iSport.cz
8. června 2023 • 18:23

Životní obrat! Muchová vstala z popela, udolala favoritku a je ve finále

Autor: iSport.cz, inf, Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
10
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PAŘÍŽE | Vítězství patří těm nejhouževnatějším, hlásá velký nápis na východní tribuně centrkurtu Philippa Chatriera. Slzy štěstí Karolíny Muchové po naprosto nepravděpodobném obratu v semifinále Roland Garros jeho tvrzení dokumentovaly. Česká tenistka velkolepě otočila proti světové dvojce Aryně Sabalenkové ze stavu 2:5 a 0:30 ve třetí sadě. Na cestě za tříhodinovým triumfem 7:6, 6:7, 7:5 odvrátila i jeden mečbol a v sobotu od 15 hodin ji čeká boj o pohár Suzanne Lenglenové. Proti bude Iga Šwiateková.



„Díky všem, nechápu, co se stalo. Lidi mně hnali, pořád jsem bojovala a ono to fungovalo. Teď jsem tak šťastná,“ líčila dojatě při rozhovoru na kurtu s Matsem Wilanderem.

Osmašedesát minut se bojovalo o úvodní set, v němž Muchová pomaleji setřásala nervozitu z velkého utkání. Sabalenková se za stavu 2:1 ve svůj prospěch dostala k úvodním dvěma brejkbolům, ale nepochodila.

Její dělové bomby stahovala Češka po federerovsku pomalým čopovaným bekhendem a sama se pokoušela sokyni rozběhat do co nejméně výhodných pozic. Taktika fungovala, a když Muchová využila hned první brejkbol zápasu a za stavu 5:4 šla podávat na set, tribuny nadšeně vyvolávaly její jméno – Allez Karo!

Běloruská silačka však ještě sadu zachránila rebrejkem, když ukázala povahu šampionky a na big pointy zahrála skvělý tenis. Ve zkrácené hře už ale houževnaté Češce odevzdala set – svůj vůbec první v turnaji. Muchová ho ukončila výstavním a hlavně vítězným bekhendem po lajně – 7:6 (5).

A když v druhé sadě rychle vedla 43. tenistka žebříčku rychle 2:0, zdálo se vše na skvělé cestě. Proti velkým hráčkám ale nic tak jednoduše nejde, Sabalenková se zvedla a srovnala stav.

Z kontrastu stylů pramenil pěkný tenis, který oceňovalo spokojené pařížské publikum. Stejně tak jako drama, které se na cihlové drti odehrávalo. I druhé dějství musel rozštípnout tiebreak, v němž si Muchová mohla vyčítat lehký pokažený bekhend. Ten dělal velký rozdíl v konečném účtování – 6:7 (5).

Po 132 minutách se začínalo od nuly, už v tu chvíli to bylo nejdelší utkání české tenistky v Paříži. A fyzicky dominantní Sabalenková letos prohrála jediný ze sedmi třísetových zápasů (s Barborou Krejčíkovou v Dubaji). Svízelná situace.

Pokles energie Muchové se projevil, na začátku třetí sady ale dokázala odvrátit všechny čtyři brejkboly Bělorusky a stále držela s favoritkou krok, byť už si sem tam protahovala nohy a u některých míčů byla později, z čehož pramenily chyby.

Viditelná převaha soupeřky se propsala do skóre brejkem na 4:2, a když Sabalenková zvýšila na 5:2, zdálo se rozhodnuto. Opak byl však pravdou. Vítězství patřilo té nejhouževnatější!

Vstoupit do diskuse
10
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud