Pavel Novotný
16. února 2013 • 13:00

Varování pro Nadala: Rafo, zvolni, nebo tě to zničí, říká jeho lékař

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Djokovič, Federer nebo snad Murray? Největším soupeřem Rafaela  Nadala jsou spíše jeho věčné problémy s koleny, které mu na dlouhých sedm měsíců vystavily stopku. Jak dlouho se ještě šestadvacetiletý Španěl vydrží prohánět na dvorcích, tak zůstává velkou záhadou.



Na turnaji v chilském Vina de Mar Nadal i přes finálovou porážku se Zeballosem ukázal, že to s návratem mezi elitu myslí vážně. Přesto po turnaji přiznal. "Kolena mě stále trápí, ale věřím, že se to bude zlepšovat."

Podle Nadalova lékaře Angela Cotorra jen buldočí víra světové pětky stačit nebude. "Rafa se bude muset vybírat povrchy, na kterých bude hrát. Pro jeho další kariéru je to zcela zásadní," říká.

"Na antuce je pohyb daleko přirozenější, protože se můžete sklouznout, tlak na šlachy není tak enormní," dodává lékař španělského daviscupového týmu, který se o Nadala stará od jeho juniorských let.

Sedminásobný vítěz Roland Garros se již také pustil do kritiky pořadatelů turnajů. "Umíte si představit, že by se fotbal hrál na betoně?" nešetřil slovy po finálové porážce ve Vina de Mar Španěl.

Nejlepší antukář posledních let léčil koleno od červnového Wimbledonu. Jak se ukázalo nyní, Rafael Nadal ještě není v ideální formě.Foto ČTK

Jedenáctinásobný grandslamový šampion používá při zápasech speciální ortopedickou obuv, která snižuje tlak na vrozenou deformaci jedné z kostí v chodidle. Ta také dle lékaře může mít za následek současné problémy Nadala s koleny.

Nešťastná kolena trpí podle Cotorra i díky Nadalově více než devítileté kariéře světovou elitou.

"Devět let v takovém zápřahu si vyžádalo svojí daň. Rafovy šlachy trpí a od toho se následně odvíjí i problémy s koleny a další záležitosti," říká lékař.

"Je klíčové, aby Nadal zvolnil, aby si našel více času na regeneraci, odpočinek, prostě dal prostor svému tělu, aby se mohlo zregenerovat," pokračuje Cotorra.

Rafael Nadal v současné době bojuje na turnaji v Brazílii, kde postoupil již do čtvrtifnále. Ze čtyřhry, kterou měl na turnaji také hrát, se odhlásil.

Rafael Nadal v Chile nevyhrál ani finále čtyřhry. Na snímku stojí vpravo zády.
Rafael Nadal v Chile nevyhrál ani finále čtyřhry. Na snímku stojí vpravo zády.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud