Jonáš Bartoš
17. srpna 2011 • 10:44

Bokšu nadchl výkon Plzně: Liga mistrů je neuvěřitelně blízko

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

OČIMA EXPERTA - Fantastické představení plzeňských fotbalistů muselo nadchnout každého. To, co Západočeši předvedli v Kodani, se zapíše zlatým písmem do historické kroniky českého fotbalu.Odvážné útočné představení, tři nádherné góly. Plzeň se vítězstvím 3:1 hodně přiblížila svému snu, senzačnímu postupu do Ligy mistrů. "Plzeň si otevřela dveře do základní části, ale pořád je to jen poločas," hodnotil pro iSport.cz fotbalový expert Milan Bokša.



Messi s Xavim proti Horváthovi s Kolářem ve Štruncových sadech? Tuhle scénu byste ještě nedávno spatřili maximálně v hodně odvážném filmu ze žánru science fiction. Teď se sen může přiblížit realitě. Plzeň senzačním vítězstvím v Kodani minimálně jednou nohou nakročila do milionářské Ligy mistrů. A tam klidně může narazit na Barcelonu, momentálně nejlepší tým planety.

"Mají neuvěřitelně blízko k tomu, aby se do základní skupiny Ligy mistrů dostali. Ale pořád je to jen poločas, i na nejvyšší úrovni jsou zápasy, kdy výsledek dva nebo tři nula není konečným výsledkem pro odvetu," upozorňuje Milan Bokša, šéftrenér sparťanské mládeže.

Sebevědomý výkon, snaha útočit, drzé akce a nádherné góly. Tím vším Plzeň favorizovanou Kodaň totálně zaskočila. "Takový zápas českého týmu v pohárech nepamatuju. Výsledku dosáhla vynikajícím výkonem celého mužstva. S obrovskou akrtivitou vydržela až do 90. minuty. Statistika 16:16 na střely to potvrzuje. O žádném štěstí nelze mluvit, Plzeň vyhrála naprosto zaslouženě," rozplýval se Bokša nad výkonem Vrbovy party.

"Každý musel být nadšený. Dát v play off Ligy mistrů na hřišti soupeře tři branky je vynikající výsledek. Až na ojedinějé případy to hráči zvládli psychicky. Vyzvednout musím Horvátha, Petrželu a Čišovského. Vedle nich i další, mám na mysli hlavně Rajtorala, Limberského, Koláře a samozřejmě Pilaře," chválí plzeňské hráče někdejší trenér Ostravy, Českých Budějovic či Mladé Boleslavi.

Plzeň na hřiště v Kodani rozhodně nenastupovala v roli favorita. Domácí celek se považoval za jasně lepší mužstvo, po loňském úspěšném tažení Ligou mistrů hráči nepochybovali o tom, že s Plzní uspějí. Jenže na hřišti Kodaň tvrdě narazila.

Horváth a spol. se radují po jedné z branek plzeňského mužstva
Horváth a spol. se radují po jedné z branek plzeňského mužstva


"Jsem přesvědčen o tom, i z hlediska diváckého zájmu, že to utkání museli podcenit. Přestožer byli přesvědčení, že ne. Ale rozhodující je výkon na hřišti. Tím zájmem diváků dali najevo, co si o utkání myslí. Všude kolem sebe slyšeli, že jsou favorité. Někteří hráči tomu dojmu podlehli a pak se to promítlo do výkonu v utkání," všiml si Bokša.

Současný trenér sparťanské mládeže ocenil zejména plzeňskou ofenzivu. "Aktivita na půlce soupeře, napadání ve větším počtu hráčů. K tomu taktická vyzrálost, sebevědomí, schopnost kombinace. Tím vším Plzeň Kodaň totálně zaskočila. Domácím to vzalo vítr z plachet, promítlo se to na jejich výkonu. Ze hry se nedostávali do vyložených šancí. Pro ně to byl určitý šok, s tímhle stylem vůbec nepočítali."

Díky třem gólům na hřišti soupeře chybí Plzni k postupu do hlavní soutěže Ligy mistrů opravdu jen kousíček. Stačí zvládnout odvetu v Edenu (Plzeň kvůli rozestavěnému stadionu nemůže hrát doma ve Štruncových sadech) a může se bouchat šampaňské s příchutí získaných stamilionů. "Šance je obrovská, ale zdaleka není rozhodnuto," krotí optimismus Bokša.

I on si jistě přeje, aby Plzeň poslední krůček udělala a slavila postup do nejprestižnější evropské klubové soutěže. Tahle parta kolem Pavla Horvátha si to sakra zaslouží...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud