Pavel Novotný
14. února 2018 • 14:10

Návrat na trůn? Federerovi stačí tři výhry, je blízko historickému rekordu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen tři vítězné zápasy a bude znovu vládnout světu. Přesně takový počet duelů má před sebou Roger Federer, pokud se chce po více než pěti letech znovu vrátit na pozici světové jedničky. Tedy na místo, které mu mělo být podle řady odborníků i fanoušků už navždy odepřeno.



Pouhých 155 bodů dělí od sebe Rafaela Nadala a Rogera Federera. A dosavadní král má jednu jistotu. Pokud jeho největší soupeř potvrdí na probíhajícím turnaji v Rotterdamu roli favorita, svůj výsostný post nemůže Španěl uhájit. Antukového démona stále trápí zranění kyčle, kvůli kterému vzdal v pátém setu semifinálový duel na Australian Open s Marinem Čiličem.

Federer se na pozici světové jedničky vyhříval naposledy 4. listopadu roku 2012. V té době měl na svém kontě "jen" sedmnáct grandslamových titulů a před sebou více než pětileté čekání na ten další.

Mezi touto dobou se díky zranění propadl až na šestnáctou příčku, z třicetiletého tenisty v nejlepších letech se stal šestatřicetiletý veterán s nejistými vyhlídkami. Budoucnost měla patřit jiným.

Rodák z Basileje se však po zdravotních problémech se zády vrátil snad v nejlepší formě svého života. Ze čtyř grandslamů, které od svého návratu v lednu 2017 odehrál, vyhrál tři, minulou sezonu zakončil s neuvěřitelnou bilancí 52:5. A letos? Připomínat jeho dvacátý grandslamový titul, který získal na Australian Open, by bylo asi zbytečné.

Roger Federer líbá pohár pro vítěze Australian Open po finálovém triumfu nad Marinem ČiličemFoto Reuters

Svoji pohádku může rodák z Basileje symbolicky završit na menším "pětistovkovém" turnaji v Rotterdamu, kde startuje poprvé od roku 2013. Počty jsou jasné. Světovou jedničkou se stane, pokud se v Nizozemsku dostane aspoň do semifinále.

"Vůbec mě nenapadlo, že bych ho mohl vyhrát a mít k pozici jedničky tak blízko. Když jsem na konci minulého roku prohrál na Turnaji mistrů, myslel jsem si, že je tato meta navždy pryč. Na Australian Open jsem na možnost být znovu nejlepším na světě nemyslel," říkal na pondělní tiskové konferenci Federer.

Že ho myšlenka na to, znovu vládnout tenisovému světu, velmi láká, potvrzují i jeho další slova. "Miluji turnaj v Rotterdamu. Moc se těším. Nejde o to, co můžu získat, ale musím cítit, že tady hraju opravdu rád a že do toho půjdu celým srdcem. Udělám maximum pro úspěch. A to, že můžu být světovou jedničkou, mi jen pomůže," dodává dvacetinásobný grandslamový vítěz.

Vítězná euforie ve tváři Rogera Federera po finálovém vítězství nad Marinem ČiličemFoto Reuters

V cestě za svým snem musí nejdříve porazit belgického tenistu Rubena Bemelmanse. Se 116. tenistou světa se dosud nestřetl, problémy s třicetiletým tenistou však mít neměl.

Ve druhém kole už na vítěze chystá ostřílený Philipp Kohlschreiber, jen o dva roky mladší Němec se však při jméně Rogera Federera potí už dopředu, vzájemná bilance 0:12 je více než výmluvná.

Poslední překážkou k cestě za vysněnou metou se tak paradoxně mohl stát ve čtvrtfinále jeho krajan Stan Wawrinka, který z třiadvaceti vzájemných duelů nad svým slavnějším parťákem vyhrál tři.

Roger Federer přijímá gratulaci k postupu od Čong HjonaFoto ČTK

Rodák z Lausanne se však zatím na okruhu trápí. Poté co se musel na konci minulého roku podrobit operaci, marně hledá formu. Na Australian Open vypadl ve druhém kole, v Rotterdamu dokonce v prvním, když nestačil až na 259. hráče světa domácího Tallona Griekspoora.

Pokud by se Federerovo jméno skutečně 19. února objevilo na prvním místě, stalo by se tak přesně po pěti letech a 106 dnech, což je vůbec největší prodleva, kdy se některému tenistovi podařilo vrátit na trůn.

Zároveň by se ve věku 36 let stal nejstarší světovou jedničkou v historii. Současný rekord drží Andre Agassi, který to dokázal 7. září roku 2003 ve svých třiatřiceti letech. 

Federer drží i další rekordní zápis. Světovou jedničkou byl zatím 302 týdnů, druhý Pete Sampras 286.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud