Romana Barboříková
22. ledna 2016 • 18:51

Ledecká se vrací na prkno. A vysvětluje, jak vrátit obřák na olympiádu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z ROGLY | Pár uplynulých týdnů se Ester Ledecká věnovala alpskému lyžování. Teď už je ale zpět na „prkně“ a chystá se na sobotní závod Světového poháru ve Slovinské Rogle. I když se soustředí hlavně na své výkony, nejde mimo ni ani boj o vrácení paralelního slalomu do programu olympijských her.



Uvolněná, usměvavá a natěšená na další závody na snowboardu. Tak působila v pátek Ledecká v místě konání sobotního závodu SP v paralelním obřím slalomu. „Nečekám asi nic, těším se na závod, že si to užiju, bude mě to bavit. Mám ráda tenhle kopec, protože jsem tady poprvé vyhrála Svěťák a mám to spojené s nejkrásnějšími zážitky,“ líčila dvacetiletá závodnice.

Poté, co si připsala další body důležité pro start ve Světovém poháru lyžařů, se rychle vrhla zase na snowboard. Lyže si náramně užila, ale prkno jí prý už začínalo chybět. „Mám moc ráda obojí, ale už jsem se těšila i na snowboard. Na pocit, kdy jedete jen na jedné hraně.“ Absolvovala tři tréninky v Ramsau, odkud se přesunula do Slovinska. „Dneska jsem netrénovala, dala jsem si day off,“ hlásila v pátek.

Američané procpali na OH big air kvůli televizi?

V Rogle se ale v těchto dnech neřešil pouze Světový pohár. Snowboardisté zde měli schůzi, kde probírali další postup v kauze návratu paralelního slalomu do programu olympijských her.

„Kamarád Justin Reiter, Američan, se začal soudit s MOV o tom, že tam tahle disciplína má být zařazená. Nevím, jak to vypadá v tuhle chvíli. V pátek zval všechny snowboarďáky na schůzi, já jsem tam ale nebyla, protože jsem měla trénink a masáž. Myslím, že protestují úplně všichni, na mobilu na Whatsappu mě někdo přidal do skupiny a furt mi chodí SMS na tohle téma. Vyjádření tohohle svazu, pošleme to tamhle, furt strašné mecheche kolem toho. Jsem ráda, chtěla bych tam jet co nejvíc disciplín, ale úplně moc se do toho zatím neangažuju. Ráda bych se zaangažovala takhle přes vás,“ popsala novinářům mistryně světa v paralelním slalomu z loňského roku.

Šance snowboardistů uspět se svým protestem vidí různě. „Pokud se to bude brát z pohledu: chceme tam paralelní slalom, jsme to my snowboarďáci a půjdeme za tím, tak ne.“

Ovšem je zde ještě druhá stránka věci, která spočívá v nesouhlasu s nadvládou amerického lyžařského svazu, který prý prosadil zařazení disciplíny big air na úkor paralelního slalomu.

„Justin se to snažil podat z pohledu, že disciplína už tam byla zařazená a americký olympijský výbor zabojoval, aby ji stáhli. Bylo to kvůli tomu, že nemají šanci na medaili a americká televize jim řekla, že pokud se nebudou v žebříčku medailí během olympiády držet nahoře, tak jim bude klesat sledovanost. Místo toho jim dali big air, kde mají větší šanci na medaili. A takhle by to nemělo principielně být. Americký svaz by neměl mít takovou moc tohle dělat. Když se to podá z tohoto pohledu, tak by to podle mě mohlo projít,“ myslí si Češka, která se zatím do protestů angažuje prezentací problému v médiích.

Úplně nečinně však taky nepřihlíží. „Podpořila jsem petici, dala jsem ji na facebook. Spousta lidí a fanoušků to podepsala, což jsem vůbec nechápala, že by to mohlo mít u nás tak skvělý ohlas. Nechápala jsem, že mám tolik skvělých fanoušků, kteří za mnou stojí. To je neuvěřitelné. I spousta ostatních kamarádů se divila: Jak jsi to udělala? Dávali jsme to na svoje facebooky a jim to bylo ukradené. Tak jsem říkala: Prostě čeští fanoušci, srdcaři,“ smála se Ledecká, která dnes od desíti hodin nastoupí do kvalifikace paralelního obřího slalomu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud