Pavel Novotný
17. dubna 2010 • 09:00

Tenis v podání Velké Británie? Ostuda!

TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na světě jsou jen dva státy, které získaly více daviscupových titulů než Velká Británie. Týmu USA, jenž se ze zisku salátové mísy radoval ve 32 případech, konkuruje s 28 vavříny jen Austrálie. Třetí je spolu s Francií Velká Británie s devíti skalpy. Při pohledu na britský tenis současnosti však fanouškům musí naskakovat husí kůže.



Zkrachovalého miliardáře, který kdysi vládl žebříčku nejbohatších lidí planety a nyní nemá ani na jídlo, připomíná současný daviscupový tým Velké Británie. Jediné, s čím může ostrovní země operovat, je dobré jméno.

Bývalá velmoc tenisu se utápí v bažině zapomnění ve druhé skupině Evropsko-africké zóny (třetí nejvyšší soutěž), kde ji dělají společnost takové týmy jako Monako, Bulharsko, Norsko či Litva. Právě s Litvou si Britové vypili svůj kalich hořkosti snad více než do dna, když v prvním březnovém víkendu podlehli tomuto soupeři z bývalého Sovětského svazu.

A kdo že pokořil devítinásobného vítěze salátové mísy? Litva vyrukovala na svého soka v sestavě Grigelis, Berankis a Sakinis. Říkají vám tato jména něco?

Andy MurrayFoto ČTK/AP


Že jsou slavné časy britského tenisu zapadány již pořádnou lavinou prachu nejlépe vypovídá datum zisku jejich posledního titulu, který spadá do roku 1936, kdy Britové porazili ve finále Austrálii.

Přitom Velká Británie se ještě donedávna mohla pyšnit velmi silným týmem, kdy mohla na soupeře vyrukovat s Timem Henmanem, bývalým čtvrtým hráčem světa či Gregem Rusedskim, kterému v průběhu roku 1997 patřilo stejné místo.

Ještě v roce 1978 se Velká Británie pod vedením Johna Lloyda prokousala do finále, zde však padla v duelu se Spojenými státy, které táhl za titulem John McEnroe. Od té doby jedna velká bída.

524361:gallery:true:true

Shodou okolností má tým z Ostrovů po Timu Henmanovi a Gregu Rosedském opět čtvrtého hráče světa v podání Andy Murrayho. Tím to však končí. Dalším britským tenistou je na 155. místě světa málo známý Alex Bogdanovič, asi jen ti největší odborníci možná znají Jamese Warda na 249. místě, o tři pozice níže je Daniel Evans, na konci třetí stovky pak Jamie Baker.

Nelze se tedy příliš divit tomu, že rodilý Skot Murray příliš chuti do reprezentování své země nemá a raději preferuje vlastní kariéru.

V souboji o udržení čeká Velkou Británii tým Turecka, který má svého nejlepšího muže na 117. místě žebříčku. Až sem klesla kdysi velmoc tenisového světa.

Superstar britského tenisu Andy Murray.
Superstar britského tenisu Andy Murray.

Články odjinud


Články odjinud