8. března 2012 • 04:00

Fotbal se bouří proti členství za padesát. Pochopí to, říká Pelta

Autor: Radim Trusina
Vstoupit do diskuse
12
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Registrujte se, nebo od léta nebudete moct hrát fotbal! Fotbalová asociace České republiky (FAČR) prosadila do stanov vznik členství, které je spojené s výběrem příspěvků. Základní hranice je 50 Kč, ale od příštího roku se má zvyšovat. A fotbalové hnutí se bouří: s poplatky a stylem, jakým je celý projekt prezentovaný, většina nesouhlasí.



Největší hvězdy ligy, děti, chlapíci, co si jdou zakopat IV. třídu, trenéři, maséři, rozhodčí, delegáti, pořadatelé. Všichni, kdo se objevují v zápisech o utkání, musí být od 1. července členy FAČR a mít zaplacený poplatek, jinak mají smůlu.

„Pro zavedení byl zásadní právní důvod. Podle zákona můžou spolky ukládat svým členům nějaké povinnosti. Dřív se nám stávalo, že přišli lidé před disciplinární komisi, řekli, že nejsou členem, a my je nemohli trestat,“ vysvětluje Petr Doležal, šéf legislativního oddělení FAČR.

„Chceme zaktualizovat a zobjektivizovat údaje o tom, kolik nás ve fotbale je, což je důležité i pro shánění finančních prostředků. A to se zjistí jen ve chvíli, když má každý člen nějakou minimální povinnost, která spočívá v úhradě členského příspěvku.“

V prvním roce je částka pro všechny stejná: 50 Kč, ale v dalším už se taxa bude zvyšovat na 100 Kč u dětí a 200 Kč u dospělých. Bez výjimky od ligy až do nejnižších pater fotbalu.

„Z mého pohledu je to jen tahání peněz z lidí. Svaz na něco potřebuje peníze, tak je vyždímá z nás,“ říká Tomáš Havlík, sekretář Jindřichovic z okresního přeboru Sokolov.

„Spoustu věcí si platíme ze svého, vybíráme příspěvky, za energie a pronájem dáme 30 tisíc ročně, dalších 12 tisíc na rozhodčí, na rok máme rozpočet kolem šedesáti tisíc korun. Když chtějí sčítat, tak ať udělají jednorázový symbolický poplatek dvacet korun. U hráčů to ještě chápu, ale proč by měli platit dvě stovky lidi, co chodí dobrovolně mávat nebo dělají pořadatele? Navíc nikdo neví, na co peníze půjdou.“

Nevíme, kam peníze půjdou

Klíč, podle kterého se budou rozdělovat vybrané peníze, opravdu nebyl dlouho stanovený. Rozhodující bude počet členů, které klub asociaci „dodá“. Lidé se ještě na konci minulého týdne přihlašovali jen s vědomím, že 20 % bude použito na správu databáze a činnost asociace, zbytek bude rozdělený do klubů od krajských přeborů níže.

„Na svazu si odhlasovali, že budou všichni platit, aniž by řekli, kam peníze přesně půjdou, podle jakého klíče je budou rozdělovat, je to neprůhledné,“ stěžuje si Jaroslav Sedlický, trenér přípravy jednoho pražského klubu, který nechtěl jmenovat - jde jen o jeho názor.

„Mám obavu, aby ty peníze pro okresy nebyly jen sliby, aby nechodily jen do celků, kde už jsou. A kde jsou potřeba, tam nedorazí nic.“

Sedlický rozeslal na fotbalové kluby kolem tisícovky e–mailů, chtěl znát názory ostatních. Drtivá většina ze stovky odpovědí žádala o lepší vysvětlení, nebo byla proti. Za kluby dorazila jen jedna souhlasná odpověď – od Josefa Jíchy z Jiren, o nichž se ví, že mají na divizi luxusní finanční podmínky.

Nakonec to všichni pochopí, říká Pelta

„Základní filozofie je, aby se z těch prostředků podpořily kluby na regionální úrovni, kraje, okresy a mládež, kde je situace z pohledu financí nejhorší,“ říká Doležal. „Systém by měl fungovat na principu solidárnosti profesionálního a výkonnostního fotbalu směrem k regionálnímu.“

Je potřeba to všem pořádně vysvětlit, říká Miroslav Pelta...Foto Jaroslav Legner (Sport)

Také šéf asociace Miroslav Pelta vnímá nespokojenost: „Lidem se nelíbí cokoliv, co je třeba vyplňovat a dávat za to poplatek. Rozhodně ale nejde o získávání prostředků ve prospěch ústředí, zdroje vrátíme do fotbalu. Je potřeba to pořádně vysvětlit, nakonec to všichni pochopí,“ myslí si.

Termín, do kdy se měli zájemci registrovat, vypršel 29. února. K tomuto dni bylo na FAČR zhruba 150 tisíc přihlášek. Očekávané číslo bylo přitom 400 – 500 tisíc členů.

„Věřím, že se do konce sezony na tahle čísla dostaneme. Lidé budou přihlášky posílat dál. Kdybychom tu pořádkovou lhůtu stanovili na červen, nestihneme to do července zpracovat,“ pokračuje Doležal.

„Těm, co přihlášky poslali, je potřeba poděkovat a my jim garantujeme, že budou od 1. července v systému, ale budeme se snažit zapracovat i opozdilce. Všichni žehrají na to, že ve fotbale nejsou peníze. Když budeme vědět, kolik nás je, bude naše vyjednávací pozice s partnery v tomhle směru snazší.“

Svazu skoro nikdo nevěří

Těmto slovům ale lidé z klubů nevěří. „Je mi jasné, že FAČR bude tímhle způsobem dohánět svůj rozpočet. Byly tady sliby, že do fotbalu přijdou peníze, tak se shání takhle,“ zlobí se jeden z funkcionářů, který si nepřál být jmenován.

„Ve fotbale se dnes těžko hledají peníze na provoz, tak ať nechají symbolicky padesát korun. Proč by se ta částka měla zvedat? Když do funkce předsedy nastupoval pan Hašek, slíbil, že budou kluby moct nahlížet do rozpočtu, že všechno bude veřejné. Od té doby jsme žádný rozpočet neviděli, obávám se, že ani tohle nebude transparentní.“

Vstoupit do diskuse
12

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud