27. června 2009 • 17:30

Fantazie! Dva Češi v osmifinále Wimbledonu

Autor: Tomáš Bělonožník, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Českým tenistům se na Wimbledonu daří! Po Tomáši Berdychovi si postup do osmifinále zajistil i Radek Štěpánek. Mezi nejlepší šestnáctkou tak budeme mít hned dva zástupce.



Tomáš Berdych nastoupil hned na začátek sobotního programu proti zkušenému Rusovi Davyděnkovi, se kterým měl hrůzostrašnou bilanci - s ruským bohatýrem, nechvalně proslulým ze sázkařské aféry hrál celkem osmkrát, a vždy prohrál.

Souhrn sobotních zápasů >>>

Dnes ale Berdych na kurtu dominoval od prvního míče, zaujal opět především skvělým servisem a vynikajícím pohybem. Za ten vděčí v nemalé míře basketbalovému tréninku, který je před hrou na trávě ideální přípravou. "Byla to dobrá volba, teď to funguje skvěle," pochvaloval si už včera třiadvacetiletý tenista. "Jakmile na trávě zaberete na sto procent, skončíte na zemi. Naučit se správný pohyb je strašně důležité," dodal.

V zápase nedal Berdych Davyděnkovi takřka žádnou šanci a své třetí wimbledonské osmifinále v kariéře si zajistil třísetovou výhrou 6:2, 6:3 a 6:2. "Je to jedno z nejlepších vítězství roku. A navíc tím, že to bylo s Davyděnkem, tak je ta výhra sladší," komentoval svůj triumf dvacátý nasazený hráč.

To Radek Štěpánek se na postup nadřel podstatně více. Proti šestnáctému nasazenému Španělu Ferrerovi sice vyhrál první dvě sady shodně 7:5, ale i kvůli problémům s bolavým kolenem následně trochu zpomalil, začal chybovat a dovolil sedmadvacetiletému rodákovi z Valenci srovnat. "Stalo se mi to samý jako při Davisově poháru s Wawrinkou a potom letos při turnaji v Madridu," řekl po utkání Štěpánek. "Dnes jsem myslel tak 80 na 20, že to nedohraju."

V rozhodujícím setu se ale český tenista vrátil ke své hře z úvodu utkání a podařilo se mu využít hned první mečbol, který mu Ferrer nabídl při vlastním servisu. "V pátém setu jsem výborně servíroval. V pátém setu jde už o psychiku. Poslední dva míče jsem vytáhl skoro takový zázraky. Jsem rád, že to takhle dopadlo," řekl Štěpánek.

V dalším kole čeká Tomáše Berdycha buď americký bombarďák Andy Roddick, nebo expřítel Nicole Vaidišové Jurgen Melzer. "Pokud to bude Roddick, bude to nesmírně těžké utkání. Třikrát jsem s ním hrál, dvakrát jsem ho na rychlejších površích porazil. Tady ve Wimbledonu to je ale úplně jiný, tady on vždy hraje dobře," prohlásil Berdych.

Štěpánek si o postup zahraje se specialistou na trávu Lleytonem Hewittem. Navíc, pokud by se oběma našim tenistům podařilo své zápasy vyhrát, dočkali bychom se ryze českého čtvrtfinále.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud