Pavel Janega
14. září 2017 • 22:33

Šilhavý: Sedm změn v sestavě? Kvůli derby, se Spartou to bude těžší

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
Pohodář Ulihrach vzpomíná: cucák Nadal, pařmen Ivaniševič, blázni rodiče
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hra nebyla nic moc, ale hubená výhra 1:0 nad Maccabi Tel Aviv potěšila. Slavia vstoupila do Evropské ligy za plný počet a odteď se může stoprocentně soustředit na nedělní derby se Spartou. Právě kvůli němu provedla v sestavě celkem sedm změn oproti utkání v Olomouci (1:1). "Derby hrálo velkou roli, skoro tu největší," vysvětloval své rozhodnutí trenér Jaroslav Šilhavý.



Výhra 1:0 na úvod Evropské ligy potěší, ale co hra?
"Vstup do EL se výsledkově podařil a co se týče hry, myslím, že jsme zápas zahájili velice dobře. Kromě některých pasáží jsme hráli aktivně a bránili jsme soupeři v rozehrávce. Škoda jen, že jsme po vstřeleném gólu nepřidali další. Byly tam nějaké brejky, které jsme zbytečně zahodili. Po půli soupeř přidal a tlačil se dopředu. Nepodrželi jsme balon a čekali na další brejky. Ty přišly, ale opět jsme to bohužel nevyřešili. Proto to bylo nervózní až do konce, ale zvládli jsme to."

Co nejvíc převážilo při rozhodování udělat sedm změn v sestavě a nechat sedět tolik opor?
"Velkou roli samozřejmě hrálo derby, skoro tu největší. Riskovali jsme, ale možná je to silné slovo. Protože i ti, co hráli, mají velkou kvalitu. Někteří navíc dlouho nehráli. Kovy (Přemysl Kovář) chytal velký zápas po delší době. Deli to po zranění zvládl stejně jako Syky (Jan Sýkora) a Hromada. Necka nahoře splnil, co měl. Dal gól a další bohužel neplatil."

Šilhavý chválil Necida a vyhlíží derby. Bude to těžký zápas, hlásí
Video se připravuje ...

Zamotal vám někdo z nich hlavu pro skládání sestavy na derby?
"Nezamotali. Jsem rád, že výběr je tak velký. Vždyť po derby hrajeme hned ve středu pohár, pak máme Zlín a jedeme do Astany. Snad budou všichni zdraví, abychom mohli sestavu takhle dál rotovat."

Může vykrystalizovat určitý okruh hráčů pro českou ligu a jiný pro Evropskou ligu?
"Takhle bych to nestavěl. Bude vždy záležet na momentální formě a situaci. Nebude to tak, že jedna sestava nastoupí v české lize a druhá v Evropské lize." 

Proč jste do těch sedmi změn zasadil i gólmana?
"Chceme, aby i dvojka byla v herním zatížení. Někdy se to řeší juniorkou nebo českým pohárem, ale to není ono. Když měl minulý týden Lašty (Jan Laštůvka) zdravotní problém, hrozilo, že tam Kovy půjde hned z voleje. I trenéři gólmanů navrhovali, aby Kovy šel chytat. Takhle to vzniklo a dohodli jsme se, souhlasil jsem. Jsem rád, že vychytal nulu, pomůže to atmosféře a přípravě na derby."

Slávistický útočník Tomáš Necid v souboji s Jegorem Filipenkem
Slávistický útočník Tomáš Necid v souboji s Jegorem Filipenkem

Naopak v nominaci pro utkání chyběl Halil Altintop. Jaká je jeho momentálně pozice v týmu?
"V kádru máme dvaadvacet hráčů a šest z nich muselo být mimo. Takže proti Maccabi to padlo na něj. V tréninku ale pracuje, snaží se, jen v zápasech to není úplně... I on sám si to představoval jinak. Z tohoto pohledu jsem takhle přistoupil k nominaci, že nebyl.

Pojďme k derby. Co očekáváte v neděli?
"Že to bude těžký."

Těžší než proti Maccabi?
"Myslím, že ano. Proti Spartě to bude těžší. Navíc derby bude bouřlivější, asi přijde víc lidí."

Zbývají dva dny, jak budete svůj tým chystat na rivala?
"Je to krátká doba. Ti, kteří ve čtvrtek hráli, čeká regenerační režim. Zbytek bude mít v pátek intenzivnější trénink. Jinak to budou hlavně nácvikové tréninky, taktické, standardky."

Necid byl poprvé v základu a rozhodl zápas. Lépe to dopadnout nemohlo, hlásil
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud