18. ledna 2023 • 18:18

Předčasná oslava a trapas. Soupeřka Muchové zapomněla na pravidla

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouhá noční bitva mezi loňskou finalistkou Australian Open a semifinalistkou turnaje z roku 2021 nabídla v dramatickém závěru kuriózní moment. Danielle Collinsová už v tie-breaku slavila výhru, od rozhodčího se však dozvěděla, že zápas ještě neskončil. Američanka byla v první chvíli pořádně zmatená, postup přes Karolínu Muchovou však nakonec zvládla po výsledku 6:7 (1:7), 6:2, 7:6 (10:6).



Jednu zkrácenou hru už měla za sebou. A neúspěšně. O to větší nadšení ukázala Danielle Collinsová v tie-breaku rozhodujícího setu za stavu 7:3. 

S úlevou zahodila raketu a šťastná se vydala k síti. Loňská finalistka melbournského grandslamu věřila, že má tuhou bitvu proti Karolíně Muchové za sebou. 

Jenže ženy ve třetím setu (stejně jako muži v pátém) musejí za stavu 6:6 na gamy absolvovat takzvaný zápasový tie-break.

„Danielle, 10 bodů… Tie-break do 10 bodů…“ snažil se umpirový rozhodčí tenistce vysvětlit, že zápas ještě zdaleka neskončil. Ve tváři Collinsové bylo vidět zděšení i pobavení.

„Nikdy jsem nehrála na grandslamu tie-break třetího setu a myslela jsem, že už je po zápase. Byla jsem trochu v rozpacích, cítila jsem se trochu trapně,“ líčila po utkání Collinsová. „Ale říkala jsem si, že se nestalo nic tak hrozného, jako kdybych se třeba rozmázla na kurtu.“

Poměrně nové pravidlo bývá pro hráčky docela zrádné. Své o tom ví také Estonka Kaia Kanepiová, která loni v Melbourne slavila předčasně výhru nad Arynou Sabalenkovou. 

Collinsová se i přes komplikace může těšit na 3. kolo proti Jeleně Rybakinové, naopak Muchová smutní, že velkou bitvu nedovedla do zdárného konce. 

„Tahaly jsme se, bylo to hrozně blízko. Ze začátku to bylo bez rytmu, dost do toho střílí. Bylo pro mě těžké se dostat do hry. Na kurtu jsem ani nestihla trénovat, bylo to pod střechou, takže svou roli i hrály podmínky. Rozhodl supertiebreak, ona zahrála lépe a já udělala několik zbytečných chyb. To mě stálo utkání,“ zhodnotila Muchová zápas pro Tenisový svět. 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud