Jan Jaroch
6. července 2016 • 04:40

Veselý je budoucnost. Musí ale zlepšit fyzičku a pohyb, říká trenér

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LONDÝNA | Jan Kodeš si české derby ve Wimbledonu sám nikdy nezahrál. Tak si alespoň v hledišti vychutnal nynější souboj krajanů Tomáše Berdycha s Jiřím Veselým. „Výborný mač, parádní zápas! Bylo prima, že se tady český tenis trochu prezentoval,“ těšilo wimbledonského šampiona z roku 1973.



Ten měl jasno, co pomohlo Berdychovi v úterý zvládnout dohrávaný pátý set. „Rozhodla Berdychova zkušenost. Byl v závěru klidnější. Jirka mi připadal víc nervózní. Nakonec to dopadlo, jak všichni čekali.“

Slovy chvály pro Veselého , přemožitele světové osmičky Dominika Thiema, ale Kodeš nešetřil. „Ukázal, že má na trávu dobrou hru. Určitě by tady mohl dosáhnout na ještě lepší výsledek.“

K tomu bude podle Jaroslava Machovského, trenéra české dvojky, ale zapotřebí zapracovat na fyzičce a pohybu. „V dohrávce byl Tomáš v hlavě silnější, mentálně to ustál líp než Jirka. Tomu možná chyběly i fyzické síly, ještě v tom není na takové úrovni, jak bychom si představovali. Ale je na dobré cestě,“ líčil kouč, pod jehož vedením se Veselý stal juniorskou světovou jedničkou a když po pár měsících spojili síly, opět se český tahoun chytil.

„Měl jsem radost, když mě Jirka oslovil. Musel jsem něco dělat dobře, když se vůbec ozval, protože takový hráč si může vybírat mezi spoustou renomovaných trenérů,“ pravil skromně Machovský přezdívaný Bob, muž klidné povahy, kterou přenáší i na hloubavého svěřence. „Jsem rád, že se Jirka během tak krátké doby byl schopný dát dohromady a předvést takový výsledek na tak velkém turnaji. Wimbledon hodnotím strašně pozitivně, budoucnost je otevřená.“

Jiří Veselý (vpravo) gratuluje Tomáši Berdychovi po jeho výhře v osmifinále Wimbledonu
Jiří Veselý (vpravo) gratuluje Tomáši Berdychovi po jeho výhře v osmifinále Wimbledonu

Kouč cítí velkou zodpovědnost, že má pod rukama hráče, jenž má být budoucností českého mužského tenisu. Ale nezříká se jí. „Potenciál Jirka má. Když na sobě bude dál pracovat, pak se třeba můžeme dočkat, že dokáže navázat na úspěchy, které jsme v mužském tenise měli. Je tam však ještě kopec práce, aby mohl hrát a vyhrávat s těma nejlepšíma. Ale aspoň ta naděje tam je,“ usmál se.

Veselého vede k agresivnější hře, základ však vidí ve fyzické připravenosti. „Na ní musí nejvíc zapracovat. Celá špička je ohromně fit. A když zlepší pohyb, bude trošku silnější a rychlejší, získá komfort na kurtu. Nebude u míčů pozdě, nebude se tolik stresovat,“ přemýšlí nad kariérou hráče, jenž v neděli oslaví 23. narozeniny. Skoro dvoumetrový čahoun čerstvě najal nového kondičního kouče Jaroslava Blažka, jenž dřív pomáhal Švýcarce Belindě Bencicové. Spolupracuje i s fyzioterapeutem Radimem Polákem.

Práce na kondici by měla Veselému pomoci, aby se stal psychicky odolnějším borcem a vyrovnanějšími výsledky. „Když je někdo silný fyzicky, pak je daleko lepší i mentálně. To je na Jirkovi vidět v poslední době. Když byl ve druhém kole s Dominikem Thiemem ještě čerstvý, všechny krizové okamžiky ustál a dobře zahrál,“ podotkl Machovský.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud