1. prosince 2016 • 12:37

Florbalisty čeká na MS těžká skupina: Musíme to zvládnout, říká kouč

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští florbalisté chtějí na mistrovství světa v Rize zvládnout úspěšně boj v těžké základní skupině a odrazit se k útoku na medailové pozice. Do 11. šampionátu vstoupí svěřenci trenéra Radima Cepka sobotním zápasem s Norskem, o den později je čeká domácí Lotyšsko a v úterý obhájce zlata Švédsko.



"Skupina je velice náročná a setkáváme se s týmy číslo 1, 5 a 6 v žebříčku. Chceme ji zvládnout tak, abychom se dobře připravili na další pokračování turnaje. Ale teď se soustředíme výhradně na tyto zápasy," řekl na tiskové konferenci v Praze trenér Cepek.

Jeho tým obhajuje bronz z minulého MS 2014 z Göteborgu, ale v dvouletém přípravném cyklu prohrál všechny duely s hlavními konkurenty Švédskem, Finskem i Švýcarskem. "Samozřejmě jedeme pro co nejlepší umístění, když bude mít jakoukoliv barvu medaile, bude to úspěch. Pro mě bude důležité, jak tým bude pracovat. Pro mě osobně je důležitější předvedená hra než medaile. Samozřejmě se to ale počítá vždy na umístění," podotkl Cepek.

První dva týmy ze základní skupiny A i B, v níž jsou Finsko, Švýcarsko, Estonsko a Německo, postoupí přímo do čtvrtfinále. "Povinnost, i když velice náročná, bude pro nás dostat se mezi nejlepší čtyři týmy. Musíme zvládnout první dva zápasy a potom můžeme jít po svých cílech," doplnil Cepek. "Skupina těžká je. Proti Norům i Lotyšům jsme v roli favoritů, ale musíme to potvrdit na hřišti," doplnil kapitán Jan Jelínek.

Favorité mistrovství světa nejsou, přesto chtějí čeští florbalisté zlato
Video se připravuje ...

Bojovat se bude i o účast na Světových hrách ve Vratislavi v červenci 2017, kde bude florbal debutovat. "Pořadí bude důležité pro zajištění účasti na první 'olympiádu' pro florbal," řekl prezident České florbalu a viceprezident mezinárodní federace IFF Filip Šuman.

Účast si zajistí vedle pořadatele Polska také všichni medailisté z Rigy. Dále se zúčastní nejúspěšnější ze sousedních zemí Polska a nejlepší mimoevropský celek, pokud skončí do 12. místa. Tato účastnická místa ale přesněji rozšifruje až výkonný výnor IFF během šampionátu.

Lotyšsko je po Švédsku, ČR, Norsku, Finsku a Švýcarsku teprve šestou zemí, kde se mužský šampionát uskuteční. "V Lotyšsku chtějí nastartovat podobný florbalový boom jako se to povedlo u nás po mistrovství světa v roce 2008," doplnil Šuman. Český florbal začne s koncem turnaj v Rize prezentovat i domácí MS florbalistů v roce 2018.

V Rize se uskuteční i volební kongres IFF, na němž bude obhajovat pozici ve výkonném výboru Šuman. Do hráčské komise bude kandidovat český reprezentant Tomáš Sladký. "Jednu pozici ve výkonném výboru měla dosud jako zástupkyně hráčů Magda Kotíková a její mandát končí. Nově jsme vytipovali jako kandidáta jednoho z nezkušenějších reprezentantů Tomáše Sladkého. Hráčskou komisi si volí sami hráči," dodal Šuman.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud