18. ledna 2024 • 15:30

Australian Open: Menšík padl po boji, končí i Lehečka. Slaví jen Nosková

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenista Jiří Lehečka skončil na Australian Open už ve 2. kole. Dvaadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi, který plnil na úvodním grandslamovém turnaji sezony roli nasazené dvaatřicítky, prohrál s 91. hráčem světa Alexem Michelsenem z USA 6:4, 3:6, 4:6, 4:6. Končí také 18letý Jakub Menšík, jenž padl po velkém boji se světovou devítkou Polákem Hubertem Hurkaczem 7:6, 1:6, 7:5, 1:6, 3:6, a Kateřina Siniaková, která nestačila na Viktorii Golubicovou ze Švýcarska 3:6, 6:2, 4:6. Českým fanouškům tak udělala radost jen Linda Nosková, jež po výhře nad Američankou McCartney Kesslerovou 6:3, 1:6, 6:4 postoupila poprvé do 3. kola grandslamu. V něm vyzve světovou jedničku Igu Šwiatekovou z Polska.



Barbora Krejčíková má za sebou úspěšnou grandslamovou premiéru s novou deblovou spoluhráčkou Laurou Siegemundovou z Německa. Pátý nasazený pár porazil v prvním kole jednoznačně 6:2, 6:1 britsko-chorvatskou dvojici Katie Boulterová, Petra Martičová.

Padesátá hráčka světa Nosková potvrdila proti Kesslerové roli favoritky. Čtyřiadvacetiletou Američanku zdolala i přes 32 nevynucených chyb. O pět let mladší česká tenistka si při premiérové účasti v hlavní soutěži Australian Open vylepšila grandslamové maximum. Dosud byla nejdále ve 2. kole vloni na Roland Garros a US Open.

„Byl to dlouhý a těžký zápas, ale ve druhém setu jsem si ho sama zkomplikovala. Naštěstí jsem se ve třetím zase vrátila zpátky a hrály jsme i trochu výměny. Ve druhém moc nebyly, ona mě často donutila zkazit. Ve třetím jsem se proto snažila hrát agresivněji a vyšlo to,“ citoval Noskovou iDNES.cz.

Nosková rozhodla o zisku první sady díky brejku v šesté hře. Sama byla na servisu stoprocentní a využila druhý setbol. Ve druhé sadě ale 206. hráčka světa Kesslerová zareagovala. Po dvou brejcích stav zápasu srovnala.

Rozhodující třetí set byl za stavu 4:3 pro Noskovou a 40:40 přerušen kvůli dešti. Svěřenkyně trenéra Tomáše Krupy po návratu nevyužila několik brejkbolů, v desáté hře si ale při soupeřčině servisu vypracovala mečbol a ten proměnila.

Dvaadvacetiletý Lehečka přišel o šanci obhájit v Melbourne čtvrtfinálovou účast a vypadne z první třicítky světového žebříčku. Poté co před Australian Open získal premiérový titul na okruhu ATP v Adelaide, prohrál nyní po šesti zápasech. V utkání s 91. hráčem světa Michelsenem, které bylo třikrát přerušeno kvůli dešti, mu nepomohlo ani deset es a 40 vítězných míčů. Doplatil na 53 nevynucených chyb.

„Za rozhodující moment považuju, že se mi nepodařilo soupeře brejknout v prvním gamu druhého setu. Šance tam byla, ale to se nedá nic dělat. Ve druhém i třetím setu se (soupeř) s podmínkami popasoval lépe, bylo vidět, že se cítí dobře. Odehrál skvělý zápas,“ řekl Lehečka pro web Tenisovýsvět.cz.

Lehečka měl duel dobře rozehraný. Díky dvěma brejkům získal první set za 39 minut. Devatenáctiletý Michelsen ale poté zlepšil servis a český hráč se dopouštěl nevynucených chyb. V osmé hře přišel o podání a soupeř srovnal.

Ve třetí sadě byl zápas za stavu 2:2 a 40:30 při Lehečkově servisu poprvé přerušen. Svěřenec trenéra Michala Navrátila po návratu na kurt o podání přišel a Michelsen duel i přes další pauzu otočil.

Lehečkovi nepomohla ani třetí přestávka před čtvrtým setem. Také v něm nenašel recept na soupeřovo podání. V deváté hře ho Michelsen opět brejkl a utkání doservíroval. Mladý Američan postoupil do 3. kola grandslamu poprvé a vyzve v něm turnajovou šestku Němce Alexandera Zvereva.

Menšík, který vloni při grandslamovém debutu na US Open vypadl ve 3. kole po třech setech s Američanem Taylorem Fritzem, předvedl tentokrát proti dalšímu hráči z první desítky Hurkaczovi lepší výkon. S turnajovou devítkou bojoval takřka tři a půl hodiny, nakonec ale vedení 2:1 na sety nedotáhl. Nepomohlo mu ani 19 es a 57 vítězných míčů. Udělal 62 nevynucených chyb, Hurkacz jich měl 34.

Prostějovský rodák Menšík, který premiérově prošel do hlavní soutěže v Melbourne z kvalifikace, se zpočátku opíral o dobrý servis. První set dotáhl až do zkrácené hry, kterou vyhrál po dramatické koncovce 11:9.

Ve druhém setu Hurkacz zareagoval a po dvou brejcích vývoj srovnal. Prolomit Menšíkovo podání se mu podařilo i na začátku třetí sady, český teenager ale tentokrát srovnal. Rozhodlo se opět v závěru, kdy Hurkacz ve 12. gamu servis neubránil a Menšík po druhém využitém setbolu získal druhý set.

Od té doby už ale obhájce loňského osmifinále Hurkacz nenabídl Menšíkovi jediný brejkbol a duel otočil. Ve čtvrtém setu dovolil Menšíkovi pouhý game a i v pátém dlouho atakoval jeho podání. Český tenista ve druhé hře smazal pět brejkbolů, za stavu 2:3 už ale Hurkacz jeho servis prolomil a následně dotáhl duel k postupu. V příštím kole narazí na Francouze Uga Humberta.

Siniaková hrála 2. kolo Australian Open po šesti letech a mohla si v Melbourne vylepšit maximum. Proti Golubicové ale udělala 52 nevynucených chyb a vyrovnaný souboj po dvou hodinách a 20 minutách prohrála.

Sedmadvacetiletá rodačka z Hradce Králové vedla v prvním setu 3:1, poté ale prohrála pět gamů za sebou a sadu ztratila. Ve druhé vzala česká hráčka Golubicové dvakrát servis a srovnala. V rozhodujícím setu ale přišla třikrát o podání, klíčový byl brejk na 5:4. Jednatřicetiletá Švýcarka poté využila první mečbol. V dalším kole narazí na Ukrajinku Elinu Svitolinovou.

Konec Rybakinové, padla 20:22 v supertiebreaku

Loňská finalistka a světová trojka Jelena Rybakinová z Kazachstánu vypadla ve 2. kole po porážce 4:6, 6:4, 6:7 s Ruskou Annou Blinkovovou. Rozhodující, více než půlhodinový supertiebreak do deseti bodů vyhrála 57. hráčka žebříčku 22:20. V následujícím duelu na centrálním dvorci zdolal třetí nasazený Daniil Medveděv v nočním pětisetovém maratonu po obratu Emila Ruusuvuoriho a v 3:40 nad ránem místního času slavil postup do třetího kola.

V turnaji se udržela světová jednička Iga Šwiateková. Polka porazila po obratu ve třetím setu Američanku Danielle Collinsovou 6:4, 3:6, 6:4 a utká se s Lindou Noskovou. Dvaadvacetiletá rodačka z Varšavy zdolala předloňskou finalistku Collinsovou i přesto, že prohrávala v rozhodující sadě 1:4. V Melbourne už skončila nasazená pětka Jessica Pegulaová z USA, naopak pokračuje druhý tenista světového žebříčku Carlos Alcaraz ze Španělska.

Čtyřiadvacetiletá Rybakinová, jež v prvním kole vyřadila Karolínu Plíškovou, měla v supertiebreaku šest šancí ukončit zápas. Nakonec se ale radovala Blinkovová při svém celkově desátém mečbolu, poté co wimbledonská šampionka z roku 2022 poslala bekhendový úder po náběhu k síti do autu.

Moskevské rodačky a bývalé deblové partnerky sehrály se 42 body nejdelší tie-break v zápase dvouhry v historii grandslamů. Předchozí rekord zaznamenaný při dvou příležitostech byl 38 bodů.

Pětadvacetiletá Blinkovová postupem do 3. kola vyrovnala svůj nejlepší grandslamový výsledek v kariéře. V příštím zápase se utká s Italkou Jasmine Paoliniovou.

Dvojnásobný finalista z Melbourne Medveděv ztratil s Ruusuvuorim úvodní dva sety 3:6 a 6:7, ve třetím se ale postupně rozehrál k lepšímu výkonu a dokázal snížit. Ve čtvrtém si v dalším tie-breaku vynutil rozhodující sadu, v níž už finskému soupeři došly síly. Za stavu 0:3 si nechal ošetřit pravé rameno, vítěze US Open z roku 2021 už ale nezastavil a z kurtu odešel po téměř čtyřapůlhodinovém boji s kanárem.

Vítězka loňského Roland Garros a Turnaje mistryň Šwiateková vyhrála 18. soutěžní zápas v řadě. Dál živí šanci na pátý grandslamový titul v kariéře a první na Australian Open. Vloni dohrála na betonu v Melbourne v osmifinále, nejdál se dostala před dvěma lety do semifinále, kde ji porazila právě Collinsová.

Dvaadvacetiletá Šwiateková ztratila šestkrát servis. V rozhodujícím třetím setu prohrávala 1:4 a za stavu 2:4 čelila dalším třem brejkbolům. Podařilo se jí ale těžké chvíle ustát, získala následujících pět her a po takřka třech hodinách hry proměnila třetí mečbol.

„Bože, ani nevím, jak jsem to otočila. Upřímně řečeno jsem už byla na cestě na letiště. Chtěla jsem však bojovat do konce, protože ona hrála skvěle, ale pro nikoho není lehké udržet tak vysokou úroveň hry, takže jsem chtěla být připravená, pokud začne dělat chyby,“ uvedla Šwiateková. Třicetiletá Collinsová po zápase uvedla, že se v Melbourne Parku představila naposledy, neboť letos plánuje ukončit kariéru.

Vyřazení na rozdíl od Šwiatekové neodvrátila pětka Pegulaová. Čtvrtfinalistku posledních tří ročníků Australian Open vyřadila za 70 minut po výhře 6:4, 6:2 Francouzka Clara Burelová.

Dvojnásobný grandslamový šampion Alcaraz, jenž loni v Austrálii chyběl kvůli zranění, porazil 6:4, 6:7, 6:3, 7:6 Itala Lorenza Sonega. Dvacetiletý Španěl postupem do 3. kola vyrovnal svůj nejlepší výsledek v Melbourne. „S výkonem jsem velmi spokojený. Myslím, že jsme oba hráli na vysoké úrovni s velkou intenzitou. Kvůli větru a slunci to dnes bylo docela ošidné,“ řekl Alcaraz.

Blízko porážce byl šestý nasazený Alexander Zverev, jehož trápil čtyři a půl hodiny slovenský kvalifikant Lukáš Klein. Německý favorit zvítězil 7:5, 3:6, 4:6, 7:6, 7:6 a pro soupeře měl jen slova chvály.

„Abych byl upřímný, nejspíš si postup zasloužil víc než já. Hrál neuvěřitelně, dával tvrdé údery z obou stran a já často nevěděl, co mám dělat. Ale takhle to holt v tenisu někdy je. Jsem rád, že jsem v dalším kole, ale jeho žebříčkové postavení rozhodně neodpovídá kvalitě jeho hry,“ řekl Zverev o pětadvacetiletém Kleinovi, jenž si dosud na grandslamu zahrál hlavní soutěž pouze v roce 2022 ve Wimbledonu. Příštím soupeřem olympijského vítěze z Tokia bude Američan Alex Michelsen, přemožitel Jiřího Lehečky.

Tenisové Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 86,5 milionu australských dolarů):

Muži: Dvouhra - 2. kolo

Michelsen (USA) - Lehečka (32-ČR) 4:6, 6:3, 6:4, 6:4,
Hurkacz (9-Pol.) - Menšík (ČR) 6:7 (9:11), 6:1, 5:7, 6:1, 6:3,
Auger-Aliassime (27-Kan.) - Grenier (Fr.) 6:1, 3:6, 6:1, 6:2,
Zverev (6-Něm.) - Klein (SR) 7:5, 3:6, 4:6, 7:6 (7:5), 7:6 (10:7),
Ruud (11-Nor.) - Purcell (Austr.) 6:3, 6:7 (5:7), 6:3, 3:6, 7:6 (10:7),
Norrie (19-Brit.) - Zeppieri (It.) 3:6, 6:7 (4:7), 6:2, 6:4, 6:4,
Alcaraz (2-Šp.) - Sonego (It.) 6:4, 6:7 (3:7), 6:3, 7:6 (7:3),
Paul (14-USA) - Draper (Brit.) 6:2, 3:6, 6:3, 7:5,
Borges (Portug.) - Davidovich (23-Šp.) 7:6 (9:7), 6:3, 6:3,
Kecmanovič (Srb.) - Struff (24-Něm.) 6:4, 1:6, 7:6 (7:5), 1:6, 7:6 (11:9),
Griekspoor (28-Niz.) - Fils (Fr.) 3:6, 6:1, 7:5, 6:4,
Šang Ťün-čcheng (Čína) - Nagal (Indie) 2:6, 6:3, 7:5, 6:4,
Cazaux (Fr.) - Rune (8-Dán.) 7:6 (7:4), 6:4, 4:6, 6:3,
Dimitrov (13-Bulh.) - Kokkinakis (Austr.) 6:3, 6:2, 4:6, 6:4,
Humbert (21-Fr.) - Čang Č'-čen (Čína) 6:2, 5:7, 6:1, 7:6 (7:3),
Medveděv (3-Rus.) - Ruusuvuori (Fin.) 3:6, 6:7 (1:7), 6:4, 7:6 (7:1), 6:0.

Ženy: Dvouhra - 2. kolo

Nosková (ČR) - Kesslerová (USA) 6:3, 1:6, 6:4,
Golubicová (Švýc.) - Siniaková (ČR) 6:3, 2:6, 6:4,
Šwiateková (1-Pol.) - Collinsová (USA) 6:4, 3:6, 6:4,
Paoliniová (26-It.) - Mariaová (Něm.) 6:2, 6:3,
Kalinská (Rus.) - Rusová (Niz.) 6:1, 7:5,
Dodinová (Fr.) - Trevisanová (It.) 6:4, 6:4,
Burelová (Fr.) - Pegulaová (5-USA) 6:4, 6:2,
Čeng Čchin-wen (12-Čína) - Boulterová (Brit.) 6:3, 6:3,
Stephensová (USA) - Kasatkinová (14-Rus.) 4:6, 6:3, 6:3,
Svitolinová (19-Ukr.) - Tomovová (Bulh.) 6:1, 6:3,
Blinkovová (Rus.) - Rybakinová (3-Kaz.) 6:4, 4:6, 7:6 (22:20),
Navarrová (27-USA) - Cocciarettová (It.) 4:6, 6:3, 6:3,
Wang Ja-fan (Čína) - Raducanuová (Brit.) 6:4, 4:6, 6:4,
Jastremská (Ukr.) - Gračovová (Fr.) 6:3, 6:2,
Ostapenková (11-Lot.) - Tomljanovicová (Austr.) 6:0, 3:6, 6:4,
Azarenková (18-Běl.) - Tausonová (Dán.) 6:4, 3:6, 6:2.

Čtyřhra - 1. kolo:

Siegemundová, Krejčíková (5-Něm./ČR) - Martičová, Boulterová (Chorv./Brit.) 6:2, 6:1.  
Krawczyková, Šibaharaová (6-USA/Jap.) - Kolodziejová, Chromačovová (ČR/Rus.) 6:1, 6:4,
Bucsaová, Panovová (Šp./Rus.) - Bouzková, Sorribesová (12-ČR/Šp.) 6:2, 2:6, 6:4,
Dabrowská, Routliffeová (4-Kan./N. Zél.) - L. Fruhvirtová, Kruegerová (ČR/USA) 6:1, 7:5.  

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud