Jan Haitl
22. listopadu 2017 • 18:00

Kouč Celtiku se opřel do PSG: Výsměch fair play. Historii si nekoupíte

Autor: Jan Haitl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Souboj připomínající bitvu bezmocného Davida s obrovitým Goliášem. Fotbalisté skotského Celticu nastoupí ve středu od 20:45 ve skupině Ligy mistrů proti hvězdami nabitému PSG. Právě kvůli milardovým transferům kritizuje kouč celku z Glasgow Brendan Rodgers evropského giganta, který podle něj ignoruje finanční pravidla UEFA. „Jde o výsměch, jelikož je těžké hledat fair play tam, kde někdo může zaplatit výstupní klauzuli ve výši 200 milionů liber (5,8 miliardy korun) za jediného hráče,“ ohradil se proti přestupu brazilského kouzelníka Neymara. Zároveň tvrdí, že mužstvo za sebou nemá skutečnou historii.



Góly

Domácí: 9. Neymar, 22. Neymar, 28. Cavani, 35. Mbappé, 75. Verratti, 79. Cavani, 80. Dani Alves

Hosté: 1. M. Dembele

Sestavy

Domácí: Aréola – Dani Alves, Marquinhos, Silva (C), Kurzawa – Verratti (76. Lo Celso), Rabiot, Draxler (67. Pastore) – Mbappé (76. Di María), Cavani, Neymar.

Hosté: C. Gordon – Lustig (13. N. Bitton), Boyata, Šimunović, Tierney – Forrest, S. Brown (C), Ntcham (69. Eboué), Rogic, C. McGregor – M. Dembele (77. Griffiths).

Náhradníci

Domácí: Trapp, Kimpembe, Di María, Meunier, Berchiche, Lo Celso, Pastore

Hosté: de Vries, Bitton, Roberts, Griffiths, Sinclair, Armstrong, Eboué

Karty

Hosté: Šimunović, N. Bitton

Rozhodčí

Tasos Sidiropoulos – Polychronis Kostaras, Lazaros Dimitriadis (všichni Řecko)

Stadion

Parc des Princes, Paříž

Zatímco hodnota základní jedenáctky Celtiku činí podle renomovaného serveru transfermarkt.com 40 milionů euro (asi miliardu korun), v případě PSG jde o sumu 498 milionů euro (12,7 mld. korun). Tedy dvanáctkrát vyšší částku. V Paříži se tak kvůli obrovskému rozdílu v kvalitě obou mužstev očekává pomyslná hra kočky s myší.

Dvě nejdražší posily ve fotbalové historii – Neymar s Mbappém
Dvě nejdražší posily ve fotbalové historii – Neymar s Mbappém

Navzdory velké propasti v uvedených sumách však Rodgers nalezl v investicích bohatých klubů některá pozitiva. „Najednou můžete přivést více slibných talentů dohromady, přičemž v minulosti jste pracovali jen se dvěma či třemi. Současné peníze ve hře jsou astronomické, těží z nich mnoho lidí. Hráči, majitelé nebo fanoušci,“ prohlásil.

Jedním dechem však zkritizoval nákupy, které podle něj ohýbají právní řád. „Existují ovšem pravidla hry a všichni se musí snažit držet se v jejich mezích,“ povzdechl si nad údajným ignorováním pravidel finančního fair play. Právě pro podezření z jejich porušení je pařížský gigant v současnosti vyšetřován organizací UEFA.

Kromě rekordního přestupu Neymara dotáhlo PSG v létě i transfer zázračného mladíka Mbappého, jenž přišel z Monaka s povinnou opcí na přestup ve výši 180 milionů eur (asi 4,7 mld. korun) a stal se tak druhým nejdražším fotbalistou historie. Při velkých investicích však Paris Saint-Germain prodalo hráče jen za necelých 60 milionů eur (1,5 mld.) a smysl zmiňovaných finančních pravidel tkví v tom, aby kluby neměly výrazně větší výdaje než příjmy.

SESTŘIH Ligy mistrů: Celtic - PSG 0:5. Debakl řídil hvězdný útok s Neymarem
Video se připravuje ...

Kouč Celtiku se kromě kritiky přestupové politiky PSG zamyslel i nad chybějícími historickými úspěchy francouzského celku. „Aura kolem klubů jako Barcelona sahá až k Johanu Cruyffovi a jeho éře. Ještě před ním oblékal katalánský dres Rinus Michels, postupně něco tvořili. Historii si nekoupíte. Tvoříte ji vyhráváním trofejí a titulů,“ přemítal Severní Ir.

„Pokud se zamyslíme nad PSG, každý bude nejspíše souhlasit, že jde o jeden ze tří nejlepších klubů na světě. Ovšem, abyste tuto skutečnost podložili, musíte vyhrávat trofeje a podepřít svůj úspěch mnoha zápasy. Opravdu velké a ikonické kluby mají skutečnou historii, podporu a fanouškovskou základnu,“ pokračoval na účet celku založeného v roce 1970. „Celtic samozřejmě disponuje všemi těmito faktory, ale finančním možnostem PSG se ani zdaleka neblížíme,“ posteskl si Rodgers, jenž narážel na zisk 48 ligových trimfů během 130 let fungování skotského klubu.

Jak vzájemný souboj dopadne, se však rozhodne na hřišti. V prvním utkání podlehl Celtic družině pod vedením Unaie Emeryho 0:5. A s dosud neporaženým PSG bude nyní bojovat o každý bod kvůli udržení třetí příčky zaručující jarní účast v Evropské lize. Proti suverénní mašině v čele s Neymarem, jež ve čtyřech utkáních LM nasázela 17 gólů a dosud neinkasovala, však půjde o takřka nadlidský úkol.

Skupina B

Z V R P Skóre B
1. Paris SG 6 5 0 1 25:4 15
2. Bayern 6 5 0 1 13:6 15
3. Celtic 6 1 0 5 5:18 3
4. Anderlecht 6 1 0 5 2:17 3

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud