Ivo Pospíšil
15. prosince 2015 • 19:13

O Vánocích hrozí GALEJE. Proč to nejde českým biatlonistům?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
VŠECHNA VIDEA ZDE

K vánočnímu kaprovi a dárkům možná dostanou pušky na záda a půjdou mezi svátky běhat a střílet na terče. „Pokud budou tyto výsledky pokračovat po SP v Pokljuce, přijdou galeje,“ uvedl šéftrenér Ondřej Rybář k českým biatlonistům. Ti zatím prožívají nehezký vstup do sezony, ani jednou nebyli v první desítce, selhali i o víkendu ve štafetách a v SP jim patří příčky jako 23, 40 nebo 60. Co stojí za trably českých závodníků?



Neúspěšná střelba

Na střelnici chybují až příliš. A zatímco Ondřej Moravec drží standard střelby u 85 procent, Michal Šlesingr bojuje vedle úspěšnosti i s časem stráveným na podložce. „Je potřeba si to srovnat v hlavě a poprat se s tím,“ říká šéftrenér Ondřej Rybář. Vypálené náboje z tréninku mají, teď to jen předvést.

Upadající psychika

Souvisí to i s neúspěšnou střelbou. Minete jednou, dvakrát, zapomenete, minete podesáté, už to v hlavě hlodá. Přitom se říká, že psychika je 80 % biatlonu. „Jsou to spojené nádoby. Nedůvěra přibývá a nepomůže to. Je potřeba najít ztracenou sebedůvěru,“ tuší Ondřej Rybář.

Pomalejší běh a máza

Je to evidentní. Až na pátý běžecký čas Šlesingra ve stíhačce v Östersundu Češi špičku běžecky nestíhají. Zpomalení nemusí však být jen v závodnících, ale i v lyžích. Servisman Danielo Müller je známý jako expert na přípravu mázy pro mokrý sníh, jenže ten ve Švédsku, ani Rakousku nebyl.

Silná konkurence

Není to tajemství: v mužské kategorii je daleko nabitější konkurence než mezi ženami. A v takovou chvíli je každá drobnost jako jedno trestné kolo či o pár vteřin pomalejší běh rozdílem desítek míst. Jen od začátku sezony (v pěti závodech) se v Top 10 vystřídalo 25 závodníků. Ale bez Čechů.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud