5. července 2022 • 16:48

Boj o Ukrajinu a sport ONLINE: IIHF zamítla odvolání Ruska a Běloruska

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
65
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vojenská invaze Ruska na Ukrajinu vyvolává bouřlivé reakce. Výrazně zasahuje také do světa sportu. Reakce sledujeme na iSport.cz ONLINE.



ONLINE PŘENOS - Válka na Ukrajině a sport
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Fotbal Fotbal Hokej Hokej Rusko Rusko Ukrajina Ukrajina
Obnovit
Zprávy ze dne 5. 7. 2022
16:44
5. 7. 2022
Hokej

Mezinárodní hokejová federace IIHF zamítla odvolání Ruska a Běloruska proti vyloučení z mezinárodních soutěží kvůli invazi na Ukrajinu. Federace suspendovala reprezentace obou zemí v únoru, posléze trest prodloužila i na novou sezonu. Rusko navíc pro rok 2023 přišlo o pořádání juniorského mistrovství světa i seniorského šampionátu, který byl přesunut z Petrohradu do Tampere a Rigy. Svazy obou zemí se proti sankcím odvolaly s argumentem, že jde o diskriminační rozhodnutí. Nezávislá disciplinární komise ale protest neuznala. „Komise došla k závěru, že nešlo o tresty, ale o bezpečnostní opatření. Navíc v souladu s pravidly IIHF, která má k podobným krokům plné právo. Nešlo ani o diskriminaci,“ uvedla v prohlášení na webu.

Zprávy ze dne 24. 6. 2022
17:17
24. 6. 2022
Ukrajina

Tenisový Wimbledon poskytne uprchlíkům z Ukrajiny volné vstupenky na program první neděle v All England Clubu. Představitelé londýnského grandslamu zároveň těm, kteří byli postiženi vpádem ruských vojsk do země, darují 250.000 liber (sedm milionů korun). „V neděli se k ukrajinským uprchlíkům připojí místní obyvatelé, hrdinové koronavirového období z řad národní zdravotní služby a sociální péče, množství škol, charit a komunitních skupin,“ uvedly ve společném prohlášení All England Club a Lawn Tennis Association. Wimbledon se letos bude hrát bez ruských a běloruských tenistů kvůli invazi na Ukrajinu, zároveň se ale za turnaj nebudou udělovat body do světového žebříčku.

Zprávy ze dne 22. 6. 2022
12:10
22. 6. 2022
Ukrajina

Plavec Mychajlo Romančuk věnoval úterní bronzovou medaili ze závodu na 800 metrů na mistrovství světa Ukrajině, kde na východní frontě bojuje i jeho otec. Sám zvažoval, zda nevezme zbraň do ruky, ale nakonec se k armádě nepřipojil. Místo toho podporuje svou vlast tím, co umí nejlépe. Zázemí našel v Německu, kde trénuje s dlouholetým rivalem Florianem Wellbrockem. „Doufám, že tahle medaile pro Ukrajinu hodně znamená. Prožíváme těžké časy a ukázal jsem světu a všem Ukrajincům, že budeme bojovat až do konce,“ řekl po závodě. 

Ukrajinský plavec Mychajlo Romančuk s bronzovou medailí z MS
Zprávy ze dne 21. 6. 2022
16:07
21. 6. 2022
Fotbal

Zahraniční fotbalisté působící v ruských a ukrajinských klubech budou moci přerušit své kontrakty až do 30. června 2023. O prodloužení lhůty rozhodla světová federace FIFA, jež po únorovém vpádu ruských vojsk na Ukrajinu umožnila cizincům přerušit smlouvy původně jen do konce letošního června. Upravené pravidlo mohou využít ti zahraniční hráči a trenéři, kteří se se svými zaměstnavateli nedohodnou na případném ukončení kontraktu do letošního 30. června. 

Zprávy ze dne 20. 6. 2022
17:14
20. 6. 2022
Fotbal

Maciej Rybus kvůli svému působení v ruské lize nesmí nastupovat v dresu polské fotbalové reprezentace a přišel o možnost zahrát si na podzimním mistrovství světa v Kataru. Dvaatřicetiletému obránci sice po pětiletém angažmá vypršela na konci května smlouva v Lokomotivu Moskva, následně však podepsal kontrakt s jiným klubem z ruské metropole Spartakem. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 17. 6. 2022
15:34
17. 6. 2022
Rusko

Bývalý kapitán ruské fotbalové reprezentace Igor Denisov vystoupil proti válce na Ukrajině a v rozhovoru se sportovním novinářem Nobelem Arustamyanem označil invazi za „katastrofu“ a „úplnou hrůzu“. „Možná mě za tato slova zavřou do vězení nebo zabijí, ale říkám to tak, jak to je,“ uvedl 38letý někdejší záložník Zenitu Petrohrad nebo Lokomotivu Moskva.

Zprávy ze dne 16. 6. 2022
9:54
16. 6. 2022
Hokej

Vítězové letošního Stanley Cupu nebudou moci vzít slavnou hokejovou trofej do Ruska nebo Běloruska. Oba finalisty Colorado a Tampu Bay o tom před středečním startem finálové série informovalo vedení NHL. Důvodem je ruská invaze na Ukrajinu, na které se Bělorusko podílí jako spojenec. „Co se týče léta, tak Stanley Cup do Ruska a Běloruska nezamíří,“ citovala agentura AP zástupce komisionáře NHL Billa Dalyho. Více čtěte ZDE >>>

 

Stanley Cup znovu zavítal do Česka. Svého letošního vítěze ještě nezná, ale přivezli ho v rámci promoakce před blížícím se play off NHL a propagace zámořské ligy v Evropě
Zprávy ze dne 14. 6. 2022
20:15
14. 6. 2022
Rusko

Ruští a běloruští tenisté budou moci na rozdíl od Wimbledonu hrát navzdory pokračující válce na Ukrajině grandslam US Open. Podmínku ale dostali stejnou jako na nedávném Roland Garros: budou vystupovat pod neutrální vlajkou. Rozhodnutí pro turnaj ve Flushing Meadows, jenž začne 29. srpna, pořadatelé sdělili agentuře AP. „Každá organizace se musela vypořádat s mimořádnými okolnostmi. Na základě našich vlastních umožní USTA všem způsobilým hráčům bez ohledu na národnost soutěžit na US Open,“ uvedli zástupci americké asociace. Díky tomu tak bude moci současná světová jednička Daniil Medveděv z Ruska obhajovat titul.

Zprávy ze dne 10. 6. 2022
10:00
10. 6. 2022
Rusko

Olympijská vítězka Maria Lasickeneová vystoupila proti vyloučení ruských sportovců z většiny soutěží kvůli invazi vojsk jejich země na Ukrajinu. Ruská výškařka kvůli tomu s největší pravděpodobností přijde o šanci obhajovat v červenci světový titul. Lasickeneová v otevřeném dopise prezidentu MOV Thomasi Bachovi napsala, že tímto krokem jen začal jinou válku. „Naopak se kvůli němu zrodila nová, kolem a uvnitř sportu, kterou je nemožné zkrotit,“ napsala Bachovi. Neočekává, že by šéf MOV doporučení změnil. „Nepochybuji o tom, že nemáte odvahu a důstojnost zrušit sankce proti ruským sportovcům. Protože potom byste musel uznat, že jste celé ty měsíce porušoval olympijskou chartu a stanovy mezinárodních sportovních federací se ze zásadních dokumentů staly bezcenným cárem papíru,“ uvedla nejlepší výškařka posledních let. Mezi její hlavní soupeřky patřily Ukrajinky v čele s bronzovou olympijskou medailistkou Jaroslavou Mahučichovou. Lasickeneová s nimi soucítí. „Pořád nevím, co jim říci nebo jak se jim podívat do očí. Ony a jejich přátelé a příbuzní prožívají něco, co by žádný člověk na světě nikdy neměl cítit. Jsem si jistá, že nic z toho se nikdy nemělo stát,“ uvedla.

Zprávy ze dne 9. 6. 2022
14:32
9. 6. 2022
Fotbal

Anglická fotbalová liga pozastavila vysílací práva ruské televizi Matč TV. Důvodem je pokračující ruská vojenská agrese na Ukrajině. Uvedla to agentura Reuters. Zástupci klubů se to dozvěděli na dnešním výročním setkání s vedením soutěže. Matč TV měla začít vysílat Premier League od následující sezony. Za šestiletá vysílací práva by zaplatila 43 milionů liber (asi 1,23 miliardy korun).

Zprávy ze dne 9. 6. 2022
9:31
9. 6. 2022
Ukrajina

Házenkáři ukrajinského mistra Motoru Záporoží budou během války hrát druhou německou ligu. Její účastníci odhlasovali přijetí klubu, který poslední roky vládne domácí soutěži. Zápasy s německými soupeři pro něj budou i přípravou na Ligu mistrů. Pro ni však Záporoží potřebuje získat divokou kartu. "Valná většina klubů hlasovala pro přijetí. Jasně řekly: Házenkáři pomáhají házenkářům," řekl ligový šéf Uwe Schwenker agentuře SID.

Zprávy ze dne 4. 6. 2022
17:44
4. 6. 2022
 

Vítězka Roland Garros Iga Šwiateková při svém projevu nezapomenula ani na válkou zmítanou Ukrajinu, jejíž vlaječku má připíchnutou na kšiltovce. „Zůstaňte silní, svět je stále s vámi,“ vzkazovala do země napadené Ruskem a stadion reagoval dlouhým potleskem.

 

Zprávy ze dne 2. 6. 2022
10:36
2. 6. 2022
Rusko

Bývalý legendární fotbalista Pelé vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil invazi na Ukrajinu. Jednaosmdesátiletý Brazilec tak učinil na sociální síti instagram. „Ve středu Ukrajinci alespoň na devadesát minut zkusili zapomenout na tragédii, která zasáhla jejich zemi,“ napsal Pelé poté, co ukrajinští fotbalisté ve středu porazili 3:1 Skotsko a ve finále baráže si zahrají o účast na mistrovství světa s Walesem.

Legendární brazilský fotbalista Pelé
Zprávy ze dne 1. 6. 2022
10:30
1. 6. 2022
Ukrajina

Večer budou hrát fotbal, jenže nepůjde jen o něj. Ukrajina odehraje odložené semifinále play off baráže o mistrovství světa ve Skotsku. Země napadená ruskou agresí prožívá těžké časy, hráči pro svůj lid udělají všechno, aby na závěrečný turnaj v Kataru pronikli. Předzápasová tisková konference byla protkaná emocemi. „Ukrajina je svobodná země, chceme se kvůli našim lidem do Kataru dostat,“ slíbil záložník Manchesteru City Oleksandr Zinčenko. Více čtěte ZDE>>>

Ukrajinský záložník Oleksandr Zinčenko se rozplakal na tiskové konferenci před zápasem ve Skotsku Ukrajinský záložník Oleksandr Zinčenko se rozplakal na tiskové konferenci před zápasem ve Skotsku Ukrajinský záložník Oleksandr Zinčenko se rozplakal na tiskové konferenci před zápasem ve Skotsku
Zprávy ze dne 28. 5. 2022
19:30
28. 5. 2022
Hokej

Reprezentační týmy Ruska a Běloruska nebudou kvůli invazi na Ukrajinu hrát na turnajích Mezinárodní hokejové federace (IIHF) ani v příští sezoně 2022/23. Na dnešní tiskové konferenci v Tampere, kde se během mistrovství světa konal i kongres IIHF, to uvedl šéf federace Luc Tardif. Vyloučené země s rozhodnutím nesouhlasí. Víc čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 28. 5. 2022
11:46
28. 5. 2022
Fotbal

Fotbalisté Liverpoolu budou v dnešním finále Ligy mistrů v Paříži proti Realu Madrid hrát pro lidi z válkou zmítané Ukrajiny. Prohlásil to trenér anglického celku Jürgen Klopp. Zápas se měl původně konat v Petrohradu, ale po ruské invazi na Ukrajinu byl městu odebrán a přesunut na Stade de France. „Z milionu důvodů jsem rád, že se hraje tady,“ řekl Klopp na tiskové konferenci. „Válka pořád pokračuje a nesmíme na to zapomínat. A přesunutí finále do Paříže je přesně lekce, kterou Rusko potřebovalo,“ přidal německý kouč, který dnešní zápas věnoval lidem na Ukrajině. „Budeme hrát pro ně. Někteří určitě budou mít možnost se dívat v televizi a budeme hrát pro vás. Na sto procent,“ přidal Klopp, který může po triumfu v Anglickém a Ligovém poháru získat s Liverpoolem třetí trofej v sezoně.

Fotbalisté Liverpoolu budou hrát v dnešním finále LM pro Ukrajince
Zprávy ze dne 23. 5. 2022
12:18
23. 5. 2022
Fotbal

Fotbalový klub Spartak Moskva kvůli finančním problémům rozpustil rezervní tým. Desátý celek ruské ligy o tom informoval v prohlášení na klubovém webu. „Kvůli řadě okolností musíme snížit rozpočet. Proto jsme došli k závěru, že ukončíme další pokračování Spartaku 2,“ uvedl Spartak, jehož rezervní tým hrál od roku 2013 druhou ligu.

Zprávy ze dne 22. 5. 2022
22:00
22. 5. 2022
Rusko

Jak se píše o MS v hokeji v Rusku? Nikoho na světě nemůže zajímat šampionát, když se ho nemůže účastnit Rusko! Tohle je jeden z mnoha titulků ruských sportovních webů, které ve velkém plivou na letošní mistrovství světa ve Finsku. Český útok na medaili? „Bez nás stejně nemá cenu,“ pokračují na východě v kampani. Bývalému prezidentovi Renému Faselovi pak bylo doporučeno, aby do Tampere raději vůbec nejezdil. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 21. 5. 2022
21:10
21. 5. 2022
Ukrajina

Na zápas Česka s Norskem dorazila znovu početná základna fans z Česka. Několik z nich chtělo dát najevo svoji podporu Ukrajině, kterou napadlo Rusko. V rohu stadionu tak vyvěsili fanoušci tři vlajky, dvě české, mezi ně ukrajinskou. Všechno doplňovaly nápisy „Bež domů Ivane, 1968“ a „Čeká Tě Nataša, 2022“. Jde o hesla spojená se sovětskou okupací Československa v roce 1968. Pořadatelé ale nařídili vlajku Ukrajiny odstranit. Více čtěte ZDE>>>

Čeští fanoušci vyvěsili na tribuně vlajku Ukrajiny, po zásahu pořadatelů ji ale museli sundat...
Zprávy ze dne 20. 5. 2022
19:49
20. 5. 2022
Rusko

Ruští basketbalisté byli v důsledku invaze jejich země na Ukrajinu vyloučeni z ME, které hostí i Česko. Ve skupině v Tbilisi je nahradí Černá Hora.

Zprávy ze dne 18. 5. 2022
18:37
18. 5. 2022
Rusko

Reprezentační týmy Ruska a Běloruska byly definitivně vyloučeny z kvalifikačních bojů o účast na mistrovství světa basketbalistů v roce 2023. Výkonný výbor mezinárodní federace FIBA dnes zároveň podle očekávání potvrdil Portoriko náhradníkem za ruský tým na letošním světovém šampionátu žen v Austrálii. MS hráček do 17 let se místo Ruska zúčastní mladé Srbky. Rozhodnutí o účasti ruského výběru na mistrovství Evropy mužů, které v září budou hostit Česká republika, Německo, Gruzie a Itálie, naproti tomu ještě nepadlo. FIBA Europe se má vyjádřit v nejbližších dnech.

Zprávy ze dne 18. 5. 2022
9:28
18. 5. 2022
Rusko

Disciplinární komise Mezinárodní gymnastické federace (FIG) potrestala ročním zákazem startů ruského gymnastu Ivana Kuljaka za veřejnou podporu ruské invaze na Ukrajinu. Prohřešku se dopustil na březnovém Světovém poháru v Dauhá, kde si přišel na slavnostní vyhlášení pro bronzovou medaili za cvičení na bradlech s připnutým písmenem Z na hrudi. Stejný znak na sobě mají na Ukrajině ruská vojenská vozidla. Více ZDE>>>

 

Vstoupit do diskuse
65
Články odjinud


Články odjinud