15. prosince 2009 • 22:09

Bulharský sudí Genov suspendován za zmanipulování zápasů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Evropská fotbalová unie UEFA suspendovala špičkového bulharského rozhodčího Antona Genova, jehož podezřívá ze spolupráce se sázkařskou mafií. Podle UEFA se mohl Genov podílet na zmanipulování přípravného zápasu Makedonie - Kanada 14. listopadu.



Třiačtyřicetiletý bulharský rozhodčí, jenž má deset let licenci FIFA na pískání mezinárodních utkání, nařídil v inkriminovaném duelu čtyři penalty. Evropská unie dostala avízo od sázkových kanceláří, které hlásily neobvykle zvýšený objem sázek na množství penalt a počet tří a více vstřelených gólů. Utkání skončilo výhrou Makedonie 3:0.

UEFA už v listopadu po vypuknutí největšího korupčního skandálu v evropském fotbale uvedla, že mimo jiné vyšetřuje tři elitní rozhodčí. Německá policie specializovaná na podvody a organizovaný zločin oznámila, že zmanipulováno mohlo být více než 200 zápasů v minimálně jedenácti zemích.

Ovlivňování zápasů měl podle vyšetřovatelů na svědomí chorvatský gang se sídlem v Německu, který uplácel hráče, trenéry, rozhodčí a funkcionáře. Vydělal si tak minimálně 10 milionů eur (262 milionů korun).

V pondělí Bulharský fotbalový svaz rozpustil podruhé během 15 měsíců komisi rozhodčích, která je zodpovědná za nasazování arbitrů do zápasů a jejich hodnocení. Důvodem byla slabá úroveň řízení ligových a pohárových utkání.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud