14. července 2009 • 17:45

Bajc: Janda by občas zasloužil kopanec do zadku

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatím je skokan na lyžích Jakub Janda jen "mistrem světa" v trénincích, v nichž se mu v přípravě na olympijskou sezonu daří. Jakmile ale přijdou v letošní letní sezoně na řadu závody, jeho výkony rapidně klesají.



Bývalý vítěz Světového poháru ale věří, že do zimy s vrcholem na olympiádě dá formu i hlavu také díky užší spolupráci se slovinským trenér Vasjou Bajcem do pořádku.

Sezona skončila v polovině března, už 1. dubna ale Janda trénoval a začátkem května skákal na můstcích. "Dovolenou jsem měl jedenáct dní na Kubě v roce 2006," usmíval se, jakoby si stěžoval, že neměl volno. To letos věnoval rodině a bydlení. "Musel jsem pracovat na baráku, dodělat garáž," řekl dnes v rozhovoru pro ČTK Janda.

Už tři roky po vrcholné sezoně své kariéry není na můstku ve své kůži. Když už to v minulé sezoně vypadalo, že se vrací do špičky, opět přišel výsledkový kolaps.

Vasja Bajc Vasja BajcFoto Pavel Mazáč SPORT

Nesedl si ani s koučem reprezentace Rakušanem Richardem Schallertem a raději se připravoval s týmem B Davida Jiroutka a navázal opět kontakt s Bajcem.

Jiroutek se stal pro nadcházející olympijskou sezonu ale hlavním koučem českého týmu a trénink se Slovincem se mohl prohloubit. "Už jsme byli třikrát po dvou týdnech spolu," radoval se Janda. Jiroutek s Bajcem často komunikují, oba chtějí zlepšení Jandovy formy v olympijském roce. "Vyhovuje mi to," povídal skokan. Chce v letní sezoně závodit, ale nechává to osudu a aktuální výkonnosti. "Uvidíme, kam se nominuji," uvedl.

Už pocítil i horkokrevnost svého slovinského kouče, pod nímž zažíval největší úspěchy kariéry. "Potřeboval by občas nakopat do zadku," nechal se Bajc slyšet na letošním MS v Liberci, kde se Jandovi nevedlo. "Taky mě málem nakopal, seřval mě, sedl na motorku a odjel," vzpomínal Janda na nevydařený závod letního Kontinentálního poháru v Kranji, kde se nedostal ani jednou do dvacítky. "Ale po týdnu už jsme si psali, už se uklidnil," usmíval se dnes Janda.

Jakub Janda Jakub JandaFoto čtk


Když byl na soustředění ve Slovinsku, zažil i nepříjemnou situaci, když se nechal přemluvit od kolegů k návštěvě podvodní jeskyně v nedalekém Chorvatsku. Vpluli do ní totiž za odlivu a měli problémy se dostat zpět.
"Vchod se začal zavírat, museli jsme kus podplavat a já pod vodou moc nevydržím," vzpomínal na nepříjemný zážitek Janda. "Asi by se celá jeskyně nezalila, ale musel bych asi čekat do rána, já nevim, jak dlouho je příliv a odliv," vykládal.

Potápěčský kurz se vzduchovou lahví přitom má, ale volné potápění mu nesedí. "Jakmile se potopím, zapracuje stres a za chvíli nemůžu," povídal. "Asi si příště pořídím tu krizovou bombičku," připomněl s úsměvem záchranou pomůcku se vzduchem do kapsy.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud