12. června 2021 • 08:54

Nadalův kat Djokovič sklízí obdiv. Hvězdy cení, Šarapovová v úžasu

Autor: Miroslav Mazal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Teprve potřetí v historii opouštěl král antuky Rafael Nadal centrální dvorec na French Open jako poražený. Podruhé se o to postaral Novak Djokovič. „Byl to jeden z těch zápasů, které si budete pamatovat navždy,“ hlásil kat Mallorčana. Páteční semifinále ocenili fanoušci, ale i řada současných i bývalých hvězd světového tenisu.



„Abyste porazili Rafu na tomto kurtu, musíte hrát svůj nejlepší tenis. A já jsem hrál svůj nejlepší tenis,“ jásal čtyřiatřicetiletý Srb po vítězství 3:6, 6:3, 7:6 (4), 6:2.

Přitom se 108. zápas Nadala na Roland Garros (doposud prohrál jen bitvy s Robinem Söderlignem v roce 2009 a Djokovičem v sezoně 2015) pro Španěla vyvíjel skvěle. Vedení 5:0 přetavil v zisk setu. Ve třetí sadě dokázal otočit skóre a za stavu 6:5 měl na soupeřově podání setbol. Jenže neproměnil a klíčový tiebreak šel na stranu přesně a razantně hrajícího Srba. V tu chvíli se ujal vedení 2:1.

Radost Novaka Djokoviče po postupu do finále
Radost Novaka Djokoviče po postupu do finále

Djokovič pak ve čtvrtém setu otočil stav 0:2 a šesti gemy v řadě dokonal mistrovské dílo. V závěru už na kurtu jasně dominoval. „Je to jeden z mých tří nejlepších zápasů života,“ prohlásil.

Poklonu zasloužili oba aktéři večerní bitvy, kterou mohlo 5 tisíc fanoušků na tribunách, i přes zákaz vycházení ve Francii po 23. hodině, sledovat až do samotného konce. Nečekané rozhodnutí přišlo po skončení strhujícího 98minutového třetího setu…

„Jsem v úžasu, čeho jsme svědky za poslední čtyři hodiny. Nole Djokovič a Rafa Nadal jsou navždy šampiony,“ napsala na Twitter Maria Šarapovová, bývalá ruská šampionka.

„Nemůžete hrát lepší antukový tenis než je tenhle. Perfektní,“ přidal britský tenista Andy Murray.

„Je to jeden z nejlepších zápasů, které jsem kdy viděl,“ smeknul Andy Roddick, bývalá americká jednička.

Srb ukončil naděje Mallorčana na 14. triumf z Roland Garros a na rekordní 21. grandslamový titul. „Měl jsem velkou šanci ve třetím setu za stavu 6:5. Pak jsem v tiebreaku udělal dvojchybu a zkazil lehký volej,“ drbal si hlavu zklamaný Nadal. „Takové chyby se mohou stát, ale pokud chcete vyhrát, tak se jich nemůžete dopustit.“

V neděli Djokovič zaútočí na 19. grandslamový titul v kariéře, čímž by se přiblížil k rekordmanům Nadalovi a Rogeru Federerovi (20 titulů). Soupeřem Srba bude dvaadvacetiletý Řek Stefanos Tsitsipas.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud