Hynek Preisler
18. února 2015 • 12:41

Špatné jaro? Nic takového si nepřipouštím, tvrdí kouč Jablonce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co jaro, to velká bída. Jablonec věří, že se sněhem tentokrát neroztaje i podzimní forma, která mu zatím vynesla průběžné třetí místo. Za minulé roky se totiž stalo pravidlem, že ambiciózní klub vždy ve druhé části soutěže totálně zkolaboval. „Vím o tom, ale je to jen statistika,“ říká kapitán mužstva Tomáš Hübschman před pátečním startem ligy na Slovácku.



Kdyby „zelenobílí“ v posledních třech sezonách získávali na podzim průměrně stejně bodů jako na jaře, vždy by bojovali o samotnou záchranu. Jednou by dokonce spadli o soutěž níž. Taková to byla v podání Jablonce v posledních třech sezonách v prodlužujících se dnech katastrofa.

„Co jsem v Jablonci, jaro jsme měli vždy příšerné. Připomínali jsme si to i s kustodem Alešem Češkem. Ale tohle je úplně jiný mančaft, jiní hráči, jiní trenéři,“ připustil jeden z klíčových hráčů Jablonce Jan Kopic, který na Střelnici kroutí již čtvrtý ročník. Jen díky slušnému podzimu nehodnotili od roku 2011 na Střelnici sezony jako úplné propadáky.

„Vím o tom, že se Jablonci daří méně na jaře než na podzim, ale je to jen nějaká statistika. Možná je to trochu ovlivněné i počasím a podmínkami na trénink. I proto se bude jezdit do Nymburka na přírodní trávu, abychom nestrávili celý týden na trávě umělé a měli blíže k podmínkám zápasu,“ pověděl kapitán týmu Tomáš Hübschman.

S parťáky kvůli tomu dokonce v zimní přestávce absolvoval pro Jablonec netradiční dvě herní soustředění v „teple“. V lednu na Kanárských ostrovech a v úvodu února v Portugalsku. A prohráli jediný přípravný duel 1(cat) s Göteborgem.

„Ale ne všechny zápasy se povedly, i když to výsledkově dopadlo dobře. První soustředění jsme hráli se soupeři, kteří byli o několik úrovní níž než my. Trochu nám napovědělo až soustředění v Portugalsku, kde jsme se již potkali s kvalitními soupeři,“ zhodnotil reprezentant.  

Severočeši i díky tomu doufají, že si přes zimu udrželi výkonnost z první části soutěže, ve které obsadili třetí místo. 

„Špatné jaro? Nic takového si vůbec nepřipouštím. Soustředíme se jen na sebe, máme za sebou dobrou přípravu, jsme natěšení a věřím, že i dobře připravení,“ řekl kouč Jablonce Jaroslav Šilhavý. Ohrozit chtějí i postavení vedoucí dvojice Plzně se Spartou. Startují v pátek jako první z favoritů soutěže na Slovácku.

„Třeba nám pomůže, že jsme ten třetí, co útočí zezadu. Dva se perou a třetí se bude smát,“ uzavřel Šilhavý. Již jednou to zažil. Před třemi lety v sousedním Liberci, kdy nakonec slavil senzační mistrovský titul. Aby úspěch napodobil, musí se však v Jablonci popasovat se zrádným jarem.

sezona podzim jaro (počet uhraných bodů)
2014/2015 33 ??
2013/2014 22 12
2012/2013 32 17
2011/2012 27 13

sezona podzim jaro (bodová úspěšnost v %)
2014/2015 69 ??
2013/2014 46 29
2012/2013 67 40
2011/2012 56 31

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud