Petr Adam
5. července 2017 • 04:40

Cizinci ve Slavii musí pochytit češtinu. Aby nebyl guláš, řekl Hušbauer

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbalisté už nemusí mít v sestavě Slavie převahu. Po mohutném letním posilování za ni nastoupili v úterním přípravném utkání proti Celtiku Glasgow (0:0) zástupci osmi dalších národností. V Edenu už mají jasno, jak komunikaci mezi hráči ovládajícími rozdílné jazyky na hřišti vyřešit.



V základní sestavě pět Čechů a pak… hráči z Pobřeží slonoviny (Simon Deli), Norska (Per-Egil Flo), Bosny a Herzegoviny ( Jasmin Ščuk ), Ukrajinec (Ruslan Rotaň), Turkmen (Ruslan Mingazov), v průběhu zápasu ještě přibyl Turek narozený v Německu (Halil Altintop), Nizozemec (Mick van Buren) a další zástupce Bosny (Muris Mešanovič). K tomu připočítejte i Slováka Dušana Šventa.

Tak to vypadalo na hřišti v Edenu. A to ještě nebyl k dispozici Portugalec Danny jako nejzvučnější nákup či opora mistrů Michael Ngadeu z Kamerunu.

Podle složení kabiny se ze Slavie stal mezinárodní klub. Na trénincích Sparty po nástupu italského kouče Andrey Stramaccioniho zní převážně angličtina, ve slávistickém Babylonu chtějí udržet základní domluvu v češtině. I na tom se bude pracovat během přípravy na začátek nové sezony.

„Je tu teď hodně cizinců, mluví se rusky, německy a taky anglicky. Pokyny při zápasech by ale měli všichni pochytit v češtině, aby v tom nebyl guláš a nehulákalo se v několika jazycích,“ vysvětlil záložník Josef Hušbauer .

Šilhavý po Celtiku: Hráči by se měli naučit základní pokyny česky
Video se připravuje ...

Přesná pravidla ještě trenér Jaroslav Šilhavý nestanovil. Při tréninku mu občas pomáhá Dušan Švento, který působil v Rakousku a Německu a tlumočí hvězdnému Halilu Altintopovi, který s novináři komunikoval pouze v němčině. Ruslan Mingazov zase občas překládá Ruslanu Rotaňovi.

Základní lekci fotbalové češtiny podstoupí v následujícím období všichni bez výjimky. „Budeme po nich chtít základní výrazy jako záda, sám, levá, pravá strana. Jsem přesvědčený, že se je naučí snadno,“ uvedl Šilhavý.

Také Hušbauer je přesvědčený, že pak nenastanou zbytečné zádrhele. „Tak bude na hřišti pořádek a každý bude vědět, co a jak.“

Altintop také nevnímá jazykovou bariéru jako zásadní překážku. Sám při svém prvním zápase za Slavii často volal na spoluhráče a ukazoval si, kam od nich chce poslat míč. „V zápase je komunikace jednoduchá. Člověk musí umět dvě, tři slova, aby se domluvil a věděl, kam běžet a co dělat. Kluci v kabině mluví anglicky a německy, je to bez problémů,“ ubezpečil.

Pozápasová děkovačka v podání Slavie
Pozápasová děkovačka v podání Slavie

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Slavii? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Hušbauer: Středních záložníků je tu skoro na samostatnou jedenáctku
Video se připravuje ...

Posily Slavie: Rotaň v utkání se Celticem
Video se připravuje ...

Posily Slavie: Altintop v utkání se Celticem
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud