Martin Hašek
24. února 2021 • 21:55

Soud zakázal volby ČOV. Jejich způsob napadlo Sdružení sportovních svazů

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Všechno je jinak. O novém předsedovi Českého olympijského výboru se v pátek nerozhodne. Městský soud v Praze totiž vydal hned dvě předběžná opatření, která zamezují tomu, aby se plánované volby uskutečnily bez účasti a diskuze delegátů Pléna. „Soud jednoznačně rozhodl, že ČOV nesmí uspořádat nelegitimní a nedemokratické volby,“ reagoval Filip Neusser, protikandidát současného šéfa ČOV Jiřího Kejvala.



Ještě to není přímo palácová revoluce, je ale zjevné, že tohle není bouře ve sklenici vody. Volby nového vedení Českého olympijského výboru už byly dvakrát odloženy kvůli důsledkům pandemie koronaviru, tentokrát se ale budou muset posunout kvůli hned dvěma předběžným opatřením Městského soudu v Praze.

Ten na základě návrhu Sdružení sportovních svazů uložil ČOV zdržet se konání voleb do svých orgánů a nepotvrdit zvolení jakýchkoli osob před pátečním termínem. Návrh prezidenta Autoklubu Jana Štovíčka zase ČOV zavazuje zdržet se rozhodování o volbě členů výkonného výboru mimo zasedání Pléna.

Volby do výkonného výboru ČOV se měly původně uskutečnit v říjnu a později v listopadu, vždy tradičně za účasti delegátů Pléna. V lednu však výkonný výbor ČOV rozhodl o konání voleb mimo Plénum. Vysvětlil to trvajícími protiepidemickými opatřeními a také tlakem Mezinárodního olympijského výboru na co nejdřívější konání voleb.

Usnesení soudu
Usnesení soudu

„Nikdo mě nemůže podezírat, že jsme Plénum nechtěli svolat. Děláme to formou parlamentních voleb. Myslím si, že to bude férová volba,“ uvedl Kejval minulý týden.

Odpůrci kritizovali rozhodnutí jako nedemokratické. Jména předsedy Sdružení sportovních svazů Zdeňka Ertla i Šťovíčka jsou uvedena pod výzvou části sportovního prostředí Kejvalovi ke svolání řádného volebního pléna. Šťovíček navíc žádal o předběžné opatření kvůli svému vyškrtnutí z kandidátky.

„Volby do orgánů ČOV budou muset proběhnout později a podle platných pravidel,“ reagoval Štovíček na sociálních sítích na rozhodnutí soudu.

To si pochvaloval i Neusser: „Mrzí mne, že předseda Kejval ignoroval nejen mé, ale i odborné výklady a nechal zajít situaci do tohoto smutného konce. Je bez diskuze, že musí vyvodit za jeho jednání odpovědnost, éra pánů Hušáků a Kejvalů končí.“

Vedení Českého olympijského výboru zatím rozhodnutí soudu neobdrželo.

„Zatím se k tomu nijak vyjádřit nemůžeme, protože tuto informací máme pouze z médií a nemáme v ruce oficiální dokument,“ uvedla Barbora Žehanová, tisková mluvčí ČOV.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud