8. srpna 2015 • 15:24

Nižší soutěže se rozjely, týmy už velí: Kanonýři, do útoku!

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

Gól. Kouzelné fotbalové slovíčko, které plní duši střelce euforií a rozvášní fanoušky. A je jedno, zda padne v první lize nebo v nižších soutěžích, jež se chystají na start. O motivaci mají týmy postaráno: kromě možnosti skončit první v tabulce bude deník Sport již pošesté sledovat soutěže od třetí ligy po I. B třídy a to, jak budou střelci i celé týmy produktivní, kdo dosáhne nejvíce hattricků a taky kteří brankáři udrží nejvíce čistých kont.



Být v něčem nejlepší, to je výzva a pro talentované střelce zvlášť. Nepřinese vám miliony, tedy alespoň ne okamžitě, ale do povědomí manažerů i fanoušků se díky soutěžím Sportu dostat můžete. A třeba se z toho všeho vyklube posun o nějaké to patro výš.

„I v novém ročníku chceme soutěžemi motivovat všechny trenéry, hráče i kluby vůbec, aby sázely na ofenzivní fotbal. Jsme velmi rádi, že jsou žebříčky hodně sledované, mají velký ohlas a některým fotbalistům třeba mohou pomoci i k lepšímu angažmá,“ říká šéfredaktor deníku Sport Lukáš Tomek.

„Chceme dát i tímto způsobem najevo, že nás nezajímá jen fotbal na té nejvyšší úrovni, nehledě na to, že každou sezonu se nám potvrzuje, že nižší soutěže přinášejí nespočet zajímavých příběhů a nevšedních hrdinů.“

Hráč schopný sázet góly se rovná pokladu, který hledají všichni. Dobře to ví třeba poslední vítěz střelecké soutěže jednotlivců Zdeněk Zmeškal, který si v pražském přeboru vystřílel angažmá ve třetí lize. Z Uhelných skladů se posunul do týmu Union 2013.

„Dal jsem dvaačtyřicet gólů a soutěž Sportu mi určitě pomohla, že se o tom víc vědělo,“ pochvaluje si třicetiletý útočník. Union 2013 hráče vykoupil z Tatranu Rakovník a chce mu dát šanci ukázat se v ČFL. Zmeškal při tom tvrdí, že jeho kanonády zaujaly řadu klubů.

„Měl jsem nabídky z divize i třetí ligy. Nakonec jsem se rozhodl pro Union, kde se cítím skvěle. Jsem za tu šanci vděčný, tréninky pod trenérem Medynským mají smysl, makáme v osmnácti lidech, jako ligoví hráči,“ říká nadšeně. S jídlem ovšem roste chuť, a tak výstavní střelec vzhlíží ještě výš.

„Teď si to v Unionu užívám, ale ani to nemusí být konečná. Na zimní přípravu bych mohl jít i do klubu z první ligy,“ maluje si růžově budoucnost kanonýr, který už během kariéry hrál druhou nejvyšší soutěž. Ta první mu však zatím nikdy nevyšla.
Už v Unionu si nicméně splní velký sen.

„Na konci srpna si zahraju v poháru proti Slavii, to je moje srdeční záležitost. Já zápasy hraju ve slávistických potítkách, tak mi říkali, ať si je dám aspoň naruby,“ směje se Zmeškal a naznačuje, že datum 29. srpna má v kalendáři vyznačené červeně. Nebo snad červenobíle?

Za všech okolností bude ve třetí lize ostře sledovaný. Může se stát třeba i prvním střelcem, který obhájí prvenství v soutěži Sportu. „Mám výborného trenéra i skvělé spoluhráče. Rád bych dal za podzim deset gólů, pak budu spokojený,“ nestaví si vzdušné zámky.

Když se pak podívá na předchozí vítěze mezi kanonýry, ani ho nepřekvapí, že vládnou zkušení borci, často se zkušenostmi z nejvyšší soutěže jako Marek Kincl nebo Radek Holub. „Kdyby mi bylo dvaadvacet, tak tolik gólů určitě taky nedám. Byl bych sice rychlejší, ale teď mám zkušenosti, klid v koncovce,“ naznačuje, v čem mají navrch matadoři proti dravému mládí.

Pokud má sám pojmenovat střelce, který ho v poslední sezoně zaujal, nevypálí konkurenty, s nimiž se pral o první místo v soutěži. „Mě zaujal Eda Formáček z pražských Královic. Ten je hodně fotbalový, to je kopáč na třetí ligu,“ myslí si.

Naopak druhý muž posledního pořadí, Štěpán Kacafírek ze Suchdola měnit dres nebude. „Měl jsem opravdu dost nabídek, a to z vyšších soutěží, ale zůstávám v Suchdole. Jsem tady spokojený a věřím, že i v divizi budeme hrát o postup,“ prozradil pětadvacetiletý střelec.

Vzorečku, že střelcům vládnou ti zkušení, se vymykal ještě víc Jakub Rosůlek. Ve dvaadvaceti vedl soutěž v poločase minulého ročníku a myslí si, že se mladí klidně prosadit můžou. „Samozřejmě musíte něco umět, k tomu musí držet zdraví a je třeba i štěstí,“ vypráví.

„Člověk se musí také chtít pořád zlepšovat. Já, i když třeba dám tři góly, tak nikdy nemám dost. Chci dát čtvrtý, pátý. Góly jsou můj kyslík,“ prohlašuje s tím, že mu možná i soutěže Sportu pomohly k angažmá v Rakousku. „Člověk byl vidět. Každého půl roku mi volalo pět sedm lidí a ptali se, zda bych měl zájem hrát tam a tam.“

Nakonec nevydržel čekat na laso z profesionálního fotbalu a prchnul do rakouské čtvrté ligy, kde vystřílel záchranu týmu UFC Pieno Rohrbach-Berg. A teď tam dokonce zlanařil své dvojče, Jindřicha. Na jaře mu ještě držel palce, aby sázel góly a přeskočil ho v žebříčku střelců Sportu, ale pak ho zlákal za hranice.

„Napadlo to našeho trenéra. Moc jsem se těšil, že si zase zahraju s bráchou. A jde to skvěle. Ve čtyřech přípravných zápasech jsem se trefi l pětkrát, brácha dal sedm gólů,“ pochvaluje si.

V rakouských novinách však své jméno nehledal. „Jsem tam kvůli fotbalu a taky musím zlepšit jazyk. Ale soutěž střelců v nižších soutěžích jsem tam neviděl. Schválně se na to v nové sezoně podívám,“ slibuje útočník, který věří, že by mohl góly upoutat i kluby z vyšších soutěží.

Faktu, že ceny sbírají spíš třicátníci, si všiml Lukáš Kliment, který byl nejlepším střelcem na Karlovarsku a v celkovém pořadí naposledy uzavíral elitní desítku. „Ale věřím, že se prosadí i dravé mládí,“ myslí si sedmadvacetiletý střelec. Stojí si za tím, že soutěže Sportu sledují všichni.

„Určitě je to zpestření,“ má jasno Kliment, ale na prvním místě je podle něj úspěch klubu – ceny jsou odměnou navíc. „Každý svou prezentací může dosáhnout postupu výše. Já jsem se pro další sezonu upsal německému Mahringu,“ dodává.
Hlavní pozornost pochopitelně deník Sport směřuje do nižších soutěží v Česku, které právě otevírají své brány. Všechny kluby mají šanci, aby díky střeleckým manévrům dosáhly na nejvyšší příčky zmíněných žebříčků.

Pak už jen stačí sledovat středeční přílohu Český fotbal, kterou právě držíte v rukou. Pátrání po kanonýrech začíná!

JAKÉ SOUTĚŽE čekají týmy v sezoně 2015/16?
O nejlepšího střelce
O nejofenzivnější tým
O největší počet hattricků
O brankáře s největším počtem vychytaných nul

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud