Jan Jaroch
6. září 2023 • 06:30

Není pochyb, Muchová jde po titulu. Zničila Rumunku, čeká ji nová Serena

Autor: Jan Jaroch, inf
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z NEW YORKU | Kouč Emil Miške jí v pochvalném gestu během zápasu ukazoval vztyčené palce na obou rukách. Soraně Cirsteaové z výtečné hry soupeřky pochodovaly nervy. A Karolína Muchová se kochala atmosférou nočního mače na Ashově stadionu, o pauzách si prozpěvovala do rytmu pouštěných songů. V takové pohodě absolvovala sedmadvacetiletá tenistka čtvrtfinále US Open, z něhož za 98 minut a po setech 6:0, 6:3 postoupila přes Rumunku poprvé mezi čtyři nejlepší hráčky amerického grandslamu.



Ve čtvrtek večer se na centrkurt, největší ryze tenisový stadion světa pro 24 tisíc diváků, vrátí. A bude čelit „nové Sereně“, devatenáctileté domácí modle Coco Gauffové. „Doufám, že jsme ještě na turnaji neskončili,“ věří tenistčin slovenský kouč Miške ve zdárnou odvetu za dva a půl týdne staré finále v Cincinnati, které Gauffová žijící na Floridě ovládla v úmorném parnu 6:3, 6:4.

Kulisy v New Yorku jsou ve srovnání s tisícovkou ve státu Ohio rozdílné. V Cincinnati Muchová svedla čtyři třísetové řeže, vyčerpala se. Na US Open je mnohem odpočatější, na ruku jí jde volný den mezi zápasy. A hraje ještě lepší tenis.

Působí v obrovské pohodě, jak demonstrovala při čtvrtfinále s Cirsteaovou, snaživou Rumunkou, která na turnaji odpravila nasazenou čtyřku Jelenu Rybakinovou a patnáctku Belindu Bencicovou. Na velkém stadionu výkon Muchové narostl. „Bylo vidět, že hraje ráda večer a je extrémně motivovaná před diváky na centrkurtu. Čím větší publikum, tím lépe hraje. Na kurtu si vysloveně užívala, ve skoro každé  herní činnosti byla lepší než soupeřka,“ hodnotil Miške.

První set čtvrtfinále urvala Muchová kanárem, byť skóre mate. Bojovala o něj 40 minut. Jen čtvrtý game trval skoro 20 minut, odvracela během něj 9 brejkbolů. „To jen podtrhuje obrovské sebevědomí, jaké má,“ chválil kouč a sama hráčka svou sebedůvěru na škále od jedné do deseti ohodnotila osmičkou. „Ať mám ještě nějakou rezervu,“ culila se.

Ještě nemá splněno, vysílá řadu jasných signálů – jdu po titulu. Na jaře při Roland Garros jí k němu chyběl set, na US Open zbývají ještě dvě výhry. Tu zatím poslední s Cirsteaovou orazítkovala vítězným forhendem na mečbol, pak se vrátila doprostřed kurtu, zaťala pěst, paži v našlapaném kotli Ashova stadionu vytrčila k nebi. Na poměry flegmaticky vystupující tenistky ojedinělá ukázka emocí. „Držela jsem je celou dobu v sobě, pak ve mně bouchly. Stadion je obrovský a byl plný lidí. Super večer,“ usmívala se.

Idylu kazila jen bandáž na pravé hrací paži, Muchová si ji poranila při pondělním tréninku. „Zahrála jsem trickshot, úplná zbytečnost. Bolístky nemám ráda, ale jsem na ně zvyklá,“ uklidňovala a plánovala si, že se ve středu dobře vyspí, při lehkém tréninku srovná údery a ve čtvrtek zamíří znovu do akce. Dámská semifinále se hrají obě v rámci night session, zápas s Gauffovou by měl přijít na řadu velmi pravděpodobně jako první od jedné hodiny v noci českého času.

V očích světa nebude Muchová proti sokyni, která vyhrála 16 z posledních 17 zápasů a nastupuje na domácí půdě, favoritkou. Kdo však sleduje zblízka její rozpoložení a formu v New Yorku, řekl by pravý opak…

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud