Martin Hašek
15. dubna 2009 • 03:00

Kraus a Novotný hledají pomoc z ciziny

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Užili si zábavných radovánek v jarním sněhu, už se jim ale blíží předolympijský dril. Skikrosař Tomáš Kraus vyhrál letos počtvrté v kariéře hodnocení Světového poháru, snowboardcrossař Michal Novotný zase ovládl finále sezony ve Valmalenku.



Ve světě volnomyšlenkářů milujících přírodní scenérie se rýsuje ostrý boj kontinentů. Borci ze Severní Ameriky si areál ve středisku Cypress Mountain připraví podle svého a Evropané budou v nevýhodě. Dvě česká esa pro zimní olympiádu už vymýšlejí, jak se v taktické bitvě bránit.

„Závod jsme tam už měli, ale trať se může změnit,“ říká Tomáš Kraus, šampion ve skikrosu. „Kanaďani se snaží využít domácích podmínek. Dá se předpokládat, že změní důležitou věc a budou ji po straně trénovat.“

„Bojím se, že to změní,“ přidává se Michal Novotný, čtvrtý muž Světového poháru ve snowboardcrossu. „Udělají něco jiného a budou to celé léto trénovat. Je to jediné, čím si mohou pomoct, aby předjeli takového borce, jako je Tomáš.“

Popularita akrobatického lyžování a snowboardingu především mezi mladými stále roste a odráží se i v poněkud zkostnatělém programu olympijských her. Snowboardcross se ve Vancouveru pojede na zimní olympiádě podruhé, skikros bude mít premiéru.

Češi se v hloubání, jak čelit americkému útoku, snaží dát dohromady s borci z ostatních evropských států a připravovat se společně. V obou disciplínách se závodí v čtyřčlenných jízdách a trénovat ve fyzickém kontaktu s dalšími špičkovými závodníky je nezbytné.

„Kanaďani loni v létě přes měsíc trénovali v Austrálii v deseti lidech,“ vysvětluje Kraus. „My jsme na úrovni Světového poháru dva a je to věc, která se strašně těžko dohání. Závodní atmosféru dokážeme na tréninku připravit strašně těžko.“

Kraus se proto chce během letního kempu v Jižní Americe spojit s Francouzi, kteří mají velký a dobře organizovaný tým. Problémem nebude ani jazyková bariéra.

„Je spousta slov, která jsou stejná ve francouzštině i češtině. Napočítali jsme jich šest, třeba barák, muflon, bordel…“ vyjmenovával Kraus se smíchem. „Oni všichni ale mluví dobře anglicky. Vědí, co chtějí, a že se s námi mohou zlepšit.“

Zájem o spolupráci s cizinci má také Novotný. Spolu s reprezentačním kolegou Davidem Bakešem uvažuje o spojení s Bulhary, Poláky, Slováky nebo Švýcary.

deník Sport Ve středečním deníku Sport najdete:
» celý článek o Novotném a Krausovi

O čem se mluví:
» O parťácích pro Novotného
» Proč je důležitá délka poutek u hůlek?
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud