Martin Hašek
23. května 2021 • 08:38

Adam Ondra vládne olympijské sezoně! Čtyři topy ve finále a další zlato

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sportovní lezec Adam Ondra je dva měsíce před premiérou svého sportu na olympijských hrách ve skvělé formě. V Salt Lake City v sobotu vyhrál druhý Světový pohár v boulderingu v řadě. Ve finále navíc jako jediný dosáhl na všech boulderech topu.



Dlouhé čtyři roky trvalo, než některý lezec vyhrál dva závody Světového poháru v boulderingu za sebou. Adam Ondra čekání prolomil. Měsíc poté, co triumfoval ve švýcarském Meiringenu, ovládl i další soutěž v Salt Lake City.

Ve finále se Ondra sešel s pěti Evropany a Japoncem Jošijuki Ogatou, s nímž bojoval o vítězství v Meiringenu. Ondra finále ovládl, když jako jediný zvládnul přelézt všechny čtyři finálové bouldery. Sám připustil, že tentokrát k vítězství potřeboval i trochu štěstí. Styl amerických boulderů totiž vyžadoval vymyslet správnou strategii.

„V průběhu celého závodu byly bouldery dost technické, profily nebyly moc převislé a spíš než o síle nebo technice či mrštnosti to bylo o tom vymyslet co nejjednodušší možný způsob,” vysvětlil Ondra.

V kvalifikaci obsadil český lezec druhou příčku, přičemž stejně jako Ogata dosáhl všech pěti topů. O umístění rozhodly pouze celkové pokusy, kterých měl Ondra čtrnáct, kdežto Ogatovi jich stačilo dvanáct.

Semifinálové bouldery byly tentokrát k závodníkům přísné. Tři topy si připsal Japonec Fudži Kokoro, Ondra měl o jeden méně. I to mu však stačilo k druhému postupovému místu.

„V kvalifikačních a semifinálových kolech jsem se cítil poměrně dost nervózní. Styl boulderů byl trochu náhodný - když člověk udělal jednu chybu nebo ho nenapadla ta správná metoda, ztratil nějaký čas a už to potom nestihl dolézt,” řekl Ondra.

Na rozdíl od závodu v Meiringenu, kam diváci nemohli, v Salt Lake City bylo na místě tři tisíce bouřlivých diváků.

„Myslím si, že jak na nás závodnících, tak na divácích bylo vidět, že nám je tento pocit jakýmsi způsobem vzácný a že jsme si to všichni užívali,” těšilo Ondru.

Na cestě do olympijského Tokia ho příští týden čeká další závod Světového poháru v Salt Lake City, tentokrát bude na startu i jeho další velký soupeř – Japomonec Tomoa Narasaki.

SP ve sportovním lezení v Salt Lake City - bouldering:
Muži:
1. Ondra (ČR), 2. Schalck (Fr.), 3. Schubert (Rak.).
Průběžné pořadí SP: 1. Ondra 200, 2. Fudžii (Jap.) 110, 3. Schalck 108.

Ženy: 1. Grossmanová (USA), 2. Bertoneová (Fr.), 3. Raboutouová (USA).
Průběžné pořadí SP: 1. Grossmanová 165, 2. Bertoneová 160, 3. Raboutouová 102.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud