24. října 2014 • 14:37

Řádění začali domácí, tvrdí Sparta. Bylo to naopak, říká Slovan

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vedení Sparty odsoudilo chování chuligánů, kvůli kterým bylo ve čtvrtek přerušeno utkání Evropské ligy na stadionu Slovanu Bratislava. Jejich řádění však podle něj odstartoval pokus skupinky příznivců slovenského celku proniknout do sektoru hostujících fanoušků. Incident odsoudil také slovenský klub, podle kterého je ale vina na opačné straně - konflikt začal tím, že skupina příznivců Sparty násilně dostala ze svého sektoru a napadla domácí fanoušky.



"Lidé, kteří na tribuny nepatří, pokazili sportovní zážitek tisícovkám fanoušků na stadionu, u televizních obrazovek, ale i samotným aktérům utkání. Uvědomujeme si vážnost případu a potřebu jeho důkladného vyšetření," reagoval Slovan Bratislava v prohlášení, které poskytl jeho mluvčí Tomáš Cho.

Bližší informace k incidentu vedení úřadujícího slovenského mistra nezveřejnilo, k případu by se zástupci Slovanu měli vyjádřit v průběhu příštího týdne. Technický ředitel klubu Zdeno Roman slovenským mediím řekl, že Slovan chce prokázat, že udělal všechno pro zvládnutí situace na stadionu.

Na Spartě dospěli k přesvědčení, že spouštěčem incidentu bylo počínání domácích fans. "Už máme víc informací než bezprostředně po utkání. K těm zásadním patří zjištění, že celou situaci vyeskalovala skupinka lidí hlásící se ke Slovanu, která se zezadu natlačila do sektoru s fanoušky Sparty," řekl mluvčí letenského klubu Ondřej Kasík.

Podívejte se, jak zápas Sparty na Slovanu přerušili fanoušci
Video se připravuje ...

Zápas byl přerušen ve 41. minutě, kdy sparťanští chuligáni prolomili dvě bariéry a vnikli mezi domácí příznivce. Hrát se znovu začalo po zhruba 35 minutách. Sparta nakonec zvítězila 3:0 a po závěrečném hvizdu její hráči šli možná trochu překvapivě zatleskat fanouškům.

"Zástupci bezpečnostní služby nás požádali, abychom alespoň symbolicky příznivcům poděkovali, protože se obávali, že by se situace opět mohla vyostřit. Poděkování proto mířilo jen k fanouškům, kteří se nedopouštěli výtržností," vysvětlil Kasík. Klub momentálně čeká na podrobnou zprávu delegáta utkání, která bude také důležitým dokumentem pro disciplinární komisi UEFA.

Slováci viní pořadatele stadionu

Slovenská média nařkla pořadatele, že na zastaralém stadionu Pasienky nezabránili chuligánům v poškození oplocení sektoru pro hosty a v napadení domácích příznivců. Záchranáři uvedli, že na stadionu zasahovat nemuseli.

Za dodržování veřejného pořádku na sportovních akcích na Slovensku od letošního února odpovídá podle nového zákona právě jejich organizátor, který je povinen kromě jiného zajistit dostatečný počet členů pořadatelské služby. Až v případě, že není schopen zvládnout situaci vlastními silami, je povinen bezodkladně požádat policii o pomoc.

Incidenty byly i před utkáním

K incidentům došlo i před samotným utkáním. V podniku v centru slovenské metropole byli prý napadeni fanoušci Sparty. Policie rovněž potvrdila, že předvedla na služebnu dva české občany ve věku 18 a 23 let, kteří prý zaútočili na dvojici policistů. Strážníci také uložili pět blokových pokut fanouškům za neuposlechnutí příkazu policie a za jiné přestupky.

Organizované skupiny fanoušků pražského klubu doprovázeli slovenští policisté při příjezdu už od hranic na uzavřené parkoviště u fotbalového stadionu. Policejní doprovod měly autobusy s českými fanoušky i při odjezdu z Bratislavy.

Podle Kasíka incident ze čtvrtečního duelu nic nemění na přípravě Sparty pro domácí odvetu, která je na Letné na programu 6. listopadu. "Bez ohledu na události z Bratislavy je jakýkoliv zápas evropských soutěží považován za rizikový a provází ho nejvyšší bezpečnostní opatření," uvedl.

Zásahová policie zahání fanoušky zpět na tribunu, kde zuřily rvačky mezi rowdies obou klubů
Zásahová policie zahání fanoušky zpět na tribunu, kde zuřily rvačky mezi rowdies obou klubů

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud