12. března 2010 • 04:59

Hokejista Ščurko: Řekl, jak zavraždil rozhodčího

Autor: Tomáš Pokorný
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nečekaně začal ve středu dlouho očekávaný proces s bývalým košickým hokejistou Ladislavem Ščurkem (24), který je obžalován z vraždy rozhodčího Marka Liptaje (†26). Ščurko totiž před soudem detailně popsal, jak svou oběť zabil. Jeho zpovědi přihlížela i přítelkyně Zuzana, která jej přišla k soudu podpořit.



Blesk.cz

Případ, který otřásl celým Slovenskem, se stal před dvěma lety v lednu. Ščurko byl zadržen o tři měsíce později. Od té doby sedí ve vazbě. „Liptaje jsem znal sedm let, a když mě požádal o pomoc, vyšel jsem mu vstříc. Povídal, že ho máma vyhodila z bytu a že má rakovinu. Ubytoval jsem ho u sebe a doplatil na svou naivitu,“ začal Ščurko se svým vyprávěním u soudu.

Čtěte dále:
Ščurko řekl, proč vraždil »
Mohl hrát NHL, teď mu hrozí doživotí »
Vrah Ščurko: Pamatuju si, jak jsem ho poprvé bodl »
Hokejista Ščurko a jeho oběť: Vražda z lásky?

Liptaj ho prý po čase začal vydírat a hrozil, že zničí vztah s jeho přítelkyní. Padla také slova o mafii, která prý měla Ščurka » pořešit«.

Obviněný ŠčurkoFoto Foto pro Blesk – Nový Čas
Po třech měsících se Ščurko rozhodl Liptaje z bytu vystěhovat a proti jeho vůli ho chtěl odvézt k jeho matce do Popradu. „Už při výjezdu z Košic jsme se pohádali,“ líčil Ščurko u soudu průběh osudného dne.

„Udělal scénu, že se zabije a zase se několikrát zmínil o mafii. Byl jsem naštvaný a chtěl jsem ho jen postrašit. Vytáhl jsem kuchyňský nůž a škrábl ho na krku. Myslel jsem, že mi dá pokoj. Jenže on mi dál vyhrožoval. Byl jsem ve stresu a bodl ho do břicha. Ztratil jsem kontrolu a víc si už nepamatuju,“ popsal Ščurko.

Tělo nejméně devatenácti ranami pobodaného Liptaje pak odvezl k lesu u Velké Lomnice. Teprve o týden později se na místo vrátil a ostatky zakopal. „Měl jsem výčitky svědomí, chtěl jsem jít i na policii. Jenže zároveň jsem toužil dohrát sezonu,“ uvedl Ščurko, jemuž za vraždu hrozí 15 let vězení.

K soudu přišla i matka oběti Valéria Liptajová, která po Ščurkovi žádá nemajetkovou újmu 101 tisíc eur (2,6 milionu korun). Přiznala, že její syn byl problémový.

V minulosti ho vyšetřovali kvůli finančním podvodům a chtěl prodat jejich byt v Popradu. Ščurko se Liptajové omluvil. „Jsem obyčejný člověk, který se živil jen hokejem. Za to, co jsem spáchal, se velice stydím a vím, že budu potrestaný. I když se to nedá odpustit, je mi to líto a omlouvám se,“ dodal.

JAK SE PŘÍPAD VYVÍJEL
5. ledna 2008
Na silničním odpočívadle u Košic byl zavražděn hokejový rozhodčí Marek Liptaj.

Prosinec 2009
U obce Huncovce (100 km od místa vraždy) se našly Liptajovy ostatky

10. dubna 2009
Ladislav Ščurko oslavuje se spoluhráči z Košic titul slovenského hokejového mistra.

23. dubna 2009
Ladislava Ščurka zadržela zásahová jednotka, k vraždě se přiznal.

27. dubna 2009
Košický soud vzal Ščurka do vazby.

16. prosince 2009
Obviněný Ladislav Ščurko požádal o propuštění na kauci, soud mu ale nevyhověl.

10. března 2010
U košického soudu začalo líčení s Ladislavem Ščurkem, který popsal, jak vraždu spáchal.

Hokejista Šcurko je před soud předváděn v poutech
Hokejista Šcurko je před soud předváděn v poutech

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud