Pavel Novotný
22. dubna 2017 • 14:53

Tenis budoucnosti: SEDM klíčových změn, o kterých se jedná

Vstoupit do diskuse
0
  • Jaké změny se chystají v tenisovém světě?Jaké změny se chystají v tenisovém světě?FOTO: sport

    Tenis je na vrcholu. Sledovanost láme rekordy, fanoušků neustále přibývá. Přesto se už řadu měsíců uvažuje o několika změnách, které by bílý sport ještě více zatraktivnily a přiblížily divákovi. Některé z nich se již testují, jiné jsou ve stádiu úvah a jednání. Podívejte se ty nejdůležitější, které mohou tenis zásadním způsobem ovlivnit.

  • ZRUŠENÍ VÝHOD

    Rafael Nadal vedl, úvodní set ale nakonec prohrálFoto EPA

    Odehráno patnáct minut a na ukazateli skóre nesměle bliká stav 1:1 na gamy. Takovým situacím by měl být konec. Postaralo by se o to pravidlo se zrušením shod a výhod, neboli za stavu 40:40 by následující bod rozhodl o vítězi celé hry.

    "Zápasy by měly trvat nejdéle 90 až 90 minut. Fanouškům, televizím i samotnému tenisu by to pomohlo, nepochybuje šéf WTA Steve Simon. 

    Proti této variantě však vystupuje například bývalý vynikající český tenista a wimbledonský vítěz Jan Kodeš. "Vždyť to je ten největší rarc, když někdo prohrává v gamu a pak ho ještě po osmi shodách vyhraje," řekla pro Tennis Arenu legenda.

  • ZAVEDENÍ SUPERTIEBREAKU

    Novak Djokovič na turnaji v MexikuFoto Profimedia.cz

    A další varianta, jak zkrátit dlouhé zápasy - supertiebreak v rozhodujícím setu. Toto pravidlo se již úspěšně využívá v deblových zápasech, brzy by se však mohlo uplatnit i při singlových utkáních, kdy by stejně jako ve čtyřhře rozhodoval supertiebreak, neboli vítězem utkání by se stal ten tenista, který při rozdílu dvou fiftýnů jako první dosáhne deseti bodů.

    Navždy by tak v tenisových análech zůstal jako nejdelší zápas historie zapsán duel prvního kola Wimbledonu v roce 2010 mezi Američanem Johnem Isnerem a Francouzem Nicolasem Mahutem, který trval 11 hodin a pět minut, aby ho v pátém setu v neuvěřitelném poměru 70:68 vyhrál americký dlouhán.

    Některé změny již byly oficiálně schváleny. V Davis Cupu už neuvidíte nekonečné páté sety jako v případě památného klání Štěpánka s Karlovičem (16:14 v pátém setu), či už nepřekonatelného rekordu Berdycha s Rosolem ve čtyřhře proti Wawrinkovi a Chiudinellimu (24:22). V rozhodující sadě se bude nově hrát za stavu 6:6 tiebreak.

  • ZKRÁCENÍ SETŮ

    Roger Federer v euforii po zisku titulu na turnaji v MiamiFoto Reuters

    Vyrovnáno, 4:4, na řadě je tiebreak. I takové situace se můžeme v dohledné době dočkat. Co si od tohoto pravidla přední přestavitelé slibují? Kromě významného zkrácení zápasů především větší množství dramatických situací bez "hluchých míst".

    "Není to špatná myšlenka. Když se dívám na zápas a skončí set, tak se seberu a jdu se psem. Přijdu za dvacet minut, je to 3:3 a vůbec nic se nestalo. Dramatických momentů by bylo víc a to je dobře," říká bývalý daviscupový kapitán Vladislav Šavrda.

  • SERVIS S TEČOVÁNÍM PÁSKY

    John Isner patří k nejlépe podávajícím hráčům planetyFoto Profimedia.cz

    Ve volejbale se toto pravidlo bez větších problémů uchytilo. Servis, který tečne pásku a dopadne do určeného prostou, platí a hraje se dál. I v tenise se o této variantě hodně uvažuje a dokonce již také byla na některých challengerech testována.

    Pravda, proměnit mečbol servisem pomocí "prasátka" je pro soupeře hodně kruté, ale když může platit během výměny, proč ne na servisu?

  • MĚŘENÍ ČASU MEZI VÝMĚNAMI

    Rafael Nadal na podáníFoto profimedia.cz

    Nekonečné prodlevy mezi fiftýny, neustálé chození pro ručníky po sebekratší výměně, věčné driblování s míčkem před servisem, úprava oděvu, účesu ...  To jsou věci, které zápasy klíčovým způsobem natahují.

    Řešení se zdá jednoduché, totiž nastavit jasný časový harmonogram mezi výměnami. Pravidla již na to jsou: hráč má na zahájení nové výměny na "běžných" turnajích 25 sekund, na grandslamech o pět méně. Problém však je, že jejich dodržování zůstává z drtivé většiny jen na papíře.

    S tímto nešvarem zápasí především Rafael Nadal či Novak Djokovič, ale i další hvězdy. Do hry se tak dostává i "lidskost" rozhodčího. Těžko si totiž představit, že po nekonečné výměně v třicetistupňovém vedru po čtyřech hodinách boje bude arbitr nutit vyčerpané hráče k dodržování limitů.

  • DAVIS CUP NA DVA VÍTĚZNÉ

    Radek Štěpánek s Tomášem Berdychem tvoří v Davis Cupu téměř neporazitelnou dvojiciFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Další změna, o které se jedná, se týká Davisova poháru. Uvadající soutěž stále více čelí nezájmu předních tenistů, kteří jen s obtížemi a většinou neúspěšně hledají ve svém nabitém kalendáři na reprezentaci své země čas.

    Změna, která zavedla tiebreak v rozhodujícím setu, však zdaleka nemusí být poslední. Do popředí úvah se tak kromě jiného dostává i návrh na zkrácení zápasů ze tří vítězných setů na dva.

    Utkání by se navíc po vzoru Fed Cupu mohla odehrát jen ve dvou dnech. "Myslím, že by to měli stáhnout do dvou dnů a hrát na dva sety. Dvě dvouhry a jedna čtyřhra, něco takového," navrhuje ještě razantnější změny Novak Djokovič.

  • KURT BUDOUCNOSTI

    Jestřábí oko pomáhá tenistům již deset letFoto profimedia.cz

    Jestřábí oko? Věc, která byla do tenisu zavedena relativně nedávno, ale bez které si dnes už velké mače nejde představit. Uchytila se se vším všudy. Tím to však zdaleka končit nemusí.

    Už v testovacím procesu jsou takzvané "chytré kurty" od společnosti Playsight, které díky 40 vysokorychlostním kamerám zachycují přesný dopad míčků na čáru.

    Systém nazvaný Top Real Precision by u fanoušků ani odborné veřejnosti neměl žádné vážnější oponenty a pokud vše půjde podle plánu, brzy se stane nedílnou součástí grandslamových turnajů. 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud