4. dubna 2011 • 14:59

Čtvrtfinále Ligy mistrů favorizuje Real a Inter

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hrůzný víkend si prožili v ligových soutěžích fotbalisté Realu Madrid a Interu Milán a nyní se touží rehabilitovat v úvodních zápasech čtvrtfinále Ligy mistrů, v níž jsou před úterními duely s Tottenhamem Hotspur respektive Schalke 04 stále považováni za spolufavority.



Real se oklepává z překvapivé domácí prohry s Gijónem, což byl pro jeho trenéra Josého Mourinha první domácí ligový nezdar po více než devíti letech. A Inter zase zdrtil debakl 0:3 v městském derby s AC.

V táborech gigantů tak vládne napětí, Real s Interem na poslední nezdary chtějí co nejrychleji zapomenout. Šanci udobřit si fanoušky mají právě v Lize mistrů. V Realu ale mají starostí nad hlavu: klíčovou otázkou dál zůstává, zda se do utkání s Tottenhamem stačí uzdravit hlavní ofenzivní tahoun Cristiano Ronaldo, který je už dva týdny na marodce kvůli svalovému zranění.

"Jestli bude hrát, je to hlavně proto, že je to Ronaldo a já to prostě risknu," řekl Mourinho. "Opravdu si myslíte, že nenastoupí? Já si to nemyslím. Tak fantastický hráč bude hrát," kontroval kouč Tottenhamu Harry Redknapp, jehož tým při premiérové sezoně v LM září a po osmifinálovém skalpu AC Milán by se rád postaral o další senzaci.

Real má tým hvězdami prošpikovaný, ale Ronaldova přítomnost na hřišti je pro "Bílý balet" nezbytná. Mourinho se o tom přesvědčil i proti Gijónu, kdy byli domácí v ofenzivě bezradní a nakonec je zdeptala prohra 0:1. Nečekaná ztráta přišla po čtrnáctizápasové ligové domácí sérii bez klopýtnutí.

"Nezbývá než zapomenout a myslet na to, co nás čeká dál. Liga mistrů je velkou motivací," uvedl brankář Realu Iker Casillas. Po víkendu Real ztrácí na vedoucí Barcelonu už osm bodů. Ronaldova absence není pro Mourinha jedinou starostí: mimo hru zůstávají i útočník Benzema, bek Marcelo a dlouhodobě také tvůrce hry Kaká.

I kdyby Real nevyrukoval na Tottenham v plné síle, Mourinho nepropadá panice. "Ve všech klubech, kde jsem byl, pro mě hráči odváděli maximum. Šanci prostě musejí chytit jiní chlapci. Samozřejmě, Ronaldova absence je pro nás velkou ztrátou, ale co můžu dělat? Máme zkrátka nachystané další varianty," prohlásil portugalský stratég, pro nějž by prý nebyla tragédií ani úterní remíza.

Mourinho loni dovedl v Lize mistrů k triumfu milánský Inter a teď by rád totéž zopakoval i s Realem. Madridský klub už zlomil letitý komplex a po sedmi vyřazeních za sebou přešel přes osmifinále. Před Tottenhamem se ale domácí mají na pozoru.

A "Kohouti" z Londýna se prý nechtějí spokojit s tím, co už letos mezi evropskou smetánkou dokázali. "Věřím, že i Realu můžeme způsobit šok. Čeká nás velký den, hráče nemusím nijak motivovat," prohlásil před úterním soubojem na stadionu Santiaga Bernabeua Redknapp.

Ani trenér Tottenhamu nemá jednoduchou pozici při skládání základní sestavy. Především situace kolem stoperů připomíná kalamitu: zranění jsou King, Woodgate a Kaboul, velmi nejistý je start klíčového zadáka Gallase a pravý bek Hutton je do konce sezony mimo hru. Redknapp alespoň doufá v nasazení záložníka Garetha Balea, jehož také dlouhodobě pronásledují svalová zranění.

Inter se sbírá ze sobotního výprasku s AC, který "modročerným" hodně zkomplikoval vyhlídky na obhajobu titulu. Tým ze San Sira proto hodně vzhlíží k úspěchu na pohárové scéně, kde by se mohl stát prvním týmem, který v LM obhájí triumf. Teď ale musí odstranit z cesty Schalke, které proti Interu zkusí pomstít předchozí vyřazení dalšího německého celku Bayernu.

Zápas bude také odvetou za finále Poháru UEFA v roce 1997, v němž Schalke v sestavě s Radoslavem Látalem a Jiřím Němcem slavilo překvapivé vítězství. Jediným pamětníkem zápasu je argentinský veterán v sestavě Interu Javier Zanetti.

"Samozřejmě nikdy není snadné prohrát takový velký zápas, pro každého to bylo velké poučení. Ale nezbývalo než zvednout hlavu a jít dál," vzpomínal Zanetti.
Inter je favoritem i nyní a hodně spoléhá na nejlepšího střelce soutěže Samuela Eto´a, autora osmi tref v Lize mistrů. Trenér Leonardo ale musí vymyslet, kdo ve středu obrany nahradí distancovaného Lúcia.

Schalke zase věří, že pro něj bude vzpruhou angažování nového trenéra Ralfa Rangnicka. Ten nahradil před dvěma týdny Felixe Magatha, jehož ve funkci neudrželo ani osmifinálové vyřazení Valencie.

Schalke bude chybět zraněný Gavranovič, který se blýskl právě proti Valencii. Hrát by měl stoper Metzelder, přestože si v posledním ligovém duelu proti St. Pauli zlomil nos.

Ve středu jsou na programu zbývající dva čtvrtfinálové duely Chelsea - Manchester United a Barcelona - Šachtar Doněck.

Úterní program čtvrtfinále (začátky ve 20:45):

Real Madrid - Tottenham Hotspur (ČT4, rozhodčí Brych, Něm.),
Inter Milán - Schalke 04 (Nova Sport,rozhodčí Atkinson, Angl.).

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud