22. prosince 2023 • 17:55

Nejbohatší sportovkyně roku: V TOP 20 je i Vondroušová, tenistky vládnou

Autor: ČTK, krm
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová uzavírá dvacítku nejlépe placených sportovkyň roku 2023. Podle magazínu Forbes si čtyřiadvacetiletá tenistka a čerstvá vítězka ankety Sportovec roku letos vydělala 5,2 milionu dolarů (116 milionů korun). Žebříčku vévodí tenisová jednička Iga Šwiateková z Polska s výdělkem 23,9 milionu dolarů (533 milionů korun).



Forbes vytvořil žebříček na základě oficiálních platů či prize money před zdaněním a odhadovaných zisků ze sponzorských smluv. Vondroušová si především díky nečekanému triumfu ve Wimbledonu vydělala na kurtu 4,7 milionu dolarů, výši sponzorských smluv magazín odhadl na půl milionu dolarů.

Tenistky žebříčku sestavovanému od roku 2008 dominují. Ve dvacítce je jich dvanáct, z toho devět v elitní desítce. Jedinou výjimkou v top 10 je akrobatická lyžařka Eileen Guová. Rodačka z USA reprezentující Čínu letos prakticky nezávodila, ale díky lukrativním kontraktům s firmami z obou těchto zemí figuruje s výdělkem 22,1 milionu dolarů na druhém místě.

Třetí je vítězka tenisového US Open Coco Gauffová z USA (21,7 milionu dolarů). Na čtvrté místo vynesly sponzorské smlouvy Britku Emmu Raducanuovou, která se sice po senzačním triumfu na US Open 2021 marně snaží na tento úspěch navázat, ale podle Forbesu si tento rok vydělala 15,2 milionu dolarů.

Zisky pouze od partnerů pomohly k páté pozici Japonce Naomi Ósakaové (15 milionů dolarů), jež se na kurtu objevila naposledy loni v září a po červencovém porodu dcery se vrátí k tenisu na začátku příští sezony.

Desítku doplňují Běloruska Aryna Sabalenková (14,7), Američanky Jessica Pegulaová (12,5) a Venus Williamsová (12,2 milionu), Jelena Rybakinová z Kazachstánu (9,5) a Kanaďanka Leylah Fernandezová (8,8).

Na začátku druhé desítky se dělí o 11. místo americká golfistka českého původu Nelly Kordová a americká fotbalistka Megan Rapinoeová (obě 8,2), jež letos ukončila kariéru.

Vstoupit do diskuse
1

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud