Jan Jaroch
23. ledna 2020 • 18:05

Kyrgios opět nabízí několik tváří: Zlobí, pomáhá a imituje Nadalův servis

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední týdny Nick Kyrgios dokazuje, že umí být nejen spratkem, ale také vnímavým mužem, jenž pomáhá ze všech sil. Australský tenista je jednou z vůdčích postav tenisové družiny, která se snaží podpořit požáry zasaženou zem. „Hraji tady pro víc než pro sebe,“ hlásá na Australian Open a domácí fanoušky frustrované jeho nesčetnými přešlapy nutí pomalu měnit názor. Ale ne tak rychle, pořád má své blikance, jak ukázal poslední zápas.



Canberra je jedním z požáry nejvíc zasažených australských měst a slavného rodáka se to niterně dotýká. „Máme teď nejznečištěnější ovzduší na světě,“ slzel před pár týdny Nick Kyrgios po jednom ze zápasů ATP Cupu. Tragédie je znát i v Melbourne, kde déšť s popílkem zbarvil řeku Yarra do toxické oranžové a modravým kurtům dal nádech antukového Roland Garros.

Za každé eso během australské zastávky věnuje Kyrgios 200 dolarů na pomoc zemi, byl ústřední postavou exhibice tenisových hvězd, jež před turnajem vynesla 5 milionů dolarů. Po 1. kole grandslamu ho přímo na kurtu dojal John McEnroe, jenž slíbil za každý Kyrgiosův vyhraný set darovat 1000 dolarů.

„Když vidíte, co vše se kolem děje, není snadné přepnout koncentraci na Australian Open. Ale musím se o to snažit, vydat ze sebe to nejlepší. A to se mi zatím daří, protože nehraji jen pro sebe,“ líčí Kyrgios.

Nehrát pro sebe, to je recept, který pro tohohle milovníka basketbalu, jenž občas vypadá, že na tenis chodí jen do práce, funguje. Poslední měsíce hraje jako z partesu a nezlobí. I pro to, že jeho předchozími třemi akcemi byly týmové soutěže – Laver Cup, Davis Cup a ATP Cup. „Když hraji s klukama v týmu, nemám problém s motivací,“ uznává čtyřiadvacetiletý borec, jenž si podobné nastavení mysli snaží udržet i v Melbourne. Snad také pomáhá, že navštěvuje psychologa, jak mu uložila ATP spolu s půlroční podmínkou po loňském výstupu v Cincinnati.

Prvním kolem Kyrgios projel bez potíží, v tom druhém už ale jeho vznětlivou povahu řádně podrásal francouzský veterán a vytrvalý vraceč míčků Gilles Simon. Po pohodových dvou setech se v tom třetím nechal Kyrgios, 26. hráč žebříčku, pohltit emocemi. Buď silný, buď silný, nabádali ho jeho lidé z boxu, když čelil Simonovým brejkbolům. „Víc mi neporadíte? Pořád jenom být silný? Hovno, hovno,“ vztekal se, aby se hned po zápase týmu omluvil, že jeho chování bylo neakceptovatelné a už se nebude opakovat.

Když mu rozhodčí na umpiru udělil napomenutí za překročení časového limitu, začal imitovat Rafaela Nadala a jeho zlozvyk upravování si vlasů za uši a popotahování spodního prádla před každým podáním. „Upřímně řečeno, je mi to úplně jedno. Pokud to bylo legrační, jen dobře,“ reagoval později Španěl.

Je známým faktem, že Nadal s Kyrgiosem, diplomaticky řečeno, k sobě nemají blízko. „Je vždycky kyselý poražený. Milý je, jenom když vyhraje,“ prohlásil kdysi Kyrgios, jenž má s Nadalem bilanci 3:4. „Chybí mu respekt k divákům, soupeřům a sobě samému,“ kontroval loni po porážce v Accapulcu Španěl.

Pokud ti dva vyhrají ještě jedno kolo, postaví se v osmifinále proti sobě. Byl by to šlágr, jenž by Kyrgiosovi nabídl další šanci ukázat, kým doopravdy je.

Domácí prostředí dokáže Kyrgiose pořádně strhnout...
Domácí prostředí dokáže Kyrgiose pořádně strhnout...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud