.

K rozhodnutí dospěl postupně. „Navazuje to na operaci. Po ní jsem se snažil vrátit, prošel jsem přípravou s tím, že ta byla uzpůsobená, aby to fungovalo. Pak jsem si sám nastavil testovací mety. První bylo mistrovství republiky na Olympu na trenažéru, kde to dopadlo docela dobře. Další byl  Oberhof, ledový trenažér, kde to bylo taky dobré. Následovaly první dva závody Světového poháru, test jestli dva závody za sebou vyjdou. A po nich jsem se rozhodl, že už dál ne, že je to moc, nechci si koleno zničit úplně,“ vyprávěl Dvořák.

„Je dobré, aby člověk dokázal sám uznat, kdy je potřeba to přenechat mladším a skončit. Bylo by mi to blbý vůči mně i ostatním, když bych věděl, že to nedokážu na sto procent,“ dodal.

Podle něj jde o finální rozhodnutí, které už zpět nevezme. I přesto, že jej kolegové ze čtyřbobu přemlouvali, aby ještě vydržel alespoň do olympijských her 2026.

„Nechtěli, abych skončil, skoro brečeli. Říkal jsem, že rozjetý vlak už nejde zastavit, ale budu se snažit, abych u nich zůstal aspoň v roli trenéra,“ naznačil Dvořák svou budoucnost.

V té se mu nabízí dvě varianty, jelikož je jako sportovec zároveň zaměstnancem Olympu, tedy policie ČR. „Teď budu v rukou policie ČR, dva roky jsem totiž zařazen jako sportovec policista. Je to na jednání, kam se bude ubírat můj směr, jestli budu v roli trenéra, případně jako policista.“

Raději by ale pomohl k dalšímu rozvoji českého bobu, který se za poslední roky hodně rozrostl. A to i díky jeho úspěchům. Který on sám považuje za ten největší?

„Asi bych nejvíc připomněl 6. místo na MS s Honzou Šindelářem a čtyřbobem, to byl největší úspěch, největší zážitek. Na domácí dráze (v Altenbergu), spousta fanoušků. Ale nejen tenhle závod. Myslím, že jsme si to společně užili, co to šlo a že jsme předvedli solidní výsledky,“ zrekapituloval svou kariéru. Její součástí byly i tři účasti na olympijských hrách.

„Olympiáda je olympiáda, každá má něco do sebe. Ale asi Korea 2018 byla speciální, byl jsem tam se svojí posádkou jako pilot. Na první v Soči jsem byl ještě brzdař. 2018 myslím, že jsme byli v nejlepší formě. A Peking za covidu, to bylo zase něco zvláštního,“ zavzpomínal.

Teď bude hlavně rád, když ho zranění kolene neovlivní v běžném životě. „Je to tak, že když jdu do schodů, tak to až tolik necítím. Ale pro boby je třeba nazvedat hodně závaží v posilovně, a to s tím kolenem nejde.“

Dominik Dvořák

Narozen: 9. června 1992 (31 let)

Výška/váha: 191 cm/100 kg

Disciplína: dvojbob a čtyřbob

Největší úspěchy: 14. místo na ZOH 2014 v Soči jako brzdař čtyřbobu, na ZOH 2018 v Pchjongčchangu (17. místo dvojbob/21. čtyřbob), na ZOH v Pekingu 2022 (15./21.). 3.místo na JMS ve dvojbobu (2017) i čtyřbobu (2018). 3. místo celkově v hodnocení SP v dvojbobu (2020/21), 6. místo na MS 2020 (Altenberg) – čtyřbob. 4. místo celkově v SP v sezoně 2018/19 (dvojbob). 4. místo v závodě SP v dvojbobu (Sigulda 2018), 5. místo v závodě SP v čtyřbobu (Igls-Innsbruck 2019)

Zajímavosti: bobistou se stal v roce 2012, předtím dělal atletický desetiboj

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud