Jan Jaroch
17. ledna 2023 • 13:19

„Kovový“ Murray skolil italského favorita: Lendl mě přinutí makat

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Birmančevič: Nejlepší hráč ligy. Ukazuje cestu pro velké transfery do Česka
Speciální Sport Magazín před MS v hokeji: program, soupisky i rozhovor s Rulíkem
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je mu pětatřicet, má kovovou kyčel a doma čtyři děti. Pouze tenisem vydělal závratných 63 milionů dolarů, už by si mohl jen užívat. On se přesto jako jo-jo vrací na kurty. Pro takové zápasy jako svedl v 1. kole Australian Open. Andy Murray, pětinásobný neúspěšný finalista z Melbourne a momentálně až 66. hráč žebříčku, skolil loňského semifinalistu a turnajovou třináctku Mattea Berrettiniho po téměř pětihodinové bitvě (4:49) 6:3, 6:3, 4:6, 6:7, 7:6.



Ital měl v koncovce páté sady za stavu 5:4 mečbol, z výhodné pozice však trefil úder do půlky sítě a Murray ovládl rozhodující supertiebreak 10:6. „Večer a zítra budu cítit celé tělo, teď jsem ale na sebe neskutečně pyšný,“ zářil dvojnásobný wimbledonský šampion, jenž v Melbourne nastoupil pod dohledem trenéra Ivana Lendla.

Murray dosáhl na 50. vyhraný zápas při Australian Open. Čtyři roky poté, co se právě v Melbourne na předturnajové tiskovce rozplakal a svěřil se, že s tak ohromnou bolestí v kyčli nelze hrát dál a vážně mu hrozí konec kariéry. Pořadatelé mu tehdy připravili video se zdravicemi od největších hvězd, uctivě ho chtěli vyprovodit do tenisového důchodu. Jenže skotský nezmar se nevzdal.

O pár týdnů později se podrobil operaci, při níž mu lékaři provedli takzvaný resurfacing, tedy povrchovou náhradu kyčelního kloubu, při níž se po obroušení nasadí na hlavici stehenní kosti kovová čepička. Na operační stůl ulehal s tím, že tento velký zákrok potřebuje k tomu, aby mohl vést plnohodnotný život, nikoliv aby se mohl vrátit k tenisu.

Bývalá světová jednička se od té doby ani nedostala do elitní čtyřicítky žebříčku, vítěz 46 turnajů vyhrál za čtyři roky jediný podnik. Výsledky, na které nebyl zvyklý, vstřebával těžce. „Byly časy, kdy jsem se sám sebe ptal, jestli na to ještě mám. Teď jsem ale na sebe vážně pyšný, což říkám opravdu zřídka,“ vyprávěl Murray, jenž se prý cítí v nejlepší kondici za poslední léta.

Vděčí za to tvrdé zimní přípravě, kterou absolvoval na Floridě v Boca Raton kousek od domu Ivana Lendla. „Byly to tři týdny, kdy jsem jen jedl, spal a mezi tím trénoval,“ líčil s tím, že značnou porci přípravy absolvoval i na Lendlově oblíbeném versaclimberu, vertikálním lezeckém trenažéru.

Dvaašedesátiletý Lendl se k němu vrátil potřetí v kariéře loni v březnu a zdá se, že tohle spojení opět funguje. „Většinu mých největších triumfů jsem dosáhl s Ivanem. Věřím našemu spojení, nikdy nedopustí, abych nepracoval tvrdě. Vždy mě přinutí dostat ze sebe to nejlepší,“ děkoval dvojnásobný olympijský šampion Murray, jenž celý výdělek za loňskou sezonu věnoval na pomoc Ukrajině.

A v úterý slavil největší grandslamové vítězství za poslední léta. Naopak Berrettini se stal čtvrtou hvězdou seriálu Break Point ze streamovací platformy Netflix, kterou krátce po premiéře postihly velké trable. Jeho bývalá přítelkyně Ajla Tomljanvicová, Španělka Paula Badosaová a Nicky Kyrgios se museli z Australian Open odhlásit kvůli zranění, Ital nepřežil v Melbourne ani první kolo. A v tenisových kruzích už se mluví o prokletí Netflixu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud