13. června 2012 • 16:50

Do Sparty nepřicházím bořit, řekl nový trenér Lavička

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO | Novým trenérem fotbalistů Sparty se stal Vítězslav Lavička. Mužstva se ujal na dnešním dopoledním srazu na Strahově na startu letní přípravy a poté vedl první trénink. S pražským celkem se dohodl na smlouvě na dobu neurčitou. Na Letnou se vrací po téměř čtyřech letech; vystřídal Martina Haška, jenž skončil po předposledním kole uplynulé sezony.



"Nepřicházím do Sparty bořit, chci pokračovat v procesu, který tu byl započat. Chci být jeho součástí," řekl Lavička na tiskové konferenci. "Když to všechno zjednoduším, moc bych si přál, aby si divák, když uvidí na stadionu Spartu, řekl: Aha, oni hrajou stylem jako Sparta, ta hra je konkurenceschopná. To ale nejde udělat mávnutím proutku, je to dlouhodobý proces, na kterém se musí neustále pracovat," řekl Lavička.

S vedením Sparty byl v kontaktu už od skončení ligového ročníku, v němž nejbohatší český klub nesplnil předsezonní cíl a obsadil druhé místo za vítězným Libercem. To stálo pozici hlavního trenéra Haška.

Devětačtyřicetiletý Lavička prostředí na Letné dobře zná. Před čtyřmi lety opustil kvůli nabídce pražského celku post kouče reprezentační jednadvacítky a ve Spartě zahájil jako hlavní trenér sezonu 2008/09, ale v říjnu po sérii špatných výsledků skončil.

"Moje představy při posledním angažmá byly trošku jiné než realita. Teď mám možnost pokračovat v práci, kterou jsem před čtyřmi lety započal. Tak to cítím a chápu," uvedl Lavička.

Posléze vyrazil do Sydney, kde předloni slavil australský titul. Po uplynulé sezoně mu u protinožců vypršela smlouva a vrátil se zpět do Čech. Nabídku mu předložila také konkurenční Slavia, Lavička ji ale odmítl.

"Jsem sparťan, mé vztahy ke Spartě jsou hluboké. Nepředpokládal jsem, že se ihned po mém návratu objeví nabídka ze Sparty. Měl jsem i jiné nabídky z české ligy, ale na ty jsem nereagoval," řekl Lavička.

Na Letné působil i jako aktivní hráč. S trénováním začal v Chrudimi, poté se jako asistent podílel na čtyřech mistrovských titulech Sparty, kterou krátce vedl v ročníku 2001/02 jako hlavní kouč. Pak trénoval Žižkov a před šesti lety získal mistrovský titul s Libercem.

"Pokud jde o naši sportovní koncepci, ta zůstává nadále platná. Tuto cestu, kterou jsme si vytyčili v zimě s příchodem Jaroslava Hřebíka, neopustíme. Věřím, že pan Lavička nám pomůže sportovní koncepci naplňovat a podílet se na jejím rozvoji. Věříme, že jeho působení bude úspěšné," řekl předseda představenstva Sparty Daniel Křetínský.

Sparta na konci sezony také pozměnila strukturu sportovního úseku. Zanikla funkce generálního sportovního manažera, kterou zastával Hřebík. Ten se stal sportovním ředitelem a už nebude při zápasech na lavičce, jako když byl hlavním trenérem Hašek.

"Pan Lavička je jinak zkušený trenér než Hašek. Jakékoliv přání vedení klubu, aby pak Hřebík intenzivně spolupracoval s Haškem, teď postrádá smysl. Pan Lavička bude odpovídat za celý A-tým. Na druhou stranu všichni chceme úzce spolupracovat," dodal Křetínský.

Do realizačního týmu si Lavička vybral kouče rezervy Zdeňka Svobodu, dosavadní asistenti Václav Jílek a trenér brankářů Pavel Srníček zůstávají. Kondičními trenéry jsou Pavel Rada s Tomášem Malým, vedoucím mužstva bude nadále Miroslav Baranek.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud