Pavel Novotný
31. října 2016 • 04:57

Kdo stojí za úspěchem Cibulkové? Bývalí trenéři Kvitové i oddaný manžel

Vstoupit do diskuse
0
  • Dominika Cibulková s manželem Michalem NavarouDominika Cibulková s manželem Michalem NavarouFOTO: EPA

    Obrovský úspěch Dominiky Cibulkové, která ovládla Turnaj mistryň, překvapil celý tenisový svět. Slovenská tenistka svoji životní jízdu završila finálovým vítězstvím nad světovou jedničkou Angelique Kerberovou, kterou vyřídila po setech 6:3, 6:4. Kdo stojí za nečekaným triumfem sedmadvacetileté tenistky?

  • Matěj Lipták (trenér)

    V kariéře Dominiky Cibulkové hraje osmatřicetiletý kouč Matěj Lipták zcela zásadní roli. Se slovenskou jedničkou spolupracuje od jara 2012, pod jeho vedením si 161 centimetrů vysoká tenistka připsala největší úspěchy kariéry.

    Zahrála si grandslamové finále v Austrálii, byla ve čtvrtfinále Wimbledonu v letošním roce a teď pod vedením horkokrevného kouče vyhrála i Turnaj mistryň. Pomyslnou třešničkou jejich spolupráce je posun na životní páté místo světa. Matěj Lipták je zároveň trenérem slovenského fedcupového týmu.

    Dominika Cibulková a a její trenér Matěj LiptákFoto profimedia.cz

  • Michal Navara (manžel)

     "Ahoj, ty hraješ ten badminton?" Takovou větou se před sedmi lety pokoušel Dominiku Cibulkovou sbalit David Navara, který v té době pracoval jako ministerský úředník. Nezvyklý úvod mu nicméně vyšel, letos si nejlepší slovenskou tenistku vzal za ženu.

     "Můj manžel je se mnou sedm let. Jsme tým, a to i s kondičním koučem a s trenérem. U žen je to důležitější než u mužů, aby byly emočně v pohodě. A já teď jsem," ocenila přístup svého manžela slovenská hvězda. Mimochodem, jednatřicetiletý Michal Navara se své profese vzdal, svoji manželku doprovází po celém světě na všechny turnaje.

    A ještě jedna zajímavost. Víte, proč Dominika Cibulková na turnajích nepoužívá jméno svého chotě? Velmi lehce by totiž mohlo dojít k záměně se španělskou tenistkou Carlou Suárezovou Navarrou, která byla na Turnaji mistryň v roli náhradnice.

    Chvíle štěstí a manželem Dominiky Cibulkové Michalem NavarouFoto Reuters

  • Radek Šefčík (mentální kouč)

    Není tolik vidět, přesto má na úspěších Dominiky Cibulkové obrovskou zásluhu. Dvaačtyřicetiletého Radka Šefčíka doporučil tenistce její trenér Matěj Lipták a byl to vynikající tah. Do té doby se Cibulková dost často prala s nevyrovnanými výkony a psychickou labilitou v závěrech zápasů.

    Rok a půl vzájemné spolupráce si slovenská kráska nemůže vynachválit. "Mluvila jsem s ním už a říkal, že je to úplný masakr, jak jsem to zvládla. Co se děje, je neuvěřitelné," říkala po utkání čerstvá šampionka.

    A že spolupráce s mentálním kouče opravdu funguje, potvrdil i samotný finálový duel, který Cibulková, byť s dávkou štěstí poté, kdy nevyužila tři mečboly, zvládla.

    "Rychle jsem ovládla své myšlenky a zůstala jsem silná v hlavě. Naučila jsem se pracovat se svými emocemi, které mě srážely, a tohle je důkaz, že už to dokážu."

    Dominika Cibulková vstoupila do utkání skvěleFoto Reuters

  • Josef Ivanko (kondiční trenér)

    Stejně jako Matěj Lipták i Jozef Ivanko má velkou zásluhu na úspěších Petry Kvitové, se kterou spolupracoval a byl mimo jiné u jejího triumfu na Turnaji mistryň v roce 2011 či wimbledonského titulu ve stejném roce. 

    "S Petrou jsem zažil její největší úspěchy, určitě to byla výborná spolupráce a fungovalo to velmi dobře. Můžu vzpomínat jen dobře," potvrdil Ivanko.

    S českými tenisty spolupracoval zkušený expert devět let, kromě Kvitové vedl i Jiřího Veselého, poté však dostal nabídku přejít do týmu Dominiky Cibulkové. 

    "Dominika mě poprvé oslovila v roce 2012, kdy jsem skončil s Petrou, ale měl jsem smlouvu v Prostějově a spolupráce nepřicházela v úvahu. Teď už nebyla překážka. A jsem rád, v týmu Dominiky se pracuje skvěle," dodává Ivanko.

    Dominika Cibulková odehrála výborný turnajFoto EPA

  • Róbert Bereš (kondiční trenér)



    Velkou zásluhu na nezničitelné kondici Cibulkové má i další kondiční kouč Róbert Bereš, který však trénuje hokejisty Slovanu Bratislava a tenistku tak nemůže doprovázet po světových turnajích. Právě v těchto momentech ho nahrazuje Ivanko.

     "Před tím jsem měla výbornou fyzioterapeutku, se kterou jsem měla zažité cviky, abych co nejvíce chránila tělo před zraněním a v nich pokračujeme," potvrzuje pátá hráčka světa.

    Dominika Cibulková s vítězným poháremFoto Reuters


  • Katarína Cibulková (matka)

     Matka slovenské šampionky Katarína Cibulková proslula na rozdíl od své dcery především na politické scéně jako poslankyně Národní strany Slovenské republiky. Svoji dceru však usilovně v singapurském tažení povzbuzovala. Po boku svého manžela se ani ona neubránila po životním triumfu své dcery slzám dojetí.

    Dominika Cibulková s pohárem za triumf na Turnaji mistryňFoto Reuters

  • Milan Cibulka (otec)

     Jestli někdo na sto procent prožíval zápasy Dominiky Cibulkové na Turnaji mistryň, byl to její otec Milan. Ustavičné hlasité povzbuzování, bouchání do panelů a v neposlední řadě nekontrolovatelný pláč po triumfu své dcery.

    Táta slovenské tenistky prostě své emoce neskrýval. Po semifinálovém vítězství Cibulkové nad Kuzněcovovou se dokonce tak rozvášnil, že ho z kurtu musela odvádět ochranka.

    Šťastná Dominika CibulkováFoto Reuters

     

     

     

     

     

     

     

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud