12. listopadu 2023 • 19:32

BJK Cup: Historicky první triumf slaví Kanaďanky, rozhodla Fernandezová

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kanadské tenistky poprvé ovládly Pohár Billie Jean Kingové. O jejich vítězství 2:0 nad Itálií ve finále v Seville rozhodla Leylah Fernandezová, která ve druhé dvouhře porazila 6:2 a 6:3 Jasmine Paoliniovou.



Jednadvacetiletá Fernandezová nedala v souboji týmových jedniček Paoliniové šanci. V první sadě sice ztratila vedení 2:0, ale od stavu 3:2 už nechybovala. Ve druhém setu jediné zaváhání přišlo až při skóre 5:2, kdy ztratila servis. Vzápětí ale úspěšným brejkem finále ukončila.

„Nevím, co říct. Jsem na tým moc pyšná, holky jsou neskutečné,“ citovala agentura Reuters kanadskou kapitánku Heidi El Tabakhmovou. „Tohle je splněný sen,“ dodala.

Kanadu, která v semifinále vyřadila český výběr, před tím poslala do vedení osmnáctiletá Marina Stakusicová. Tenistka ze třetí stovky žebříčku si poradila 7:5 a 6:3 se 43. hráčkou světa Martinou Trevisanovou.

Stakusicová se v prvním setu ujala vedení 4:1, ale Trevisanová čtyřmi gamy za sebou otočila. Závěr už opět patřil 258. hráčce světa, která poté bez větších problémů získala i druhou sadu.

„Jsem opravdu šťastná a poctěná, že jsem tady mohla hrát. Byl to nejlepší týden v životě,“ řekla Stakusicová, která letos na turnajích okruhu WTA neodehrála jediný zápas v hlavní soutěži.

Kanada proměnila v titul hned první finálovou účast. Itálie promarnila šanci ovládnout týmovou soutěž popáté. Poslední ze čtyř triumfů si připsala v roce 2013, kdy se ještě hrálo v jiném formátu a pod názvem Fed Cup.

Kanaďanky za vítězství dostanou 2,4 milionu dolarů (55 milionů korun), dosud nejvyšší prémii v historii soutěže. Výběr El Tabakhmové navázal na triumf kanadských tenistů v loňském ročníku Davisova poháru.

Závěrečný turnaj tenisového Poháru Billie Jean Kingové v Seville - finále:

Kanada - Itálie 2:0

Stakusicová - Trevisanová 7:5, 6:3, Fernandezová - Paoliniová 6:2, 6:3.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud