Jan Jaroch
8. července 2021 • 21:51

Ledová královna roztála. Plíšková zvládla těžkou chvíli a děkovala týmu

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měsíc po Barboře Krejčíkové, šampionce Roland Garros, může mít český tenis další grandslamovou šampionku. Karolínu Plíškovou, která se po pěti letech od US Open 2016 vrací do boje o největší titul. Finále si vysloužila báječným výkonem v nádherné přestřelce hladových ranařek, když běloruské kladivo Arynu Sabalenkovou přemohla 5:7, 6:4, 6:4. A v sobotu se od 15 hodin postaví světové jedničce Ashleigh Bartyové.



Na poslední servis zápasu si špatně nadhodila, chytila míček a usmála se. Nervy pracovaly, ale Karolína Plíšková zůstala pozitivní tak jako celý turnaj. Přesně tohle po ní chce německý kouč Sascha Bajin a celý její tým – užívej si okamžiku, hraješ Wimbledon, máš krásnou práci. A KP si užívala. Čtrnácté eso zápasu poslala Aryně Sabalenkové ven z kurtu a po téměř dvou hodinách letěly její ruce nad hlavu. „Můj tým je super pozitivní, i díky nim jsem teď taková. Díky, týme!“ vzkazovala do hráčské lóže, kde seděl manžel Michal Hrdlička, kouč Sascha Bajin a její fyzioterapeut.

Jana Novotná a Petra Kvitová, tak krátký je seznam českých šampionek Wimbledonu, neboť Martina Navrátilová získala všech svých devět titulů pod americkou vlajkou. Plíšková na něj může v sobotu přidat své jméno. A po mocném semifinálovém výkonu by se nikdo nemohl divit. Vždyť KP demonstrovala, v jakém laufu je.

Na centrkurtu se hrál strhující mač, v němž dominovaly servisy létající vyšší rychlostí než v mnoha mužských duelech. Plíšková trefila 14 es, křičící Sabalenková dokonce 18. Devětadvacetiletou rodačku z Loun nepoložil první set, který jí Běloruska ukradla pod nosem. Češka v něm neproměnila jediný z osmi brejkbolů, Sabalenkové ve dvanácté hře stačil hned první, na který Plíšková spáchala dvojchybu.

Přesto neklopila hlavu, šlapala dál. Když se dostaly dvě ranařky do výměny, technicky vytříbený styl Plíškové vládl. Nedělala lehké chyby, skvěle předvídala, na svých dlouhých nohách po kurtu létala. „Nejlepší zápas turnaje,“ hodnotil expert Eurosportu Mats Wilander. „Nikdy jsem ji tak dobře hrát neviděla,“ žasla Martina Navrátilová. Ve zbylých dvou setech vždy Plíškové stačil jeden brejk, jelikož nasazenou dvojku už sama k žádné brejkbolové šanci nepustila.

Tým Plíškové při vítězném semifinále. Nechyběl manžel Michal Hrdlička.
Tým Plíškové při vítězném semifinále. Nechyběl manžel Michal Hrdlička.

Během dvou týdnů se tak změnila rozporuplná sezona Plíškové v něco výjimečného. Vždyť na dvou přípravných travnatých turnajích před Londýnem ztratila oba své zápasy, od vypuknutí pandemie hrála pod své možnosti. Na grandslamech posledního dva a půl roku strádala, slýchala, že je odepsaná. A najednou je ve finále Wimbledonu. „Doteď jsem tady nepřešla osmifinále, tohle je nádhera. V prvním setu jsem měla tolik šancí a ztratila ho, to bylo frustrující. Ale jsem super happy, jak jsem se udržela v zápase a našla cestu k vítězství,“ vyprávěla do mikrofonu na centrkurtu.

Do grandslamového finále se vrací po pěti letech. V roce 2016 padla ve Flushing Meadows s nastupující světovou jedničkou Angelique Kerberovou ve třech setech. Od té doby na podobný úspěch útočila marně. Nejlepší tenistka, která nikdy nevyhrála grandslam, takovou má pověst. Strhne tuhle otravnou nálepku?

Soupeřkou, s níž se v sobotu popasuje o talíř Venus Rosewaterové i odměnu pro šampionku 1,7 milionu liber (51 milionů korun), bude opět první hráčka světa. Tentokrát Ashleigh Bartyová. Plíšková nad ní vyhrála pouze 2 ze 7 vzájemných duelů, v tom posledním letos na antuce ve Stuttgartu ale servírovala na vítězství a jen dva míče ji dělily od triumfu. Nevadí, tahle čísla jsou stejně zavádějící. Důležitější je aktuální forma. A ta, zdá se, hovoří pro Plíškovou, která je vyladěná snad jako nikdy i po psychické stránce. Prakticky celý turnaj se usmívá, je pozitivní. Ledová královna roztála a světová jednička z Austrálie bude mít co dělat, aby tohle tsunami zastavila.

Češky ve finále Wimbledonu

1962 Věra Suková finále
1981 Hana Mandlíková finále
1986 Hana Mandlíková finále
1993 Jana Novotná finále
1997 Jana Novotná finále
1998 Jana Novotná vítězka
2011 Petra Kvitová  vítězka
2014 Petra Kvitová  vítězka
2021 Karolína Plíšková ?

Srovnání finalistek

Karolína Plíšková (8)   Ashleigh Bartyová (1-Aus.)
29 věk 25
186 cm výška 166 cm
13. žěbříček 1.
16 tituly na WTA 11
21:12 letošní bilance 34:6
6:2 letošní bilance na trávě 6:0
17:8 bilance ve Wimbledonu 11:4
21,0 prize money (v milionech USD) 18,8
2 vzájemné zápasy 5

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud