Pavel Novotný
28. ledna 2015 • 04:50

Vyhraje souboj bez favorita Berdych, nebo Murray? SEDM klíčů k finále

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poměr setů 15:0, respektive 15:1. Doba trvání čtvrtfinálového zápasu 2 hodiny 15 minut vs. 2 hodiny 7 minut. Vzájemná bilance 6:4 a kouč, který vedl nejdříve Andy Murrayho, teď trénuje Tomáše Berdycha. Více pikantností už snad očekávaný semifinálový duel Australian Open, který se hraje ve čtvrtek od 9:30, nabídnout nemůže.



Bitva bez favorita, tak hodnotí média nadcházející souboj Tomáše Berdycha a Andy Murrayho . Zvlášť poté, co si oba tenisté naprosto hladce poradili ve čtvrtfinále se svými soupeři.

Tomáš Berdych ve třech setech vyřídil své prokletí jménem Rafael Nadal , skotský tenista pro změnu zkazil domácím fanouškům náladu vyřazením Nicolase Kyrgiose.

Kdo tedy bude v pátečním utkání favorit? ONLINE zde >>

Motivace

Zde by mohl mít mírně navrch český tenista. Ve své bohaté kariéře mu stále chybí zisk grandslamového titulu, nejvíce se mu přiblížil v roce 2010, kdy si zahrál finále Wimbledonu právě s Nadalem.

Andy Murray se již naopak velkými triumfy z grandslamových turnajů pochlubit může, povedlo se mu to pod vedením Ivana Lendla na US Open v roce 2012, o rok později se radoval i ve Wimbledonu.  V tomto bodě by mohl jít český reprezantant do pomyslného vedení.

Berdych - Murray 1:0

Zkušenosti

Andy Murray fiktivní skóre vyrovnává díky nasbíraným zkušenostem, které se mu v zápase s českou jedničkou mohou hodit. 

Na svém kontě má nejen zmiňované dva grandslamové vavříny, ale i olympijské zlato a celkem 31 vyhraných turnajů na okruhu. Berdych se oproti tomu může pochlubit "jen" deseti turnajovými zářezy, na trofej z turnajů velké čtyřky stále čeká.

Berdych - Murray 1:1

VIDEO: Tomáš Berdych v souboji s Rafaelem Nadalem

Trenér

Nejpikantnější věcí z celého souboje je jistě osoba trenéra Daniela Valverdeho. Venezuelský kouč byl dlouhá léta trenérem Muarryho, po boku Ivana Lendla sbíral cenné zkušenosti jak vést světové hvězdy až na samotný vrchol. Teď, ve svých osmadvaceti letech, předává zkušenosti českému tenistovi.

"Vždy budu krýt Andymu záda kromě zápasů, kdy bude hrát proti Tomášovi," řekl v rozhovoru pro deník Sport. Právě dokonalá znalost skotského tenisty a perfektní taktická příprava, která je Valverdeho silnou stránkou, mohou hrát v semifinálovém boji rozhodující roli.

Na druhou stranu se tato situace může obrátit i proti českému tenistovi. Stejně dobře, jako zná Valverde Murrayho, zná Murray i svého bývalého kouče a může tak dobře odhadnout, s jakou taktikou Berdych do boje vyrazí.

Takže v tomto ohledu si můžeme vsadit na remízu.

Berdych - Murray 1:1

Forma

Falla, Melzer, Troicki, Tomic, Nadal... To jsou soupeři, které Tomáš Berdych poslal balit kufry, aniž by ztratil jediný set. Murray oproti tomu vyprovodil Bhambriho, Matoševiče, Sousu, Dimitrova a Kyrgiose, když jediný set ztratil v osmifinále s bulharskou hvězdou. Oba tenisté zatím na turnaji září, přesto se o trošku lepší formou prezentuje český tenista. Prokáže to i v semifinále?

Berdych - Murray 2:1

Tlak a očekávání

Kdy už konečně vyhraje grandslam? Je mu 29 let, má před sebou už jen pár sezon, kdy se mu to může podařit. Podobným otázkám čelí Tomáš Berdych již několik sezon. A pořád tato očekávání nenaplnil.

Zatímco Murray má již splněno, před českou jedničkou se vidina grandslamového vavřínu stále vznáší jako nezdolatelné memento. O nic menšímu tlaku nebude čelit ani v semifinále. Klidněji může do zápasu vstupovat určitě skotský hráč.

Berdych - Murray 2:2

VIDEO: Andy Murray si poradil s Kyrgiosem

Vzájemná bilance

6:4 pro Berdycha. Toto skóre rozhodně nijak jasně o favoritovi nevypovídá, mnohem zajímavější je však fakt, že Tomáš Berdych vyhrál poslední dvě vzájemná utkání. 

Obě se však odehrála už v roce 2013, český tenista vyhrál ve dvou setech jak v Cincinnati, tak v Madridu. V minulém roce se oba tenisté na okruhu nepotkali.

Murray naposledy svého semifinálového soka porazil na Turnaji mistrů v roce 2012, na grandslamech spolu hráli dvakrát, oba vyhráli po jednom zápase. Vzájemná bilance na tvrdém povrchu je také nerozhodná 3:3.

Berdych - Murray 3:2

Znalost prostředí

Desetkrát, včetně letošního ročníku, startoval na Australian Open Andy Murray. Mezi poslední čtyři tenisty se podíval hned ve čtyřech případech. Třikrát si zde pokaždé neúspěšně zahrál finále, jednou došel do semifinále.

Od vytouženého triumfu ho dvakrát odstřihl Novak Djokovič , jednou Roger Federer . Na centrálním dvorci Roda Lavera se tedy skotský tenista cítí opravdu jako doma.

A Berdych? Letos hraje své dvanácté Australian Open, alespoň do semifinále se dostal jen jednou a to loni, kdy skončil na pozdějším vítězi Stanislasu Wawrinkovi. Takže tady má jasno navrch světová šestka.

Berdych - Murray 3:3

O tom, kdo nakonec skutečně bude slavit postup do finále, se rozhodne ve čtvrtečních ranních hodinách. Utkání sledujte na iSport.cz ONLINE.

VIZITKY
TOMÁŠ BERDYCH   ANDY MURRAY
17.9. 1985 ve Valašském Meziříčí narozen 15.5. 1987 v Dunblane
7 na žebříčku 6
6 vzájemná bilance 4
190cm/91kg výška/váha 190cm/84kg
10 vyhraných turnajů 31
0 vyhraných grandslamů 2
pravou hraje rukou pravou
20 152 143 mil. dolarů prize money 31 190 085 mil. dolarů

Velké téma o Tomáši Berdychovi čtěte ve středečním Sportu! Elektronickou verzi si můžete zakoupit ZDE »

Středeční deník Sport rozebírá velkolepý úspěch Tomáše Berdycha na Australian Open Středeční deník Sport rozebírá velkolepý úspěch Tomáše Berdycha na Australian OpenFoto Archiv Sport

Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

Deník Sport v Google play pro mobily a smart phony se systémem Android stahujte zde >>

Tomáš Berdych přijímá gratulaci od Rafaela Nadala
Tomáš Berdych přijímá gratulaci od Rafaela Nadala

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud