Pavel Novotný
1. října 2017 • 04:58

Z vrcholu až na dno. Byli ve světové elitě, teď se trápí v tenisovém pekle

Vstoupit do diskuse
0
  • Tenisté, kteří byli mezi světovou elitouTenisté, kteří byli mezi světovou elitouFOTO: sport

    Byli postrachem všech soupeřů. Většina z nich patřila do světové desítky a často se s nimi počítalo mezi hlavní favority grandslamových turnajů. V současné době se však trápí v tenisovém podpalubí. Hlavním "viníkem" je u řady z nich samozřejmě věk a zranění. Ne vždy však za strmý pád žebříčkem mohou tyto atributy. Podívejte se na přehled osmi tenistů, kteří mohou na dobu, kdy byli hvězdami tenisových kurtů, jen vzpomínat.

  • MICHAEL JUŽNYJ (Rusko)

    Michail JužnyjFoto Reuters

    VĚK: 35 let
    NEJLÉPE NA ŽEBŘÍČKU: 8. (28. 1. 2008)
    SOUČASNÉ UMÍSTĚNÍ: 120.

    Pomalu končí tenisovou kariéru. A těžko říct, zda s ní bude zcela spokojen. Michael Južnyj byl svého času osmým tenistou světa, o takových příčkách drtivá většina hráčů jen sní. Přesto to horkokrevný rodák z Moskvy mohl podle řady odborníků dotáhnout mnohem dále.

    Za svoji kariéru vyhrál deset turnajů, na grandslamech si však zahrál maximálně dvakrát semifinále. Naposledy svoje kvality ukázal ve druhém kole letošního US Open, kdy v pěti setech trápil Rogera Federera.

    Svůj poslední turnajový triumf však tenista, který si dokázal vzteky rozbít hlavu o vlastní raketu, připsal už v roce 2013.  A ani letošní sezona mu moc nevyšla. Jen devětkrát vyhrál, devatenáctkrát odcházel poražen.

    Tenisem si Južnyj vydělal přes dvanáct a půl milionů dolarů a tenisové dějiny na něho budou vzpomínat jako na hráče, který to dotáhl do absolutní světové špičky, ale ten poslední krok nikdy neudělal. 

  • MARCOS BAGHDATIS (Kypr)

    Marcos BaghdatisFoto Reuters

    VĚK: 32 let
    NEJLÉPE NA ŽEBŘÍČKU: 8. (21. 8. 2006)
    SOUČASNÉ UMÍSTĚNÍ: 113.

    Sportovní hrdina Kypru? Jednoznačně Marcos Baghdatis. Tenista vyznávající agresivní hru podloženou především servisem a tvrdým forhendem měl během své kariéry smůlu na zranění, ale doplatil i na někdy trochu lehkovážnou a také výbušnou povahu.

    Stejně jako Južnyj se i dvaatřicetiletý Kypřan dostal na osmé místo světa, na grandslamech však svého ruského soupeře předčil, i když i jemu zůstal vytoužený titul z turnajů velké čtyřky odepřen. Ve své životní sezoně 2006 si zahrál o titul na Australian Open i semifinále Wimbledonu.

    Ani on však na větší progres ve zbytku kariéry moc myslet nemůže. Jeho letošním maximem je dvojnásobná účast v semifinále na turnajích kategorie "250", rok bude končit s negativní bilancí vyhraných a prohraných zápasů.

  • NICOLAS ALMAGRO (Španělsko)

    Nicolas Almagro svou bitvu s Tomášem Berdychem nakonec prohrál. Přesto byl se svým výkonem spokojenFoto Pavel Mazáč (Sport)

    VĚK: 32 let
    NEJLÉPE NA ŽEBŘÍČKU: 9. (2. 5. 2011)
    SOUČASNÉ UMÍSTĚNÍ: 127.

    Tenista s vynikajícím jednoručným bekhendem a agresivní hrou od základní čáry. Tak svět zná Nicolase Almagra. V očích českého fanouška je však mnohem více zapamatovatelný jako hráč, který byl soupeřem Radka Štěpánka ve finálové daviscupové bitvě v roce 2012, po které tým Jaroslava Navrátila získal po 31 letech znovu slavnou salátovou mísu.

    Vynikající antukář se měl stát konkurentem pro své krajany Rafaela Nadala a Davida Ferrera. Podařilo se mu to jen částečně. Na světovém žebříčku se vyšplhal v květnu roku 2011 na vynikající deváté místo a čekalo se, že jeho progres bude pokračovat.

    I vinou zdravotních problémů se tomu tak nestalo, rodák z Murcie se žebříčkem postupně propadá. Na okruhu vyhrál třináct turnajů, všechny na antuce. Na grandslamech se mu však nikdy zvlášt nedařilo. I když čtyři účasti ve čtvrtfinále (3x na Roland Garros) se zdají slušným počinem, od Almagra se čekalo víc. 

    A letošní sezona? Čtvrtfinále z Kataru, v Estorilu a druhé kolo na Masters v Římě jsou na bývalého člena TOP 10 hodně málo.

  • JERZY JANOWICZ (Polsko)

    Pane rozhodčí, to snad nemyslíte vážněFoto EPA

    VĚK: 26 let
    NEJLÉPE NA ŽEBŘÍČKU: 14. (12. 8. 2013)
    SOUČASNÉ UMÍSTĚNÍ: 145.

    Je suverénně nejlepším polským tenistou současnosti. Jerzy Janowicz patří s 203 centimetry k nejvyšším tenistům na okruhu a že je jeho největší zbraní drtivé podání, to asi nikoho nepřekvapí.

    Ve své dosavadní nejlepší sezoně 2013 se tehdy dvaadvacetiletý mladík dostal na životní čtrnácté místo světa. A co víc. Ve stejném roce si zahrál semifinále Wimbledonu, kde podlehl pozdějšímu vítězi Andy Murraymu.

    Stejně rychle, jak rodák z Lodže do světové špičky pronikl, však začal i jeho postupný pád. Na vině opět byly do jisté míry i zdravotní problémy, ani po jejich překonání se však výsledky Janowicze příliš nezlepšily.

    Letošní bilanci na okruhu ATP má polský tenista vyrovnanou 5:5, jinak se pohybuje na nižších challengerových turnajích. Ve svých 26 letech má však stále velkou šanci dobýt ztracené pozice zpět.

  • BERNARD TOMIC (Austrálie)

    Znuděný tenista Bernard Tomic se diví: Daří se mi, a to se ani nesnažímFoto Profimedia.cz

    VĚK: 24 let
    NEJLÉPE NA ŽEBŘÍČKU: 17. (11. 1. 2016)
    SOUČASNÉ UMÍSTĚNÍ: 146.

    Bernard Tomic má velkou část kariéry stále před sebou. Pokud však bude pokračovat stylem, který zavedl v posledních měsících, skončí mnohem dříve než o jeho deset let starší konkurenti.

    "Byla to psychická záležitost. Nebyl jsem na zápas připravený mentálně ani fyzicky. Nevím proč. Ale trochu jsem se nudil, abych byl upřímný," přiznal například po porážce v prvním kole letošního ročníku Wimbledonu s Mishou Zverevem.

    A tím zdaleka neskončil. "Já budu hrát dalších deset let a jsem si jistý, že až skončím, už nebudu muset pracovat," perlil dál rodák ze Stuttgartu. Svá slova o ztrátě motivace a netradičním přístupu k tenisu potvrdil i výsledkově, což se okamžitě odrazilo v žebříčku.

    Zatímco donedávna jeho kamarád Nick Kyrgios se svojí bouřlivou povahou s většími či menšími úspěchy bojuje a dává tenisu více, jeho krajan se dál brodí v bahně zmaru. "Už není můj přítel, jeho přístup k tenisu je špatný. Musí si to nejdřív srovnal v hlavě," prohlásil rodák z Canberry.

    A letošní Tomicova bilance na okruhu? Devět výher, šestnáct porážek a maximálně třetí kolo na Australian Open vypovídají samy za sebe.

    Nastartuje horkokrevný Australan ještě svoji kariéru?

  • TOMMY ROBREDO (Španělsko)

    Španělský tenista Tommy Robredo během travnatého WimbledonuFoto EPA

    VĚK: 35 let
    NEJLÉPE NA ŽEBŘÍČKU: 5. (28. 8. 2006)
    SOUČASNÉ UMÍSTĚNÍ: 149.

    Na rozdíl od Južného či Baghdatise ze své fantastické kariéry vymlátil Tommy Robredo asi vše. Před jedenácti lety se probil na páté místo světa, za kariéru vyhrál dvanáct turnajů, až na jednu výjimku všechny výhradně na antuce.

    Španělský elegán však marně hledal cestu k tomu, jak se prosadit na grandslamech. Hned sedmkrát se probil mezi posledních osm (pětkrát na French Open), dál to však nikdy nešlo.

    Tenista, který plynně mluví kromě španělštiny ještě francouzsky, anglicky a italsky, si fanoušky získává i řadou charitativních akcí, v roce 2013 obdržel za podobné aktivity i cenu ATP.

    V současné době Tommy Robredo svoji kariéru uzavírá, na Masters a vyšší turnaje se dostává především na základě divokých karet od pořadatelů. Se svou kariérou však může být maximálně spokojen.

  • ERNESTS GULBIS (Lotyšsko)

    Lotyš Ernests Gulbis útočí v Paříži na své první grandslamové finále kariéryFoto Reuters

    VĚK: 29 let
    NEJLÉPE NA ŽEBŘÍČKU: 10. (9. 6. 2014)
    SOUČASNÉ UMÍSTĚNÍ: 208.

    Pamatujete? V roce 2012 rozmetal ve druhém kole Wimbledonu sny Tomáše Berdycha o grandslamovém titulu "jakýsi" Ernests Gulbis. Sebevědomí měl a má devětadvacetiletý tenista na rozdávání. "Budu světová jednička," prohlásil několikrát v minulosti a nepochybujte, že svá slova myslel vážně.

    V současnosti však tato věta má stejně daleko k realitě jako potencionální český úspěch na kriketových hřištích. V žebříčku se propadl do třetí světové stovky, když ho tenis nebaví, klidně zápas odchodí.

    Že bývalá světová desítka měla a (snad) stále má velký tenisový potenciál, dokazuje i účast v semifinále French Open v roce 2010, kdy soupeře ničil drtivým servisem a neortodoxně, ale o to účinněji hraným forhendem.

    Gulbis, který je synem jednoho z nejbohatších mužů Lotyšska, vždy bojoval podobně jako Tomic s motivací a nutností tvrdě na sobě pracovat. "Sex, drogy, alkohol. To byl můj svět. Teď je už všechno jinak. Jen dřu a dřu," prohlásil před třemi lety. Na jeho výsledcích to však vidět není.

    Na "starého" Gulbise dal letos na chvíli vzpomenout během letošního Wimbledonu, kde došel až do třetího kola (prohrál s Djokovičem), jinak však jeho výkony budí spíše rozpaky.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud