Josef Káninský
25. října 2016 • 14:40

Přímé dotace sportovním klubům potečou dál, žádat mohou i ty nejmenší

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přímá finanční podpora sportovních klubů a tělovýchovných jednot formou ministerských dotací bude v příštím roce pokračovat, subjekty pečující o mládež si rozdělí až miliardu korun. Ministryně školství mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová věří, že rozptýlila pochybnosti sportovních svazů. Ty nebudou mít možnost do toku peněz z takzvaného Programu VIII zasáhnout.



Nasměrovat peníze co nejpřímějším způsobem tam, kde jsou nejvíc potřeba, to je záměr ministerského Programu VIII. Ten má podporu České unie sportu (ČUS), jehož předseda Miroslav Jansta považuje kluby za základ sportu v republice. "Je potřeba, aby nezanikaly. Tento program šel od začátku proti vůli sportovních svazů, já si ale myslím, že ty mají zejména organizovat soutěže, základ je klubový život," uvedl na úterním brífinku.

V kritické situaci českého sportu, usilujícího alespoň o zachování, když ne rozšíření členské základny, se vlastně jedná o vstřícný krok malým subjektům, jež jinak na dotace přerozdělované přes svazy někdy čekají, nebo na ně nedosáhnou. Ministryně sportu, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová si je vědoma skepse svazových funkcionářů, kteří byli zvyklí určovat tok státních peněz. "Myslím, že mě pochopili. Program VIII má rozšířit dostupnost sportu a zajistit, aby děti byly vedeny na určité míře kvality."

Ministryně před brífinkem navštívila celostátní poradu tělovýchovných jednot a sportovních klubů na půdě ČUS. "Tady jsme se dohodli, i když já samozřejmě nebudu nikomu dávat podmínku, aby byl v nějakém svazu, nebudu nikomu nakazovat, aby někam vstoupil." Podle Jansty se subjekty mimo současné struktury žádající o dotaci nemusí bát, že by zůstali mimo strukturu soutěží a závodů.

O peníze na vybavení a výstroj, na odměny trenérům a asistentům za práci s dětmi a mládeží může na rok 2017 zažádat kterýkoli klub s minimálním počtem dvanácti členů mladších 18 let (doposud to bylo dvacet mládežníků), i takových 20 tisíc korun se hodí. Na druhé straně to mohou udělat i zavedené kluby a jednoty léta fungující pod konkrétními svazy a dotace pak může přesáhnout i milion korun.

Momentálně se uvažuje o tom, že bude stanovena horní hranice konečné částky. Je možné, že žádat takto o finanční podporu bude čím dál populárnější a ve vyčleněné miliardě by se mělo dostat na všechny oprávněné žadatele.

Podle Valachové je několikanásobně zajištěna kontrola, aby tyto dotace nebyly použity jinak, a ministerstvo má i pojistky proti udělení finanční podpory subjektu plného "mrtvých duší". Příjemci peněz budou nadále zveřejňováni na webu MŠMT. "Už se stalo, že někteří žadatelé nebyli uspokojeni. Jde nám o to, abychom podpořili ty, kdo sportují dlouhodobě. A v příštím roce jim elektronickým systémem administrativy vše zjednodušíme. Kontrola, kam peníze míří, pak bude jednoduchá," dodala ministryně.

Jedná se o další krok jejího úřadu od loňského června, kdy do něj nastoupila, na cestě přímého financování sportu. Tím nejznámějším je takzvaná třetí hodina tělocviku na školách. Popularizační pojmenování sportu dětí v družinách se vžilo, momentálně takto děti sportují na 360 školách. Zájem je dokonce vyšší, ale nedostává se tělocvikářů(-ek) či vychovatelek(-ů) s potřebnou erudicí. Posunout situaci by měly ministerské kurzy pro tyto pedagogy.

Posilování státní podpory sportu se děje i v drobnějších položkách. Program IV na údržbu sportovišť získal o 100 milionů korun víc (půjde sem 250 milionů), Valachová převádí v rámci školství takzvané zbytkové alokace na nákup míčů a dalšího sportovního vybavení, jak se sama vyjádřila, "jako předčasný vánoční dárek".

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud