24. února 2018 • 09:03

Poteče krev. Snad jí bude hodně, věří trenér amerického fotbalu

Autor: afr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poteče krev! Tvrďáci z amerického fotbalu jsou v pozoru, nandaly jim to totiž holky. Tým pražských Harpyjí zvítězil v prvním ročníku projektu, ve kterém jde o darování krve. Letos ale všechno může být jinak. Změnit to můžou všichni, kdo se připojí k dobročinné akci, která je zároveň soutěží pro všechny české kluby amerického fotbalu. Za projektem Poteče krev stojí trenér a zástupce staré gardy vyznavačů hry se šišatým míčem v Česku Nikita Maximov.



„Do prvního ročníku se zapojilo patnáct českých týmů, dopadlo to nad očekávání. Máme 45 příznivců amerického fotbalu, co se zapsali do registru dárců kostní dřeně a 284 odběrů krve nebo plazmy. Na první ročník to docela jde,“ říká Maximov.

Pro spoustu lidí je americký fotbal sportem, kde si to rozdávají na hřišti opravdoví tvrďáci. Při zápasech se spolu soupeři nemazlí, což se nemusí každému zamlouvat. Jenže za tohle prostě americkým fotbalistům musí zatleskat každý.

Jak se vůbec nápad na projekt Poteče krev zrodil? Maximov ho nosil v hlavě dlouho. Před dvaceti lety se z ničeho nic dozvěděl, že má akutní leukémii. „Doktor mi tedy řekl, že šance na uzdravení je pouhých deset procent. Léčba trvala tři roky a za tuto dobu jsem nespočetněkrát potřeboval krev. Často se mi stávalo, že krev nebyla a musel jsem čekat až dorazí dárce. Díky lidem, kteří byli ochotni sebrat se a jít darovat jsem stále na živu. Všem co krev dávají jsem neskutečně vděčný,“ vrací se v myšlenkách do minulosti trenér amerického fotbalu.

A tak vymyslel projekt, kterým zkouší pomoci tomu, aby dárců krve či kostní dřeně bylo víc. „Co se týče účasti týmů, zapojila se jich více než polovina. Patnáct z osmadvaceti, to je dobrý výsledek,“ těší Maximova, že ho „jeho“ američtí fotbalisté nezklamali. Dokázal také najít lidi, kteří projekt podpořili.

„Našli se super lidi, kteří sáhli do peněženek a projekt Poteče krev podpořili. Díky nim je to o hodně zajímavější,“ říká upřímně. V prvním ročníku byly nejaktivnější pražské Harpyje. Nejspíš i kvůli tomu, že pro ně darování krve není žádnou novinkou, na společné odběry chodí hráčky, trenéři i jejich známí už třetím rokem.

Podpis Nikity Maximova ale i tady najdete. „Ten nápad do Harpyjí přinesl Nikita, který nás tehdy trénoval. Ve Spojených státech je americký fotbal hodně spojený s různými dobročinnými projekty a my se toho snažíme držet, byť na to zatím nemáme ty potřebné miliony.

Podpořily jsme třeba projekt na prevenci rakoviny prsu a varlat a před Vánoci jsme vybíraly peníze na útulek pro opuštěná zvířata,“ prozrazuje Anna Francová, jedna z Harpyjí.

„Funguje to tak že se vždycky domluví pár lidí z týmu, někdo třeba přibere i kamarády, partnera nebo kolegy z práce. Super na tom je, že když chodíme takhle ve skupinách, tak se většinou povede motivovat lidi, kteří by jinak nešli. A netýká se to jenom krve, ale i zapisování do registru dárců kostní dřeně,“ popisuje, jak vše vypadá v praxi.

"Vítězství nás samozřejmě moc těší, protože si můžeme pořídit vybavení na trénování, ale ta výhra není hlavní motivace. Vnímáme to tak, že pomoc druhým je s naším sportem spojená, i když na první pohled americký fotbal moc mírumilovně nevypadá,“ dodává s úsměvem hráčka Prague Harpies, která je i ve vedení klubu. A kam by se tedy projekt Poteče krev měl ve druhém ročníku posunout?

„Byl bych rád, kdyby se povedlo zapojit ještě více týmů, kdyby se třeba povedlo zdvojnásobit počet odběrů,“ prozrazuje Maximov a sám si také dává další úkoly. „Chci sehnat další dobrý lidi, co nám zakoupí ceny do soutěže.“

Pořadí 1. ročníku akce Poteče krev

1. Prague Harpies 391 bodů
2. Prague Mustangs 254 bodů
3. Ústí nad Labem Blades 133 bodů
4. Pardubice Stallions 123 bodů
5. Teplice Nordians 81 bodů
6. Prague Lions 48 bodů
7. Brno Sígrs 36 bodů
8. Prague Black Panthers 26 bodů
9. Brno Amazons 23 bodů
10. Příbram Bobcats 21 bodů
11 – 12 Brno Alligators 20 bodů
11 – 12 Šumperk Dietos 20 bodů
13. Trutnov Rangers 4 body
14. Prague Hippos 3 body
15. Pilsen Patriots 1 bod

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud