20. ledna 2019 • 07:33

Australian Open: Berdych bez šance proti Nadalovi, Kvitová je ve čtvrtfinále

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český tenista Tomáš Berdych nestačil v osmifinále grandslamového Australian Open na Španěla Rafaela Nadala a světové dvojce podlehl jasně 0:6, 1:6 a 6:7. Petra Kvitová porazila v Melbourne sedmnáctiletou Amandu Anisimovovou z USA 6:2, 6:1 a potřetí v kariéře je v Austrálii ve čtvrtfinále. 



Berdychovi na rozdíl od Kvitové úvod nevyšel. Sice měl v první hře brejkbol, ale neuspěl a prohrál devět gamů po sobě. Po prvním zisku gamu za stavu 0:6 a 0:3 jej obecenstvo na centrkurtu odměnilo potleskem, on se usmál, ale v druhé sadě víc her nezískal.

Až třetí set přinesl vyrovnaný boj. Berdych odvrátil několik brejkbolů a za stavu 6:5 měl při Nadalově podání setbol, jenže Španěl ho rázně odvrátil forhendem. Ve zkrácené hře vedl Berdych 4:3, ale pak prohrál čtyři výměny a v turnaji skončil.

"Rafa hrál výborně. První dva sety jsem to byl já před šesti měsíci a až ve třetím setu jsem na kurtu něco ukázal. To bylo dobré," citoval web ATP Tour Berdycha, který se letos vrátil na kurty po šestiměsíční pauze zaviněné problémy se zády.

O překvapení se postarala Danielle Collinsová. Nenasazená Američanka si poradila suverénně 6:0 a 6:2 s druhou nasazenou Angelique Kerberovou z Německa.

Kvitová dominovala

Kvitová do zápasu vstoupila ziskem podání Anisimovové a utkání dlouhému jen 59 minut dominovala. Nasázela 18 vítězných úderů a soupeřce nenabídla ani jeden brejkbol. O jejím sebevědomí svědčí smeč, kterou ani nemusela hrát, jelikož míč padal do autu, přesto tvrdým úderem zvyšovala ve druhé sadě na 4:1.

"Začala jsem skvěle brejkem, díky tomu jsem se uvolnila a odehrála výborně celý zápas. Snažím se pokračovat ve výkonech ze Sydney a užívám si čas na kurtu," řekla dvojnásobná vítězka Wimbledonu v rozhovoru cestou do šaten.

Kvitová tak oplatila Anisimovové porážku z loňského Indian Wells. "Hrála jsem o moc lépe než tehdy, i když je vždy těžké nastupovat jako favoritka," dodala.

V grandslamovém čtvrtfinále je poprvé od US Open 2017. "Je skvělé, že se mi to zase povedlo. Chvilku mi to trvalo. A vůbec si nestěžuju," smála se Kvitová.

Na Australian Open si zahrála čtvrtfinále poprvé v roce 2011 a naposledy o rok později, kdy došla ještě o kolo dále. O to se pokusí v úterý proti domácí Ashleigh Bartyové, kterou po velké bitvě porazila před Australian Open ve finále v Sydney. "Tady to bude jiné, ale bude to zajímavý duel. Těším se," řekla česká tenistka.

Po bitvě vypadl Čilič

Loňský finalista Australian Open Chorvat Marin Čilič dohrál v Melbourne již v osmifinále. Po téměř čtyřech hodinách a pětisetové bitvě podlehl Španělovi Robertu Bautistovi, který prožívá životní grandslam a ve 30 letech je poprvé ve čtvrtfinále.

Čilič, vítěz US Open v roce 2014, se svým vrstevníkem bojoval v Areně Margaret Courtové tři hodiny a 58 minut. V rozhodujícím setu neudržel v devátém gamu servis a španělský tenista vypjatou bitvu dopodával. Už třetí z dosavadních čtyř zápasů v Melbourne vyhrál Bautista 3:2 na sety.

Čtyřiadvacátý hráč žebříčku porazil světovou sedmičku 6:7, 6:3, 6:2, 4:6 a 6:4. O semifinále si zahraje buď proti šestinásobnému šampionovi turnaje Rogeru Federerovi, nebo proti dvacetiletému talentovanému Řekovi Stefanosi Tsitsipasovi.

Překvapivým čtvrtfinalistou melbournského grandslamu je i nenasazený Američan Frances Tiafoe. Dnešní 21. narozeniny oslavil vítězstvím nad favorizovaným Bulharem Grigorem Dimitrovem 7:5, 7:6, 6:7 a 7:5.

"Před deseti lety jsem říkal rodičům, že to dokážu, že změním jejich život i svůj. A teď jsem ve čtvrtfinále grandslamu v jednadvaceti. Nemůžu tomu uvěřit," řekl tenista z Marylandu, který po vítězných zápasech slaví ve stylu hvězdy NBA LeBrona Jamese.

Devětatřicátý hráč žebříčku Tiafoe se v dalším kole pokusí zastavit majitele 17 grandslamových titulů Rafaela Nadala, což se nepovedlo Tomáši Berdychovi.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 60,5 milionu australských dolarů):

Muži:

Dvouhra - 4. kolo:
Nadal (2-Šp.) - Berdych (ČR) 6:0, 6:1, 7:6 (7:4),
Tsitsipas (14-Řecko) - Federer (3-Švýc.) 6:7 (11:13), 7:6 (7:3), 7:5, 7:6 (7:5),
Bautista (22-Šp.) - Čilič (6-Chorv.) 6:7 (6:8), 6:3, 6:2, 4:6, 6:4,
Tiafoe (USA) - Dimitrov (20-Bulh.) 7:5, 7:6 (8:6), 6:7 (1:7), 7:5.

Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
Kvitová (8-ČR) - Anisimovová (USA) 6:2, 6:1,
Collinsová (USA) - Kerberová (2-Něm.) 6:0, 6:2,
Bartyová (15-Austr.) - Šarapovová (30-Rus.) 4:6, 6:1, 6:4,
Pavljučenkovová (Rus.) - Stephensová (5-USA) 6:7 (3:7), 6:3, 6:3

Čtyřhra - 3. kolo:
Strýcová, Vondroušová (ČR) - Hibinová, Krawczyková (Jap./USA) 6:2, 6:4.

Junioři:
Dvouhra - 1. kolo:
Lehečka (ČR) - Lerby (Niz.) 6:3, 6:4.

Čtyřhra - 1. kolo:
Forejtek, Svrčina (3-ČR)
- Kodat, Ström (USA/Švéd.) 7:6 (7:3), 6:2.

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Krejčíková, Ram (3-ČR/USA) - Bacsinszká, Mahut (Švýc./Fr.) 1:6, 6:2, 10:6.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud