Pavel Novotný
31. prosince 2017 • 16:15

Ze dna za titulem. Bojovníci roku 2017, kteří z mečbolů soupeře ovládli turnaj

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden jediný míč a bylo by po všem. Jedenáct tenistů odvracelo v uplynulé sezoně v různých fázích turnajů ATP mečboly, aby se nakonec mohli radovat z celkového triumfu. Dvakrát se do klíčových rolí smutných hrdinů pasovali i čeští tenisté. Přeborníky na kritické situace se naopak stali Srb Novak Djokovič, Francouz Lucas Pouille, Brit Andy Murray, Španěl Feliciano Lopéz či borec z Dominikánské republiky Victor Estrella Burgos.



Každý tenista ten pocit zná. Stojíte jeden míček od vítězství, v některých případech i několikrát a přesto odcházíte z kurtu jako poražený. A naopak. Vyhrát utkání z mečbolu soupeře, to se cení dvojnásob. Nemluvě o tom, když pak ovládnete celý turnaj.

Jasným hrdinou se v končícím roce v tomto ohledu stal Andy Murray, který doslova k šílenství doháněl ve čtvrtfinále turnaje v Dubaji Philippa Kohlschreibera. Ostřílený Němec neproměnil proti v té době světové jedničce SEDM mečbolů a po bitvě 7:6, 6:7 a 1:6 odcházel z kurtu jako poražený.

VIDEO: Kohlschreiber neproměnil proti Murraymu sedm mečbolů

Čtyřiatřicetiletý veterán asi nikdy nezapomene právě na druhý set, ve kterém měl všech sedm mečbolů a padl v neuvěřitelném tiebreaku 18:20. A to ještě rodák z Augsburgu netušil, že se mu v sezoně tato událost stane do podobné míry znovu.

Pro Skota byla bitva s Kohlchreiberem na turnaji jednoznačně tou nejtěžší. V semifinále vyřídil hladce Pouilleho, ve finále pak ještě jednodušeji Verdaska.

Uplynulo pár týdnů a černá můra Kohlschreibera se opakovala. Tentokrát ve finále turnaje v Marrakéši. Postaral se o to o třináct let mladší Borna Čorič.

Němec stejně jako proti Murraymu vyhrál první set, ve druhém měl pět mečbolů, sadu však přesto v tiebreaku ztratil. Stejně jako třetí set, který ovládl Chorvat 7:5 a vyhrál svůj jediný turnaj v roce 2017.

VIDEO: Ani v Marrakkéši nevyužil Kohlchreiber pět mečbolů

Pět mečbolů na Djokoviče nestačilo


Prvním turnajem sezony 2017 bylo pro Novaka Djokoviče klání v Dauhá. A dvanáctinásobný grandslamový šampion se na vítězství na turnaji pořádně nadřel. Poté, co vyřadil ve čtvrtfinále svého dnešního kouče Radka Štěpánka, změřil síly v Fernandem Verdaskem.

A byl to zatraceně těžký mač. Čtyřiatřicetiletý tenista měl svého favorizovaného soupeře doslova "na talíři", první set vyhrál 6:4, ve druhém měl za stavu 6:6 a 6:2 v tiebreaku čtyři mečboly (v celém zápase pět) i to mu však bylo málo. Djokovič utkání vyhrál 4:6, 7:6 a 6:3, ve finále pak zdolal i Andyho Murrayho a mohl se radovat z úspěšného vstupu do sezony.

VIDEO: Djokovič zachránil proti Verdaskovi i téměř ztracený zápas

Svůj poslední titul v letošním roce získal Rafael Nadal na turnaji v Pekingu, vůbec k tomu však nemuselo dojít. Už v prvním kole se hned ve čtyřech případech ocitl jediný míč od porážky.

O zábavu se mu totiž staral talent francouzského tenisu Lucas Pouille. Po vyhraném prvním setu (6:4) měl třiadvacetiletý tenista ve druhém čtyři mečboly, ani to mu však nestačilo. Sadu prohrál v tiebreaku, v rozhodující pak padl 5:7.

Od té doby ztratil šestnástinásobný grandslamový šampion již jen jeden set v semifinále s Dimitrovem, v boji o titul pak přejel Nicka Kyrgiose jasně 6:2, 6:1.

VIDEO: Nadal musel odvracet čtyři mečboly

Mečboly ve dvou zápasech


Hned ve dvou zápasech na jediném turnaji museli letos odvracet mečboly Victor Estrella Burgos z Dominikánské republiky a Feliciáno López. Prvně jmenovaný si to vyzkoušel na klání v Quitu v Ekvádoru. Sedmatřicetiletý tenista čelil ve druhém kole třem mečbolům od dělostřelce Karloviče, ve finále si to zopakoval ještě v jednom případě s Paulem Lorenzim.

Jak s Chorvatem, tak italským tenistou se jednalo o obrovské bitvy. Všechny tři sety s Karlovičem musel rozhodnout tiebreak, Lorenziho zdolal Victor Burgos po řeži 6:7, 7:5, 7:6.

Zkušenosti z lítých bojů prokázal v londýnském Queen´s Clubu i Feliciano López. Ale byla to pořádná dřina. Ve čtvrtfinále byl míček od vyřazení s Tomášem Berdychem, když vyhrocený duel ovládl po setech 7:6, 6:7 a 7:5, podobné to bylo ve finálovém klání s Čiličem. Jediný letošní titul López vybojoval po setech 4:6, 7:6 a 7:6.

Tomáš Berdych podlehl Felicianu Lópezovi ve třech setech
Video se připravuje ...

Výměna snů a odvrácený mečbol


A znovu mladý Francouz. Lucas Pouille nemusel dva ze svých tří letošních triumfů vůbec získat. K titulu v Budapešti se musel kromě jiných probít i přes Jiřího Veselého, který měl na svého soupeře ve druhém kole dva mečboly.

Podobně na tom byl Němec Struff ve Stuttgartu, jenž mohl svého soupeře poslat ze hry už v kole prvním, nakonec však podlehl 4:6, 7:6, 7:6.

A další zajímavosti? Stejně jako Nadal čelil už v prvním kole turnaje v Sydney mečbolu i Gilles Müller proti Dolgopolovovi, přesto dokázal Lucemburčan turnaj vyhrát. stejnou zkušenost udělal již zmiňovaný Rafael Nadal v prvním kole turnaje v Pekingu s Pouillem.

Na své cestě za titulem na turnaji v Miami musel ve čtvrtfinále odvracet dva mečboly i legendární Roger Federer. Na pokraj porážky ho dovedl Tomáš Berdych, česká jednička však nakonec padla po setech 2:6, 6:3 a 7:6.

VIDEO: Dva mečboly Berdychovi proti Federerovi nestačily

SESTŘIH: Berdych v Miami trápil Federera, promarnil dva mečboly
Video se připravuje ...

Impozantním způsobem se do těchto statistik zapsal i Alexander Zverev. Ve druhém kole turnaje v Montrealu pozdější vítěz odvracel proti Richardu Gasquetovi tři mečboly, při jednom z nich oba borci uchvátili nadšené publikum neskutečnou výměnou čítající 49 úderů. Německý tenista zápas nakonec vyhrál po setech 6:3, 4:6 a 7:6.

VIDEO: Neskutečná výměna Zvereva s Gasquetem

TENISTÉ, KTEŘÍ VYHRÁLI TURNAJ ZE SOUPEŘOVÝCH MEČBOLŮ
JMÉNO TURNAJ SOUPEŘ KOLO POČET MEČBOLŮ
Novak Djokovič Dauhá Fernando Verdasco semifinále 5
Gilles Muller Sydney Alexandr Dolgopolov 1. kolo 1
Victor Burgos Quito Ivo Karlovič, Paulo Lorenci 2. kolo, finále 3, 1
Andy Murray Dubaj Phillip Kohlschreiber čtvrtfinále 7
Roger Federer Miami Tomáš Berdych čtvrtfinále 2
Borna Čorič Marrakéš Phillip Kohlschreiber finále 5
Lucas Pouille Budapešť Jiří Veselý 2. kolo 2
Feliciano López Londýn, Queen´s Club Tomáš Berdych, Marin Čilič čtvrtfinále, finále 1,1
David Ferrer Bastad Henri Laaksonen čtvrtfinále 2
Alexander Zverev Montreal Richard Gasquet 2. kolo 3
Rafael Nadal Peking Lucas Pouille 1. kolo 4

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud