14. dubna 2016 • 22:00

Nevidomý Jan Bauer na Běhu pro Světlušku: Z lidí cítím energii a teplo

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Více než milion a půl korun přibylo na konto Světluška, nadačního fondu Českého rozhlasu, díky startujícím dnešního prvního Běhu pro Světlušku, který se konal v pražské Stromovce. Na místě byli i legendární maratonec Pavel Kantorek, plážová volejbalistka Kristýna Kolocová nebo slepý běžec Jan Bauer.



Už půl hodiny před startem v pražské Stromovce organizátoři letošního prvního Běhu pro Světlušku vyprodali tři a půl tisíce čelovek, které měli připravené pro účastníky charitativní akce.

„Já už jsem na této akci několikátý rok a každý rok je cítit, že je to silnější a silnější, že lidi chtějí podpořit Světlušku. Pro mě je supr zjištění, že lidi nejsou lhostejní, není jim jedno, co se kolem nich děje a pomáhají lidem s nějakým handicapem, to je příjemné,“ hodnotil nevidomý běžec Jan Bauer.

Muž, který přišel o zrak v devětadvaceti letech, si na rozdíl od tisíců dalších běžců nemohl vychutnat pohled na houpavý zářivý had čelovek, který prozářil Stromovku.

„Do dvaceti let jsem viděl úplně normálně, pak jsem dostal problémy s očima, asi zánětlivé onemocnění, iminuta, doktoři sami nevědí. Mám za sebou přes čtyřicet operací očí. Postupem času jsem v devětadvaceti oslepl,“ vysvětluje Bauer, který si ovšem i tak běh užil.

„Já cítím energii z lidí. Jsou tu tři, čtyři tisíce lidí a ten dva sálá tepelnou energii. Já z těch lidí cítím teplo. Jelikož jsem viděl, dokážu si představit, jak vypadá, když běží lampionový průvod, ve své vizi a ve svém vědomí to vidím.“

Populární běh nocí se letos poprvé koná na třech místech republiky a bude pokračovat v Brně (21. Dubna) a v Jihlavě (28. dubna). Ve čtvrtek v Praze si mohli lidé vybrat z tratí dlouhých 2,5 a 4,5 kilometru. Plážová volejbalistka Kristýna Kolocová zvolila ten kratší.

„Mám po tréninku, zítra mě čeká další, tak abych to úplně nepřehnala,“ usmívala se Kolocová. „Vytáhla jsem přítele, abych na to nebyla sama. Lidí je tady spousta, je to krásná akce. Mně všechny akce Světlušky dávají smysl, je to promyšlené. I v rámci charity mi přijde skvělé, že nad tím někdo přemýšlí, že se snaží vymýšlet něco originálního, něco, co někdo jiný nevymýšlí.“

Výborná nálada provázela celý závod
Výborná nálada provázela celý závod




Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud