10. října 2020 • 17:06

Proč umrtvení sportu? 10 otázek na ministra, které zůstávají bez odpovědi

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Deník Sport požádal v pátek ráno ministra zdravotnictví Romana Prymulu o rozhovor a reakci na otázky týkající se bezprecedentního uzavření profesionálního sportu v Česku. Tiskový odbor nicméně dosud na mailovou žádost nereagoval, na čtyřech číslech pro styk s médii pak včera telefony jen vyzváněly do prázdna. Na tiskové konferenci poté ministr pouze krátce řekl, že ke kompletnímu uzavření profesionálních soutěží včetně F:L se rozhodl proto, že nechtěl řešit žádné výjimky. 10 klíčových otázek tak stále zůstává bez rozumné odpovědi. Tady jsou.



1. Z jakého důvodu jste při zpřísňování opatření v souvislosti s šířením koronaviru zmrazil i zápasy fotbalové FORTUNA:LIGY?

2. FORTUNA:LIGA od startu sezony dodržovala opatření daleko nad rámec toho, co bylo státními autoritami doporučováno. Včetně testování celých týmů před každým zápasem. Věděl jste o sadě těchto opatření?

3. Pokud ano, přišla vám přesto nedostatečná, když jste rozhodl o zavření soutěže?

4. V čem konkrétně?

5. Jaké a v čem přesně je riziko šíření nákazy nemoci COVID-19 při utkání dvou negativně protestovaných týmů, které by se navíc hrálo bez diváků?

6. Ve svém projevu jste mluvil o tom, že zpřísnění opatření je důsledkem toho, že část populace ta současná nebrala vážně nebo je ignorovala. Proč pak ale „trestáte“ zmrazením soutěže i ty, kteří se naopak chovali ještě zdaleka zodpovědněji, než vláda doporučovala?

7. Fotbalové kluby do opatření investovaly miliony korun právě pro to, aby se soutěž (byť třeba hraná bez diváků) nemusela přerušovat. Není vaše rozhodnutí nejen iracionální, ale i arogantní a demotivační vůči této snaze?

8. Ve výstupech vlády se profesionální sport někdy nazývá volnočasovou aktivitou. Nemyslíte si, že je to zcela nefér vzhledem k tomu, že jde o podnikání ze strany klubů a zaměstnání ze strany hráčů i řady doprovodných profesí? Nezlehčujete tím obecně sportovní problematiku v COVID době?

9. Mluvil jste o kompenzacích pro sport. Jak budou konkrétně vypadat?

10. Neuvažujete ještě o tom některá nařízení na základě argumentů sportovních autorit zmírnit?

Hnilička o "Prymulově hrozbě": Vyloučit vypnutí profesionálního sportu v Česku nemůžu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud