Jan Jaroch
4. července 2023 • 20:50

Federerovi zase tleskal Wimbledon. Prozradil, proč netrénuje své děti

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LONDÝNA | Hlavní roli na sebe vzali druhý den Wimbledonu déšť a Roger Federer. Zatímco vytrvalé přepršky takřka znemožnily hru na venkovních dvorcích, pod střechou centrkurtu poutala pozornost především přítomnost osminásobného šampiona All England Clubu. Dvacet let od prvního triumfu byl Švýcar pozvaný do královské lóže, kam usedl v béžovém saku za dlouhotrvajících ovací doprovázený manželkou Mirkou i oběma rodiči.



Místo měl tenisový šlechtic hned vedle vévodkyně z Walesu Catherine, budoucí královny. Dobře se znají, během zápasů trávili dlouhé chvíle v družném rozhovoru. A také aplaudovali starému známému Andymu Murraymu, dvojnásobnému wimbledonskému šampionovi, jenž v šestatřiceti letech stále umí.

V úvodním kole skolil krajana Ryana Peninstona 6:3, 6:0, 6:1 a pak si kamaráda Federera dobíral. „Naposledy jsi tady dorazil na můj zápas během olympiády. Seděl jsi ve Wawrinkově boxu a fandil Stanovi. Fajn, že dneska jsi párkrát zatleskal i mně,“ smál se Murray a moderátor se Federera na dálku otázal, zda schvaluje výkon skotské hvězdy. Odpovědí mu byl srdečný smích a vztyčený palec.

Zatímco Murray dostal hlavní pódium, světová jednička Carlos Alcaraz musela nastoupit až na kurtu číslo 1. A španělský mladík litoval, že nemohl Federerovi, svému dětskému idolu, předvést naživo vlastní umění. „Trochu žárlím na ty, co dostali centrkurt. Rád bych si před Rogerem jednou zahrál. Snad ho tady alespoň na chvíli potkám a promluvíme si,“ přál si setkání s wimbledonským triumfátorem, jenž na trávě All England Clubu sehrál dvaadvacet ročníků s bilancí 105 výher a 14 porážek.

Tenisu není Federer přesto, že v září ukončil kariéru, tak vzdálený, jak by se mohlo zdát. Doma má čtyři děti. Starším dvojčatům Myle a Charlene bude brzy čtrnáct, kluci Leo a Lenny oslavili nedávno deváté narozeniny. Vychovává je v přepychovém domě ve Valbelle, městečku nedaleko horského resortu Lenzerheide. A všechny čtyři ratolesti také tenis hrají, prý trénují až čtyřikrát týdně. Zatímco dcery už jsou zřejmě příliš staré na to, aby mohly myslet na profesionální kariéru, Leo s Lennym prý vykazují známky talentu.

Dvacetinásobný grandslamový šampion se však drží zpátky a nehodlá být jejich trenérem. „Protože jsem jejich táta, a jak všichni dobře víme, o rady rodičů děti moc nestojí. A vůbec nesejde na tom, že jsem třeba vyhrál Wimbledon. Prostě nechtějí slyšet, co jim říkám,“ vyprávěl se smíchem pro CNN.

Ostatně sám nebyl jiný. Coby dítě platil na kurtu za vzteklouna, jenž se nedokázal ovládat. Táta Robert jednou nakvašeně odešel ze zápasu a nechal synovi na lavičce pět franků, ať se domů dostane, jak chce. Jindy zase, když ho vezl autem z nepodařeného turnaje, vytáhnul ho v horském průsmyku z auta a zchladil mu horkou hlavu ve sněhu.

Ale změnil se a stal se miláčkem davů. Vřelé wimbledonské přijetí toho bylo jasným důkazem.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud